witam, mam mosiężne korki spustowe oleju silnikowego i skrzyni biegow, slyszalem ze niektore oleje moga reagowac z mosiądzem, mozna zostawic te korki czy trzeba wymienic na stalowe?
ciezko z dostepnoscia oryginalnych korkow
witam, mam mosiężne korki spustowe oleju silnikowego i skrzyni biegow, slyszalem ze niektore oleje moga reagowac z mosiądzem, mozna zostawic te korki czy trzeba wymienic na stalowe?
ciezko z dostepnoscia oryginalnych korkow
z tego co mi wiadomo to na końcu korka jest magnes, więc to chyba eliminuje problem?
Nie słyszałem nigdy o zagadnieniu reagowania mosiądzu z olejami silnikowymi. Choć jeżeli ktoś ma coś mądrego w tym temacie do napisania to chętnie poczytam.
Wujek google nie wypluwa żadnych wyników w tej materii poza pytaniem rpw2005 w kilku miejscach w sieci
A co ma do tego magnes???on jest od wyłapywania ewentualnych opiłków a nie od powstrzymywania reakcji chemicznych
o ile takie w ogóle zachodzą
![]()
Ostatnio edytowane przez marek230482 ; 11-12-2015 o 20:45
no pytalem w kilku miejscach bo nieodpisywali, olej przekladniowy gl5 podobno reaguje na mosiądz , mechanicy mowia ze nic niepowinno sie stac bo to tylko korek, ale warto zapytac.
Nie spotkałem się nigdy z taką informacją. Może jakiś chemik się wypowie bo na znawcach z warsztatu to ja bym nie polegał. Ci fachowcy to różne niesamowite historie opowiadają![]()
Korek w skrzyni nie jest mosiężny... skrzynie w innych np także wloskich autach mają mosiężne widełki do przekladania zębatek, nigdy nie słyszałem o takim zjawisku.
http://www.flar-ital.pl/ - CZĘŚCI ZAMIENNE- SERWIS: Lancia, Fiat, Alfa Romeo
USŁUGI AUTOLAWETĄ- POMOC DROGOWA
na innch forach znalazłem taki cytat, majacy pochodzić ze strony Mobil1, przestrzegajacy przed stosowaniem oleju GL5 w skrzyniach które posiadaja czesci z mosiądzu : "API GL-5 olej przekładniowy może być akceptowany przez dyferencjały ale nie jest rekomendowany dla przekładni ponieważ GL-5 ma dwa razy więcej dodatków zmniejszających ekstremalne tarcie zabezpieczając przekładnie. W GL-5 pomimo tego, że dodatki są bardzo korzystne dla samych przekładni mogą być przyczyną korozji i są agresywne dla miękkich części jak panewki i synchronizatory z miedzi, brązu, mosiądzu, które występują w skrzyniach ręcznych.
Mnie natomiast chodzi o sam korek, wiem ze oryginalny niejest z mosiadzu, ja mam wlozony jakis inny, mosięzny.