Pokaż wyniki od 1 do 9 z 9

Temat: Gasnący silnik i czerwona kontrolka silnika.

Użytkownik Embrion Avatar Arixxxx
    Mieszka w
    Leszno
    Auto
    Alfa Romeo 166 2.4 JTD 140KM /01r.

Domyślnie Gasnący silnik i czerwona kontrolka silnika.

witam mam maly problem, od jakiegos czasu duszac moja slicznotke przy roznych predkosciach wylacza mi sie silnik i wlacza czerwona kontrolka silnika(wiem ze do wymiany mam zawor egr), wtedy musze stanac gdzies na awaryjkach i po 2-3min po przekreceniu znow odpala i jezdzi jak gdyby nigdy nic. tak dalo sie jezdzic bo jezdzilem 2 miesiace, ale wczorajsza sytuacja mnie troche zmartwila. jak wszyscy wiedza 166 przed FL jest pochylona mocniej ku dolu sprzodu a "tylek" jest podniesiony. nie trzeba wiele mowic ze czasem zdarza mi sie zapomniec i gdzies podhaczyc jakis kraweznik delikatnie. wczoraj niestety zjezdzajac z kraweznika dosc mocno mna szarpnelo. po 2km standardowy schemat - kontrolka silnika i stoje 2 minuty(troche zdziwiony bo nie pilowalem jej jeszcze). odpalil za 10 razem kręcenia. po przejechaniu moze 200m znow sytuacja sie powtorzyła i tak przez 45km ktore zrobilem w 2.5godziny, auto gaslo oraz zaswiecala sie kontrolka silnika w momencie kiedy puszczalem noge z gazu choc delikatnie.
    mial ktos kiedys cos podobnego? czy ktos choc przypuszcza co moglo sie naderwac/uszkodzic/zniszczyc?
    gdzie waszym zdaniem mam w pierwszej kolejnosci szukac usterki?

Użytkownik Fachowiec Avatar maly_777
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    AR 156 FL SW 1.9 16V

Domyślnie

najpierw błędy z kompa
    wygląda na czujnik wału bądź układ paliwowy.

KODOWANIE KLUCZY (Giulia Stelvio 159 inne)
    Konwersje USA->EU
    UPDATE MAP DO NAJNOWSZYCH 2023 (1,2,3 generacja), również z rynków USA
    KODOWANIE (używanych) RADARÓW ACC/DASM, BLISSów, zmiana radia i aktywacja AA/CP offline

Super Moderator Quadrifoglio Verde Avatar marek230482
    Mieszka w
    Strzelin
    Auto
    166 3.0V6, gtv 2,0TS, brera V6

Domyślnie

Maly w zasadzie napisal wszystko w temacie. Ja tylko dodam ze jak przeczytalem to jak traktujesz auto to zalecam Ci sprzedac (a w zasadzie oddac) i kupic np knura TDI. Najlepiej w tym samym wieku.

Użytkownik Fachowiec Avatar KaaC
    Mieszka w
    Gostyń/Leszno/Rawicz
    Auto
    AR 166 2.4M-Jet 06r

Domyślnie

Arixxx czy ty przypadkiem nie masz tej 166, srebrnej ?

Marek - w zasadzie to po części masz rację w sumie nawet ją masz .
    Bo ludzie u nas w PL znaczy nie wszyscy (nikogo nie urażając) jeździ tak długo, aż coś się nie zje...ie i potem jest płacz i zgrzyt zębów, że koszt naprawy Alfy to 2000zł, a nie 300zł.

P.S Arixx podaj mi więcej danych jestem codziennie w Lesznie więc postaram się rozwiązać Ci problem. Jak coś posiadam kabel do odczytu błędów

Za największego wroga ludzie mają tego, kto mówi im prawdę // Platon.

Była Marea 2.4TD HLX 125KM '98r
    Była Marea 2.4JTD ELX 131KM '99r
    Była 166 2.4JTD 10v 150KM '03r
    Była 166 2.4JTDm 20v 175KM @ 238KM 504Nm by @sdero '04r
    Jest 166 2.4M-jet 20v 2006r @ ?

Masz problem z autem ? Chcesz usunąć klapy wirowe, DPF bądź EGR ?
    Zrobić kompleksową diagnostykę ?
    Wymiany rozrządów/eksploatacja i remonty silników ?
    Załatwimy nawet programowo !

