Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 23

Temat: Drobne usterki, pytania i wątpliwości po zakupie.

Użytkownik Embrion
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    GT

Domyślnie Drobne usterki, pytania i wątpliwości po zakupie.

Witam wszystkich serdecznie,

niedawno zakupiłem swój pierwszy samochód jakim jest Alfa Romeo GT 1.9 rocznik 2006. Jako osoba świadoma zakupu i wad kupiłem egzemplarz, którego nie ominęły (miejmy nadzieje) drobne usterki w związku z którymi mam kilka pytań.

1. Samochód po rozpędzeniu się do około 140/150 km/h wpada w dosyć duże drgania, które ustępują po zwiększeniu prędkości powyżej 160km/h- słyszałem głosy, że diesle tak mają i nie powinienem się tym przejmować jednak trochę mnie to martwi, dlatego proszę o o poradę co to może być zanim udam się do mechanika.

2. Nie działa mi szyba kierowcy, po przyciśnięciu przełącznika słychać charakterystyczne piknięcie ale nie ma żadnej reakcji. Dodatkowo nie działa system domykania szyby, więc podczas mycia auta do wnętrza dostają się krople wody. Dodam, że prawa szyba działa bez zarzutu.
    Co to może być? czy mechanizm podnoszenia i domykania szyby to jedno urządzenie, które uległo uszkodzeniu czy może występować jakaś inna przyczyna? Wertując forum dotarłem do procedury programowania szyb jednak bez żadnej reakcji.

3. AUDIO:
    W schowku przed siedzeniem pasażera mam kabel do podłączenia iPoda/ iPhona starszej generacji, jednak po podłączeniu urządzenia (próbowałem z ipodem nano 2 i 5 generacji, iphonem 5 z przejściówką) nie ma żadnej reakcji. W radiu mogę za pomocą przycisku SRC wybrać jedynie FM albo CD. Jak to uruchomić? Radio to standard, bez navi z małym ekranem.

Druga kwestia to nie działające przyciski funkcyjne na kierownicy. Widzę, że były wcześniej używane bo są powycierane. CO mogło paść?

Z góry dzięki za wszelką pomoc

Użytkownik Świeżak Avatar Bandicoot
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    ALFA ROMEO GT 1.9JTD

Domyślnie

1. E no chyba diesle tak nie mają...przynajmniej mój tak nie ma.
    2. Programowania szyb próbowałeś?

Użytkownik Embrion
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    GT

Domyślnie

1. co to moze zatem byc?

2. tak jak napisałem w pierwszym poście próbowałem programowania szyb, włącznie z odłączaniem akumulatora

Użytkownik Fachowiec Avatar ris
    Mieszka w
    KRK
    Auto
    Alfa Romeo 159 2.0

Domyślnie

Kolego zganianie na to, ze diesle tak mają jest idiotyzmem, wiele czynników się na to składa,że auto się źle zachowuje min. wytłuczone zawieszenie, złe opony itd. Kupiłeś samochód używany więc nie nalezy mieć prenensji jak byś wyjechał od dealera i już się psuje. Auto trzeba ogarnąć. Zaprowadzić do elektryka niech sprawdzi o co kaman może masy nie ma ( bardzo częsta przyczyna przy usterce szyb elektrycznie sterowanych) następnie zaprowadzić do mechanika niech obada zawieszenie co jest do roboty itd. Najgłubszą rzeczą jaką można zrobić to kupić samochód i rura na autostradę jak jeszcze tusz nie wysechł na umowie kupna sprzedaży.

Użytkownik Embrion
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    GT

Domyślnie

Po 1 nie zganiam nic na silnik diesla, po 2 nie mam pretensji, ze samochód ma swoje przypadłości. Staram się ustalić co może być ich przyczyną przed wstawieniem auta do mechanika/ elektryka co zamierzam zrobić w przyszłym tygodniu.
    Czasem jest tak, że pewne rzeczy, które ktoś kto wcześniej nie miał do czynienia z danym samochodem może uznać za usterkę a w rzeczywistości może to być cecha charakterystyczna danego modelu auta.

