Strona 1 z 4 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 38

Temat: Amortyzatory - jakie ile i czy na pewno?

Użytkownik Maniak resoraków Avatar kobielczak
    Mieszka w
    Zabrze
    Auto
    GT 2.0 JTS

Domyślnie Amortyzatory - jakie ile i czy na pewno?

Hej. Od jakiegoś czasu zauważylem, że kiedy usiądą do mojej 166 4 osoby tył jest bardzo nisko i zdarza mi się przytrzeć tłumikiem podczas delikatnych uskoków drogi...

Pojechałem na przegląd - zero luzów. Niestety - panowie mieli "awarie" i nie działało urządzenie do sprawdzania skuteczności amortyzatorów.
    Nie mam co myśleć za dużo, bo podczas jazdy autem czuć że tylne zawieszenie jest dziwnie miękkie. Prawdopodobnie amortyzatory już umierają. Pytanie do was - jakie amortyzatory kupic/założyć oraz jakie z tym się wiążą koszta?

Ktoś podpowie co wybrać?
    Czy z wymianą tylnych amortyzatorów wiąże się coś jeszcze?
    Ostatnio edytowane przez kobielczak ; 09-06-2014 o 08:37

Użytkownik Maniak resoraków Avatar bussoholik
    Mieszka w
    Białystok
    Auto
    AR 166 2.5 v6 00r CF2 GRIGIO CHIARO.

Domyślnie

Podłączam się do tematu, byłem na diagnostyce i wyszło że amorki są do wymiany - wszystkie, do kompletu tuleje wahacza przedniego, tuleje pływające wahacza tylnego, tuleje wahliwe wahacza tylnego, drążek kierowniczy prawy, sworzeń wahacza górnego lewy.

Doprowadzam swoja 166 do stanu idealnego i chcę żeby auto prowadziło się perfekcyjnie.

Nie wiem czy bawić się w pół środki i chyba zmienię całe zawieszenie: poduszki amorów przód, poduszki amorów tył, amortyzatory, sprężyny, wahacze przód góra/dół, tuleje wahacza dolnego tył, tuleje pływające zwrotnicy, tuleje amortyzatora tył, tuleje belki tył, łączniki stabilizatorów tył, łączniki stabilizatorów przód, tuleje stabilizatora tył/przód, wahacze pionowe tył, wahacze górne tył.

Pytania: czy warto wsadzić tuleje poliuretanowe do wahaczy pionowych tylnych i do dolnego tylnego wahacza ? Jakie amortyzatory ? Gdzie najlepiej kupić cały zestaw ?

Super Moderator Quadrifoglio Verde Avatar marek230482
    Mieszka w
    Strzelin
    Auto
    166 3.0V6, gtv 2,0TS, brera V6

Domyślnie

Panowie. Co innego jak wiemy że amorki są do wymiany a co innego jak "myślimy" że są do wymiany. Kobielczak. Pojedź do innej stacji i sprawdź zamiast tu dumać. Objawem zużytych amortyzatorów jest "hopsanie" auta a nie siadanie czy że jest miękki. Z tego co piszesz to masz sprężyny sflaczałe a nie amortyzatory do wymiany. Poza tym. Jak Ci tłumik obciera to sprawdź czy prosiaki przy tłumiku się nie obrywają. Ponadto kwestia ile ważą pasażerowie mając butlę z gazem pamiętaj że dupa siada ponad przeciętnie. Tak więc nic nie jest tu przesądzone.

Mieszka w
    Zabrze
    Auto
    GT 2.0 JTS

Domyślnie

W serwisie Auto-Ital w Katowicach - jak dzwoniłem to stwierdzili, że amory nie mają tu żadnego wpływu.
    Kwestia tego - że butla trochę waży, ja w bagażniku też mam małe car audio, i trochę gratów. Panowie stwierdzili - że to nie amory, a sprężyny już lekko ubite. W czwartek jadę do nich na serwis to rzucą okiem...

A co do pasażerów - 2 facetów po 80kg wystarczy aby.. tył był nisko, za nisko..

Mieszka w
    Strzelin
    Auto

Domyślnie

Czyli tak jak pisałem. Sprężyny Ci się uklepały i jeszcze dociążone są butlą. Najlepiej sobie zrób jak tomaz. Gadałem z nim na zlocie i widziałem efekty. Zrobił sobie na zamówienie tak żeby nieobciążony był ciut wyżej a obciążony ciut niżej. Wszystko spasowane jak trzeba. Zrobią Ci jakie chcesz sprężynki w tej samej cenie.

Mieszka w
    Zabrze
    Auto
    GT 2.0 JTS

Domyślnie

Marek - jakieś konkrety? Znasz koszty itp?

Nie ma jakiś gotowych zestawów? Czy tylko pozostaje "zamowienie" gdzies u producentów?

Mieszka w
    Strzelin
    Auto

Domyślnie

Gotowe mniej lub bardziej będą do bani. Pamiętaj że żadne oryginały nie uwzględniają Ci butli w bagażniku. Mi to nie przeszkadza bo rzadko jadę z kompletem ale tomaz ciągle jeździ z pełną obsadą i zamówił sobie sprężynki. I na pusto widać ciut wyżej (minimalnie) a z dzieciarnią i ekwipunkiem stała jak pusta nówka z salonu dobrał sobie skok i charakterystykę. Pisz do niego, na pewno Ci wszystko napisze.

Użytkownik Maniak resoraków Avatar rafal0717
    Mieszka w
    Nieporęt
    Auto
    Alfa Romeo 166 2.4jtd 136KM 99r, 166 3.0 V6 FL

Domyślnie

Ja założyłem u siebie ostatnio kayaby i jak na razie jestem zadowolony. Przy zaladowanym bagażniku nie siada mocno.
    Była ALFA ROMEO 166 2,4jtd
    Jest ALFA ROMEO 166 3,0V6 FL http://www.forum.alfaholicy.org/nasz...rafal0717.html

Mieszka w
    Zabrze
    Auto
    GT 2.0 JTS

Domyślnie

Kayaby - cale amortyzatory czy tylko sprezyny?

Użytkownik Maniak resoraków Avatar rafal0717
    Mieszka w
    Nieporęt
    Auto
    Alfa Romeo 166 2.4jtd 136KM 99r, 166 3.0 V6 FL

Domyślnie

Ja dałem sprężyny kayaby a amorki magnetti mareli.
    Była ALFA ROMEO 166 2,4jtd
    Jest ALFA ROMEO 166 3,0V6 FL http://www.forum.alfaholicy.org/nasz...rafal0717.html