Witam,mam problem z mocą ,a właściwie z zanikami mocy w swojej Alfie i falującymi obrotami. może po skrócie opiszę w podpunktach co jej dolega:
-o czym wiem na pewno to kolektor do wymiany(listwa zwalona ale klapy zablokowane na otwartych)
1- podczas odpalania zdarza sie czasami ze jak odpali to mocno kopci takim gryzącym dymem-trwa to ok minuty i pózniej jest juz ok
2-jak sie nagrzeje silnik to podczas pracy na jałowym biegu faluja obroty do momentu aż zgaśnie
3- podczas jazdy traci moc,objawia sie to tym że jadac np autostrada jest wszystko ok by po jakims czasie kiedy np zwolnie chce przyspieszyc ponownie i wtedy jest całkowity zanik mocy,silnk ledwo wkreca sie do 3 tys obrotów i nie przyspiesza. trwa to jakis czas by pózniej wszystko znowu było ok.
Najgorsze sa takie niespodzianki podczas wyprzedzania-gaz do dechy a ona nie idzie!
4- to pojawiło sie trzy dni temu-podczas wciskania i puszczania sprzegła jakies chałasy,zgrzyty i pedal sprzegła czasami tak jakby nie odbijał do końca
Autem jezdzi zona,ja z racji tego ze pracuje za granica nie mam zbyt wiele czasu zajmowac sie autem. wybieram sie jednak teraz do kraju na dłuzej i chciałbym gruntownie wszystko zrobić w niej.
Proszę o pomoc w diagnostyce tych dolegliwosci i co najwazniejsze poleccie mi kogos kto to zrobi ,ale naprawde dobrze-miejsce w kraju bez znaczenia,zaprowadze ja wszedzie byle do dobrego fachowca.
Pozdrawiam wszystkich forumowiczów i dziekuje za pomoc