Witam,
Ile oleju dolewacie do swoich Belli miedzy wymianami oleju ? Do mojej w ciagu 10tys. Km dolalem 1 litr.. czy mam sie niepokoic ?
Pozdrawiam
Witam,
Ile oleju dolewacie do swoich Belli miedzy wymianami oleju ? Do mojej w ciagu 10tys. Km dolalem 1 litr.. czy mam sie niepokoic ?
Pozdrawiam
Raczej tak, te silniki (jeśli zdrowe) charakteryzują się bardzo niewielkim zużyciem oleju. Szukałeś nieszczelności?
Np. ja do swojej 16V między wymianami nie dolewałem ani kropli. Ale DPF był na miejscu.
159 1.9 JTDm 16V '06 => 2.2 JTS '07 => 1750 TBi '09 => 3.2 JTS Q4 '06 => 159 2.2 JTS '08, Nuova Bravo 1.4 T-Jet '10
Na moje oko, złączka przy turbinie jest nieco przypocona oraz wokół korka do którego wlewa się olej. Poza tym żadnych wycieków nie widziałem.
Właśnie dzisiaj oddałem auto do mechanika na ogólny przegląd. Dodam, że samochód w ogóle nie dymi nie zależnie od obrotów. Silnik pracuje równo i mocy mu nie brakuje.
Pytam bo dla mnie nie jest to normalnie, zresztą mechanik stwierdził to samo i wskazał na turbinę jako winowajcę.
mysle że jest w normie, no moze ciutke ponad. jezdzisz raczej trasy ?
Ja mam 1,9 8v 120km. Dziennie 70km do pracy robię, w tym 10km miasto, nogę mam ciężką i od wymiany do wymiany ani grama mi nie bierze kolego. Z tym, ze wymieniam co 10 tys km, zawsze zalewam dobrej klasy olej(motul, LM, Penrite, Valvo) i zawsze na maxymalny dozwolony poziom. DPF i EGR na miejscu, przebieg 200tys km raczej ori.
Samochód stoi w warsztacie, w celu sprawdzenia tego problemu oraz poprawienia niektórych niedociągnięć. U mnie EGR i DPF też na miejscu. Zalewam Castrol 5w40. Podziele się z wami informacją od mechanika jeżeli takową otrzymam. Jednak podejrzewam turbinę..
Jeżeli okaże się to prawdą, to jakie turbo radzicie? Nowe czy regenerować?
Zapocenie przy korku wlewu oleju oraz turbo pochodzi najczęściej z odmy. Ale tak czy inaczej, turbo warto sprawdzić.
159 1.9 JTDm 16V '06 => 2.2 JTS '07 => 1750 TBi '09 => 3.2 JTS Q4 '06 => 159 2.2 JTS '08, Nuova Bravo 1.4 T-Jet '10
zmien ten olej na lepszy do tego zrob plukanke mysle, ze powinno sie poprawic po ok 2-3 wymianach nawet przestac brac.