Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 17

Temat: Chwilowy brak mocy na 1 biegu

Użytkownik Maniak resoraków Avatar AlfRomeo
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Alfa Romeo 159 1.9 JTDm

Domyślnie Chwilowy brak mocy na 1 biegu

Koledzy,
    Od 3 dni jestem szczęśliwym posiadaczem 159 1,9 jtdm 16v. Niestety dopadł mnie pewien problem. Podczas jazdy po mieście zdarzyła mi się ze 2-3 razy taka sytuacja:
    Podczas ruszania silnik jakby zupełnie nie miał mocy. Trwało to z 5-8 sekund. W tym czasie samochód "rozpędzał" się gdzieś do 20-25 km/h ledwo się tocząc po czym turbo ożywało i auto wystrzeliło do przodu. Na wyższych biegach wszystko ok. Przy wszystkich kolejnych (i wcześniejszych) "ruszaniach" też wszystko ok. W żadnej innej sytuacji czy to na mieście czy na trasie takiego spadku mocy nie doświadczyłem. Nie ma też żadnej prawidłowości typu że np. tylko na ciepłym czy tylko na zimnym silniku to wystąpiło. Zupełnie losowe sytuacje. Pech chciał że 2 razy zdarzyło się to przy włączaniu do ruchu na zielonej strzałce, gdzie z założenia trzeba manewr wykonać szybko a tu takie coś... Jakieś pomysły? Z góry dzięki za pomoc:-)

Moderator Quadrifoglio Verde Avatar magil
    Mieszka w
    LHR
    Auto
    Nuova Bravo, 159

Domyślnie

Zacznij od wyczyszczenia EGR lub szybciej - zaślep go pełną blachą i pojeździj. Wyskoczy check związany z zaślepieniem EGR, ale auto będzie jeździć normalnie, a może nawet lepiej niż w Twoim przypadku
    159 1.9 JTDm 16V '06 => 2.2 JTS '07 => 1750 TBi '09 => 3.2 JTS Q4 '06 => 159 2.2 JTS '08, Nuova Bravo 1.4 T-Jet '10

Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Alfa Romeo 159 1.9 JTDm

Domyślnie

Cytat Napisał magil Zobacz post
    Zacznij od wyczyszczenia EGR lub szybciej - zaślep go pełną blachą i pojeździj. Wyskoczy check związany z zaślepieniem EGR, ale auto będzie jeździć normalnie, a może nawet lepiej niż w Twoim przypadku
    Ale czy gdyby to był EGR zawalony, to czy taki problem nie powinien się pojawiać regularnie a nie raz na XXX ruszeń??. Jestem laikiem w tym temacie, więc jakby co to sorry za głupie pytania:-))

Użytkownik Pasjonat Avatar jahu
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    Giulia Veloce Q4, GT 1300 Junior (1.75)

Domyślnie

Cytat Napisał AlfRomeo Zobacz post
    Ale czy gdyby to był EGR zawalony, to czy taki problem nie powinien się pojawiać regularnie a nie raz na XXX ruszeń??. Jestem laikiem w tym temacie, więc jakby co to sorry za głupie pytania:-))
    Twój objaw w 100% odpowiada objawowi niedomagającego zaworu EGR. Typowe jest też to, że nie ma żadnych błędów zapisanych w ECU. Typowe jest też to że silnik potrafi zgasnąć.
    Kupujesz to:
    http://allegro.pl/54-zestaw-zaslepek...883985212.html
    (wystarczy tylko dolna zaślepka, śrubki niepotrzebne)
    i wkręcasz tak jak na obrazku. 2 śrubki, 20 minut roboty. Tylko przyda się trzy lub cztery ręce. Samemu jest dość trudno jak się nie ma wprawy.

