Odpadło mi coś takiego chyba spod sprzęgła.
Sprzęgło działa tylko dziwnie odbija, przeskakuje.
Czy to może byc od czujnika położenia pedału sprzęgła?
Czy wymiana tego czujnika jest prosta dla laika?
ile taki bajer kosztuje?
Będe wdzięczny za pomoc.
Odpadło mi coś takiego chyba spod sprzęgła.
Sprzęgło działa tylko dziwnie odbija, przeskakuje.
Czy to może byc od czujnika położenia pedału sprzęgła?
Czy wymiana tego czujnika jest prosta dla laika?
ile taki bajer kosztuje?
Będe wdzięczny za pomoc.
Nie chyba a napewno z tym że to nie czujnik a adapter trzymający sprężyne pedału. Zapewne się złamała. Odrazu mówię że da się ją wymienić bez wyciągania zestawu pedałów. Trochę jest z tym zabawy bo wkładamy ją na wcisnietym pedale sprzęgła. Na zdjęciu widać złamany ząbek więc jest szansa że sprężyna może ocalała ale bez wyjecia nie założysz nowego adaptera. Sprężyna max 70 zł komplet adapterow max 30 zl
Wysłane z mojego C6603 przy użyciu Tapatalka
EGR - OFF
klapki - OUT
DPF - ON
Na forum jest wątek o wymianie sprężyny. Zobacz jak wygląda i zajrzyj pod kierownicę to zobaczysz jak to jest zamontowane
EGR - OFF
klapki - OUT
DPF - ON
ok. dzieki serdeczne.
Bez sprężyny możesz jechać pedał będzie prawie normalnie pracowal
EGR - OFF
klapki - OUT
DPF - ON
To ja dorzucę 3 grosze.
Nie nastawiaj się, że łatwo będzie zamontować sprężynę bez demontażu pedału. Jest bardzo mocna i twarda. Robiłem dwa podejścia do tej pracy aż w końcu i tak zdemontowałem pedał. Jeśli będziesz to robić, zamów wcześniej plastikowy sworzeń łączący pedał z pompką sprzęgła. Jest jednorazowego użytku. Dostaniesz go w ASO, prawdopodobnie tylko na zamówienie.
159 1.9 JTDm 16V '06 => 2.2 JTS '07 => 1750 TBi '09 => 3.2 JTS Q4 '06 => 159 2.2 JTS '08, Nuova Bravo 1.4 T-Jet '10
Był gdzieś kiedyś wątek o tym ustrojstwie i instrukcji jego w miarę bezinwazyjnego montażu, znalazłem go przez forumową wyszukiwarkę bodaj pod hasłem "klikające sprzęgło" :-)
dzieki. musze sie z tym zapoznać a potem bede walczył.
martwi mnie ten plastikowy sworzeń łączący pedał z pompką sprzęgła który trzeba zamówić w ASO. Nie wiem czy nie lepiej zlecić wymianę adapterów mechanikowi niz samemu się mordować.
jedz do Tomka i ci to wymienii weź się do pracy wkoncu bo powiem szefowi ;p