Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 15

Temat: Odgrzybianie klimy

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    Alfa Romeo 166 2.0 TB byla Alfa romeo 166 FL 2.4 JTD jest

Domyślnie Odgrzybianie klimy

Witam

Znacie może jakiś skuteczny środek do odkażania i odgrzybiania klimatyzacji w aucie?? Nie chce mi się nigdzie jeździć bo nie mam zbytnio czasu i wolał bym to zrobić pod domem samemu. Tylko proszę nie pisać o ozonowaniu bo wg. mnie to nic nie daje a i tak nie mam czasu jak mówiłem wcześniej. Najlepiej konkrety albo linki żeby było bardziej łopatologicznie

Dzięki
    Jeśli pomogłem - kliknij na gwiazdkę.

Mieszka w
    Kalisz
    Auto
    alfa romeo 166 2.5 v6 2004. 159 2.4 jtd sw 2006

Domyślnie

PLAK - nabój do odgrzybiania wkładasz do środka auta odpalasz i po ok 15 min spokój -cena ok 15zł w norauto. od 8 miechów spokój.

Użytkownik Znawca Avatar viader
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Alfa 166 FL 2,4 jtdm 20V, 159SW 1,75 TBI TI

Domyślnie

A ja mam odwrotne spostrzeżenia z poprzedniego auta, wszelkie pianki, granaty itp. gówna nic nie dawały, tylko maskowały na tydzień jakimiś zapachami. Męczyłem się tak ze 3 lata i ciągle capiło. Jedna pianka nawet mi zgniła w nawiewach i było jeszcze gorzej. Potem przy okazji serwisu klimy jedno półgodzinne ozonowanie usunęło wszystkie smrody na jakieś 2 lata. Aby ozonowanie było skuteczne musi być wydajny ozonator i najlepiej jakby działał ponad 15 minut. Niestety część zakładów ma jakieś gówna z allegro, które nic nie dają.

Użytkownik Maniak resoraków Avatar piotr_c
    Mieszka w
    Rzeszów
    Auto
    Stelvio & Stelvio

Domyślnie

zazwyczaj czyszczenie/odgrzybianie robi się przy okazji sprawdzania poziomu czynnika i jego ewentualnego uzupełniania. a tego raczej sam pod domem nie zrobisz, a warto to sprawdzić przynajmniej co 2 lata, chociaż są głosy że powinno się sprawdzać ubytki co roku.
    Podjedź do markowego zakładu i załatw obie sprawy - będzie i ładnie pachnieć i wydajnie chłodzić, bo lato ma być w tym roku gorące
    było: MiTo - jeździ nią młoda Alfisti
    AR 166 - takich już teraz nie robią...
    AR 146 1.6 bokser - najlepsza alfa jaką jeździłem

Mieszka w
    Wrocław
    Auto

Domyślnie

Kupiłem jakieś psikadło za 20 złociszy Jak nie podziała to gdzieś podjadę Zna ktoś porządną firmę we Wrocławiu?

Super Moderator Quadrifoglio Verde Avatar marek230482
    Mieszka w
    Strzelin
    Auto
    166 3.0V6, gtv 2,0TS, brera V6

Domyślnie

Ilość czynnika nie ma wpływu na jakość chłodzenia. Albo jest wystarczająco dużo żeby chłodzić albo za mało żeby w ogóle wystartował kompresor. Na jakość chłodzenia ma wpływ wydajność sprężarki (szczelność, ciśnienie tłoczenia), sprawność osuszacza i ewentualnie zdezelowana albo zabrudzona chłodnica. A jak ktoś musi z klimatyzacją jeździć co rok na uzupełnianie to radzę ją naprawić
    Odnośnie tego czyszczenia to ja kiedyś byłem na nijakim ozonowaniu i też jakoś efektów nie widziałem. Ale przed nabojami, piankami byłbym powściągliwy bo często gdzieś w necie można wyczytać że to więcej szkód niż pożytku robi. Najlepiej to by było się fizycznie do nagrzewnicy dobrać.....

Dodano po 2 minutes
    :

Cytat Napisał Dziubek99 Zobacz post
    Zna ktoś porządną firmę we Wrocławiu?
    Ja wiem gdzie jest dobry fachowiec od diagnostyki i nabijania klimy ale do czyszczenia to ma jakieś gówna tylko.....
    Ostatnio edytowane przez marek230482 ; 23-05-2014 o 19:53 Powód: Dodano

Użytkownik Znawca Avatar motogold
    Mieszka w
    Łebcz
    Auto
    alfa 166 2,4 jtd 1999/alfa 166 2,4 2003 150km

Domyślnie

Jest pewna tolerancja w czynniku i jej włączania.W moim przypadku było 380 gr zamiast 650 i klima się załączała,tylko słabo chłodziła.Wszystko działało,wentylator,climatronic.Jeżeli jest jakieś ciśnienie,to się załączy klima,tylko słabo daje.

Mieszka w
    Wrocław
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał marek230482 Zobacz post
    Ilość czynnika nie ma wpływu na jakość chłodzenia. Albo jest wystarczająco dużo żeby chłodzić albo za mało żeby w ogóle wystartował kompresor. Na jakość chłodzenia ma wpływ wydajność sprężarki (szczelność, ciśnienie tłoczenia), sprawność osuszacza i ewentualnie zdezelowana albo zabrudzona chłodnica. A jak ktoś musi z klimatyzacją jeździć co rok na uzupełnianie to radzę ją naprawić
    Odnośnie tego czyszczenia to ja kiedyś byłem na nijakim ozonowaniu i też jakoś efektów nie widziałem. Ale przed nabojami, piankami byłbym powściągliwy bo często gdzieś w necie można wyczytać że to więcej szkód niż pożytku robi. Najlepiej to by było się fizycznie do nagrzewnicy dobrać.....

Dodano po 2 minutes
    :

Ja wiem gdzie jest dobry fachowiec od diagnostyki i nabijania klimy ale do czyszczenia to ma jakieś gówna tylko.....
    Wybacz ale nie bardzo wiem o co chodzi z wklejonym cytatem Mnie nie chłodzi słabo tylko cuchnie mi w środku Poza tym wczoraj wyjąłem filtr i okazało się że jest jeszcze oryginalny mimo że w tamtym roku zleciłem jednemu domorosłemu "fachowcowi" z AC wymianę na nowy Poza tym schodzimy troszkę z tematu

A gość od klimy o którym mówisz to ten z nowego dworu z Wrocka?? Mam dalej namiar do niego.

Super Moderator Quadrifoglio Verde Avatar marek230482
    Mieszka w
    Strzelin
    Auto
    166 3.0V6, gtv 2,0TS, brera V6

Domyślnie

Tak, ten. Ale tak jak pisałem. Do odgrzybiania to on chyba nic nie ma. A jak już to chyba jakiś syf, nie znam się na tym nigdy tego u niego nie robiłem.

Mieszka w
    Kalisz
    Auto
    alfa romeo 166 2.5 v6 2004. 159 2.4 jtd sw 2006

Domyślnie

jak macie takie problemy z klimą, że nabój Plak nie daje rady to pozostaje kupić dwie - trzy pianki do czyszczenia - rozkręcenie podszybia, wywalenie filtra oczyszczenie z liści i innego syfu tego koryta gdzie jest nagrzewnica , następnie nalanie pianki do nagrzewnicy i otworu gdzie pobiega powietrze, i hejta.