Użytkownik Fachowiec Avatar ris
    Mieszka w
    KRK
    Auto
    Alfa Romeo 159 2.0

Domyślnie

Koledzy,
    Od 3 dni jestem szczęśliwym posiadaczem 159 1,9 jtdm 16v. Niestety dopadł mnie pewien problem. Podczas jazdy po mieście zdarzyła mi się ze 2-3 razy taka sytuacja:
    Podczas ruszania silnik jakby zupełnie nie miał mocy. Trwało to z 5-8 sekund. W tym czasie samochód "rozpędzał" się gdzieś do 20-25 km/h ledwo się tocząc po czym turbo ożywało i auto wystrzeliło do przodu. Na wyższych biegach wszystko ok. Przy wszystkich kolejnych (i wcześniejszych) "ruszaniach" też wszystko ok. W żadnej innej sytuacji czy to na mieście czy na trasie takiego spadku mocy nie doświadczyłem. Nie ma też żadnej prawidłowości typu że np. tylko na ciepłym czy tylko na zimnym silniku to wystąpiło. Zupełnie losowe sytuacje. Pech chciał że 2 razy zdarzyło się to przy włączaniu do ruchu na zielonej strzałce, gdzie z założenia trzeba manewr wykonać szybko a tu takie coś... Jakieś pomysły? Z góry dzięki za pomoc:-)

Czasem sie robi dziura w gazie przy ruszaniu i tyle.

Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Alfa Romeo 159 1.9 JTDm

Domyślnie

Cytat Napisał ris Zobacz post
    Czasem sie robi dziura w gazie przy ruszaniu i tyle.
    No to by było najlepsze rozwiązanie. To moja 2 alfa, ale pierwszy diesel, więc zero doświadczenia z ropniakami. Wcześniej jeździłem autem z silnikiem 2.0 turbo (benzyna) i nigdy czegoś takiego nie doświadczyłem. Czyli u Ciebie też takie przypadki się zdarzają? No to teraz mamy 2 skrajne opinie: ten typ tak ma vs problem z EGR...:-(

Moderator Quadrifoglio Verde Avatar magil
    Mieszka w
    LHR
    Auto
    Nuova Bravo, 159

Domyślnie

U mnie taka dziura nie występuje. A wygląda to na zacinający się EGR.
    159 1.9 JTDm 16V '06 => 2.2 JTS '07 => 1750 TBi '09 => 3.2 JTS Q4 '06 => 159 2.2 JTS '08, Nuova Bravo 1.4 T-Jet '10

Mieszka w
    KRK
    Auto
    Alfa Romeo 159 2.0

Domyślnie

No to by było najlepsze rozwiązanie. To moja 2 alfa, ale pierwszy diesel, więc zero doświadczenia z ropniakami. Wcześniej jeździłem autem z silnikiem 2.0 turbo (benzyna) i nigdy czegoś takiego nie doświadczyłem. Czyli u Ciebie też takie przypadki się zdarzają? No to teraz mamy 2 skrajne opinie: ten typ tak ma vs problem z EGR...:-(
    Miałem tak może 3 do 5 razy na początku jak kupiłem teraz nie występuje. Też myślałem, że coś nie halo no ale to nie benzyna. To też pewnie kwestia przyzwyczajenia sie do wozu. Nie szukał bym tu żadnych EGR-ów itd.

Użytkownik Pasjonat Avatar jahu
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    Giulia Veloce Q4, GT 1300 Junior (1.75)

Domyślnie

Jeśli auto przez 5-8 sekund nie ma mocy i się nie rozpędza to to nie jest normalne. Egr, klapy wirowe do obejrzenia. Zaślepka Egr kosztuje grosze, prosta diagnoza i można wykluczyć lub potwierdzić awarię.

Mieszka w
    KRK
    Auto
    Alfa Romeo 159 2.0

Domyślnie

Cytat Napisał jahu Zobacz post
    Jeśli auto przez 5-8 sekund nie ma mocy i się nie rozpędza to to nie jest normalne. Egr, klapy wirowe do obejrzenia. Zaślepka Egr kosztuje grosze, prosta diagnoza i można wykluczyć lub potwierdzić awarię.

Jahu miałem to w mojej 2.0 - poprostu nie może złapać obrotów - nie może sie wkręcić na obroty przez chwilę. To miałem na początku auto zastane z komisu. Trzeba zalać dobrym paliwem i przegonić.