Zapraszam na nasz warsztat.

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar Belfer
    Mieszka w
    Gorlice
    Auto
    Chwilowo: 156 GTA Q2, 159 TBI, Lancia Phedra FL, 147 2.0 3D, RAV4 04' i GT JTD

Domyślnie

Cytat Napisał marek230482 Zobacz post
    Maly w zasadzie napisal wszystko w temacie. Ja tylko dodam ze jak przeczytalem to jak traktujesz auto to zalecam Ci sprzedac (a w zasadzie oddac) i kupic np knura TDI. Najlepiej w tym samym wieku.
    Ciężko się nie zgodzić... Jak się błąd pojawia to wtedy reagujemy a nie czekamy na cud "samonaprawienia". Takie objawy mogą po dłuższym czasie sporo kosztować. Ja bym jeszcze sprawdził ciśnienie turbo.

Użytkownik Embrion Avatar Arixxxx
    Mieszka w
    Leszno
    Auto
    Alfa Romeo 166 2.4 JTD 140KM /01r.

Domyślnie

Cytat Napisał marek230482 Zobacz post
    marek, dziekuje za rade ale nie skorzystam. gratuluje Ci spostrzegawczosci poniewaz ja z mojego tekstu nie jestem w stanie wywnioskowac tego ze niedbam o moja alfe, jezeli nie "pilujesz" samochodu oraz jezdzisz rowne 90kmh poza terenem zabudowanym to Ci zazdroszcze takze mysle ze komentarz Twoj byl zbedny kompletnie kierujac go w moja strone.

maly_777 - dzieki za rade, dodam tylko ze alfe kupilem bez oslony pod silnikiem oraz troche poobijanym podwoziem i to glowny powod mojej usterki. dodam rowniez ze zawor EGR byl regenerowany, niestety na prozno i tak mnie wymiana nie ominie

KaaC - tak, mam szara zdjecie jest w galerii jak cos

Użytkownik Embrion
    Mieszka w
    Warszawa/ Leszno Wlkp
    Auto
    alfa 166 2,4 JTDm 175 KM 2004 r

Domyślnie

marek230482 pomogłeś jak diabli, tylko działy Ci się pomyliły. To nie magiel towarzyski i jeśli Arixxx potrzebowałby komentarza lub oceny napisałby na początku. Nie wiesz, nie znasz, a oceniasz i knury wciskasz?? KaaC szacun za konkretną chęć pomocy.

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    Alfa Romeo 166 2.0 TB byla Alfa romeo 166 FL 2.4 JTD jest

Domyślnie

Cytat Napisał frost41 Zobacz post
    marek230482 pomogłeś jak diabli, tylko działy Ci się pomyliły. To nie magiel towarzyski i jeśli Arixxx potrzebowałby komentarza lub oceny napisałby na początku. Nie wiesz, nie znasz, a oceniasz i knury wciskasz??
    Opierniczasz go że to nie magiel towarzyski i czas na zbędne komentarze a właśnie robisz to samo. Ale nie o tym. Wracając do tematu sanki silnika w 166 są tak sprytnie zrobione że miska schowana jest głębiej i nie da się nią uderzyć. Myślę że to akurat nie ma nic do rzeczy. Pozostaje tylko zaczytać błędy i działać.
    Jeśli pomogłem - kliknij na gwiazdkę.

Użytkownik Rowerzysta Avatar alficzek
    Auto
    Alfa Romeo 166 2.4 jtd

Domyślnie

Jak już kolega pisał to najpierw komputer.. Ja zanim doszedłem do tego że to wtrysk wymieniłem czujnik położenia wału czujnik ciśnienia paliwa na listwie i pompe paliwa bo na kompie nie było żadnego błędu a to był po prostu wtrysk :/. Zalecane jest też wyczyszczenie reduktora ciśnienia na pompie paliwa bo jest na nim mikro siateczka ktora się zapycha tylko obnoś się z nim delikatnie najlepiej wyczyść go ultra falami. Ogólni to obnoś się lepiej ze swoją Alfą, bo to kapryśne auta ale bardzo wdzięczne ich się nie kupuje z rozsądku tylko z miłości....