Szukalem ale nie znalazlem dokladnej odpowiedzi.
Jesli ktos ma oryginalny i jeszcze nie wymieniany termostat w swojej 159 , najlepiej z silniekiem 2.4 czy moglby sprawdzic na kompie jaka ma temperature otwarcia termostatu ?
Dzieki
Szukalem ale nie znalazlem dokladnej odpowiedzi.
Jesli ktos ma oryginalny i jeszcze nie wymieniany termostat w swojej 159 , najlepiej z silniekiem 2.4 czy moglby sprawdzic na kompie jaka ma temperature otwarcia termostatu ?
Dzieki
parę dni temu widziałem w którymś innym wątku (jest ostatnio kilka o wymianach termostatów, pewnie któryś z tych) listę dla chyba wszystkich silników, zapamiętałem że dla TBI było 88, ale dla diesli było mniej (84 czy coś takiego?). Wspomniane było też że chyba tolerancja dopuszczalna jest +-2stC. Poszukaj sobie.
2.4 JTDm ma 88 +/- 2 st C
JTS dla przykładu ma 82 st
159 1.9 JTDm 16V '06 => 2.2 JTS '07 => 1750 TBi '09 => 3.2 JTS Q4 '06 => 159 2.2 JTS '08, Nuova Bravo 1.4 T-Jet '10
Zalezy mi na odczycie po podlaczeniu do kompa z termostatu z pierszego montazu. Deklarowane temperatury zamiennikow znam.
Są identyczne. Sprawdzałem gdy wymieniałem termostat.
Nie wierzysz to zajrzyj np do eLearn.
159 1.9 JTDm 16V '06 => 2.2 JTS '07 => 1750 TBi '09 => 3.2 JTS Q4 '06 => 159 2.2 JTS '08, Nuova Bravo 1.4 T-Jet '10
Tak trochę zbaczając z tematu. W MES/FES jest osobny wiersz monitorujący temp otwarcia, czy to widać po przebiegu ogólnej temp. cieczy chłodzącej?
Dzieki. Z ktorego roku ten elern?
Teraz dwie sprawy:
1 sprawdzam aukcje na allegro i termostaty do 2.4 maja temp otwarcia 88 stopni. Dlaczego?
2 wyzsza trmperatura pracy przez pozniejsze otwarcie zwieksza prawdopodobienstwo uszkodzenia glowicy. Wg mnie tak.
Czy sa na rynku zamienniki z temperatura otwarcia 80+-2 stopnie?