Użytkownik Fachowiec Avatar ris
    Mieszka w
    KRK
    Auto
    Alfa Romeo 159 2.0

Domyślnie

Cytat Napisał lukasekg Zobacz post
    Po 1 nie zganiam nic na silnik diesla, po 2 nie mam pretensji, ze samochód ma swoje przypadłości. Staram się ustalić co może być ich przyczyną przed wstawieniem auta do mechanika/ elektryka co zamierzam zrobić w przyszłym tygodniu.
    Czasem jest tak, że pewne rzeczy, które ktoś kto wcześniej nie miał do czynienia z danym samochodem może uznać za usterkę a w rzeczywistości może to być cecha charakterystyczna danego modelu auta.

Jak sam napisałeś powinieneś zadać tylko pytanie czy .......... to przypadłość tego diesla.
    A resztę trzeba powoli ogarniać u speceów. Powoli dasz radę i będzie śmigać !

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar drift-r
    Mieszka w
    Szczecin/Łódź (czasem)
    Auto
    AR 147 1.6TS Distinctive 2001

Domyślnie

kupiłem egzemplarz, którego nie ominęły (miejmy nadzieje) drobne usterki
    Chyba chciałeś napisać coś innego.

Staram się ustalić co może być ich przyczyną przed wstawieniem auta do mechanika/ elektryka co zamierzam zrobić w przyszłym tygodniu.
    A nie sprawdzałeś auta u mechanika przed zakupem?

Samochód po rozpędzeniu się do około 140/150 km/h wpada w dosyć duże drgania, które ustępują po zwiększeniu prędkości powyżej 160km/h-
    Nie jest to cecha, a usterka auta której należałoby szukać.

Użytkownik Maniak resoraków Avatar www156
    Mieszka w
    KR
    Auto
    159 1,9 M-JET 16v

Domyślnie

1. przejedz się do wulkanizatora niech przeważy koła.
    3.jeżeli nie działa sterowanie z kierownicy najczęściej winna jest magistrala pomiędzy kierownicą, a radiem. Jakiś kabel albo taśma, jeżeli radio jest ori to powinno działać bez problemu.
    Byla 156 2,0 TS,
    była 156 2,4 20V
    była 156 1,9 16V
    jest 159 1,9 16V
    była giulietta 2,0 IMOLA
    jest giulia 2,0

Użytkownik Embrion Avatar tamten
    Mieszka w
    DG
    Auto
    GT 1.9 JTDM 150 KM

Domyślnie

2. Nie działa mi szyba kierowcy
    Zdemontuj boczek, wypnij wtykę silnika i sprawdź miernikiem czy pojawia się napięcie po wciśnięciu podnoszenie/opuszczania szyby, jeżeli się pojawi to masz na 99.99% wytarte szczotki w silniku podnośnika szyb. Sam silnik trzyma się na 3 śrubach i można go wykręcić bez demontażu całego mechanizmu, jednak wymaga to trochę gimnastyki. Jak wyciągniesz silnik to możesz dokupić same szczotki (sprawdź ich wymiary i kup troszkę większe, bo takich samych nie dostaniesz) i wymienić je, jednak należy pamiętać, że będą one wymagały dopasowania (będzie trzeba poczęstować je pilnikiem).
    Jeżeli po naciśnięciu przycisku nie pojawi się napięcie, to problem może leżeć w sterowniku szyb ("skrzyneczka" zamontowana koło światła w drzwiach) i aby potwierdzić czy to ona jest winna możesz zamienić ją z tą z drugich drzwi (są identyczne, a pisałeś, że drzwi pasażera działają)

Użytkownik Fachowiec
    Mieszka w
    lubelszczyzna
    Auto
    155 1.8 16v T.Spark 103 kW 1996r.

Domyślnie

ad.1 - wyważanie kół