Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 11

Temat: Peknieta klamka drzwi prawe przod

Użytkownik Embrion
    Auto
    alfa romeo 147

Domyślnie Peknieta klamka drzwi prawe przod

Panowie moze ktos zdejmowal panel z drzwi i podpowie jak to zrobic bez wiekszych zniszczen.Ostatnio naprawialem tylna wycieraczke i troche zaczepow urwalem od panela.teraz bym chcial tego uniknac.

Użytkownik Fachowiec Avatar sleyer3
    Mieszka w
    Częstochowa
    Auto
    alfa romeo 147 1.9jtdm 150KM 2006r.

Domyślnie

To już gdzieś było w manualu, nie jest to ciężka sprawa na dole pare śrub chyba 4, w uchwycie drzwi i w klamce chyba z tego co pamiętam, a dalej to już tylko podnosisz górną osłonę przy szybie, rozpinasz głośnik wysoko tonowy i jeśli czegoś nie pominołem to tyle ale lepiej poszukaj manuala na forum tam są foty, a klamkę na zawiasie kleiłem płynną stalą i wzmocniłem kawałkiem wkręta. Powodzenia.

Użytkownik Embrion
    Auto
    alfa romeo 147

Domyślnie

Nie moge znalesc zadnego schematu albo zdjec, poratujcie

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar drift-r
    Mieszka w
    Szczecin/Łódź (czasem)
    Auto
    AR 147 1.6TS Distinctive 2001

Domyślnie

Cytat Napisał sleyer3 Zobacz post
    To już gdzieś było w manualu, nie jest to ciężka sprawa na dole pare śrub chyba 4, w uchwycie drzwi i w klamce chyba z tego co pamiętam
    Jedna z dolnych jest przy dolnym oświetleniu.

Schematu lub zdjęć czego potrzebujesz?

Użytkownik Embrion
    Auto
    alfa romeo 147

Domyślnie

Cytat Napisał drift-r Zobacz post
    Jedna z dolnych jest przy dolnym oświetleniu.

Schematu lub zdjęć czego potrzebujesz?
    Gdzie sa umniejscowione srubki i zaczepy, sporo ostatnio urwalem przy bagazniku

Mieszka w
    Szczecin/Łódź (czasem)
    Auto

Domyślnie

A w ogóle szukałeś? Bo jeśli probowales szukać to brak nie tylko zdolnosci manualnych albo masz bana na wyszukiwarkę na forum i google chyba też.

Demontaż boczka 147 wystarczyło wpisać - trudno?

Użytkownik Embrion
    Auto
    alfa romeo 147

Domyślnie

A w ogóle szukałeś? Bo jeśli probowales szukać to brak nie tylko zdolnosci manualnych albo masz bana na wyszukiwarkę na forum i google chyba też.

Ale pomogles kolego, a moze po prostu nie mam czasu na zabawe w chowanego tylko potrzebuje konkretnej odpowiedzi. Inni uzytkownicy forum sa bardziej pomocni

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    DW/DKL
    Auto
    Alfa 147 2005 1.9JTD 16V 150KM

Domyślnie

To jest mega proste. Nie trzeba do tego żadnych schematów.

1) Zdejmujesz zaślepkę śruby przy klamce wewnętrznej, odkręcasz, wyciągasz ten plastik pod klamką (ciągniesz do siebie klamkę i wtedy można łatwo go wyjąć). Później zostaje głośniczek przy klamce, wyciągasz go (może wymagać trochę siły) i odłączasz.

2) Rączka od drzwi, trzymają ją bodajże dwie śruby - zdejmujesz zaślepkę i tam masz śrubę imbusową, nie pamiętam niestety jaki rozmiar. Druga śruba jest pod sterownikiem szyb. Nie jestem pewien jak po prawej stronie, ale szukaj śruby trzymającej ten sterownik nieco poniżej. Odkręcasz śrubę, wyjmujesz sterownik i odkręcasz imbusem śrubę.

3) Odkręcasz światełko przy drzwiach, i na wysokości światełka masz wzdłuż drzwi śruby. Odkręcasz je. I w tej chwili boczek drzwi trzyma się właściwie na kołkach i zaczepie od góry. Ja to zrobiłem tak, wypiąłem kołki od dołu (po prostu chwytasz boczek w dolnej części i uważnie, ale dość zdecydowanie ciągniesz i kołki puszczają. W tej chwili boczek powinien trzymać się tylko na górnych zaczepach (przy górnej części drzwi, przy samej szybie) łapiesz boczek i wypychasz go w górę. Nie podważaj żadnym śrubokrętem, bo wcale tak nie trzeba robić, szkoda lakieru i ewentualnego pęknięcia któregoś elementu.

Tutaj masz zdjęcia z opisem w nieco innej formie: http://www.forum.alfaholicy.org/zrob...wi_lewych.html

Jeśli chodzi o zawias klamki to ja kupiłem zawias od Fiata 500, mam polifta, ale jeszcze klamki metalowe, w późniejszych były podobno plastikowe i tam bez problemu będą pasowały zawiasy od Fiata 500. W przypadku starszych klamek jest nieco inny kąt wejścia śruby, ale dość łatwo można to przerobić (ja przewierciłem wiertarką i trochę zeszlifowałem). Klamka wygląda ok, a część kupiłem w ASO za 25 zł...

Mieszka w
    Szczecin/Łódź (czasem)
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał alfa147maniac Zobacz post
    Ale pomogles kolego, a moze po prostu nie mam czasu na zabawe w chowanego tylko potrzebuje konkretnej odpowiedzi. Inni uzytkownicy forum sa bardziej pomocni
    Dla przypomnienia:

Miałem Ci jeszcze do domu przyjechać i rozkręcić boczek drzwi bo nie potrafisz tego co podałem wpisać w wyszukiwarkę na forum lub na google?

Użytkownik Embrion
    Auto
    alfa romeo 147

Domyślnie

Dla przypomnienia:

Miałem Ci jeszcze do domu przyjechać i rozkręcić boczek drzwi bo nie potrafisz tego co podałem wpisać w wyszukiwarkę na forum lub na google?
    Nie spinaj sie tak, tylko czytaj ze zrozumieniem. Niektorzy pracuja, maja rodziny i inne zajecia niz sleczenie godzinami przy aucie i szukanie dziury w calym i potrzebuja konkretnej odpowiedzi, wiec wyluzuj i nie komentuj wiecej.
    Dzieki za pomoc