Na poczatek witam wszystkichJestem nowy i w zasadzie zalozylem konto bo szukam pomocy w sprawie Alfy Romeo a to miejsce to chyba najlepsze pod tym wzgledem
Na razie nie mam na stanie AR ale moze to sie wkrotce zmienicSzukam autka i w oko wpadlo mi cos takiego:
otomoto.pl/oferta/alfa-romeo-crosswagon-q4-1-9-m-jet-150-km-udokumentowany-przebieg-ID6ypJJF.html#cb239de428
Lektura tego co jest w necie na temat tego modelu jest skromna. Na temat nazwijmy to "zwyklej" 156 SW jest troche wiecej. Opinie o Alfach tez sa rozne ale zawsze wychodze z zalozenia ze nie ma zlych aut sa tylko zli kierowcy bo nawet najtrwalsze autko jak ktos nie ma pojecia jak uzytkowac to mozna zajechac. Szczegolnie jak sie robi serwis "u mietka za stodola" (bez urazy dla wszystkich Mietkow).
Wracajac do tematu auta. Czy ktos cos moze mi powiedziec o tym modelu, na co zwrocic uwage itd. Zdaje sobie sprawe ze komis to nie najlepsze miejsce na zakup auta ale rownie dobrze trupa mozna kupic rowniez od prywatnej osoby.
Czytajac informacje w necie na temat tego modelu mam juz taka sieczke i metlik w glowie ze szok. Tak wiec mam pare pytan i bardzo prosze o rzeczowe odpowiedzi za ktore z gory bardzo dziekuje
1. Silnik 1.9 JTD M-jet - raz pisza ze sa problemy z kolektorem ssacym i moze uszkodzic silnik a raz nie. Czytalem ze moze to sie dziac tylko w 159-tkach. Jak to jest naprawde?
2. W Alfia najbardziej chyba zuzywa sie zawieszenie. Ile wytrzymuje standardowa zawiaska na polskich drogach??? Zaznaczam ze nie mam ambicji zaliczac kazdej dziury i raczej staram sie jezdzic po dobrych drogach jesli oczywiscie mam wybor. Jakie sa mniej wiecej koszty remontu takiej zawiaski? Chodzi mi o lepsze czesci bo na tanizne przy tym aucie nie mam zamiaru wydawac tylko po to zeby dwa razy czesciej jezdzic do warsztatu.
3. Sprzeglo i dwumasa. Koszty naprawy a raczej wymiany sa duze wiec moje pytanie brzmi - jak czesto psuje sie to ustrojstwo?
4. Na co zwrocic szczegolna uwage przy zakupie?
5. Filtr czastek stalych - o ile dobrze poszukalem w necie to tego dziadostwa w nim nie ma? Wiem ze moze to niektorym wydawac sie smieszne ale kompletnie sie w tym nie orientuje. Czytalem ze nie ma ale wole sie upewnic
Jeszcze jakies ciekawostki, opinie itd. na temat tego modelu?
O spalanie nie pytam bo jak ktos ma "ciezka noge" to i powyzej dychy mu wyjdzie a jak jezdzi oszczednie to i ponizej 6 litrow zlapie wiec to tak naprawde zalezy od kierowcyAle generalnie czytalem ze autko jest oszczedne
Z gory bardzo dziekuje za pomoc
Jesli wrzucilem temat w zle miejsce to rowniez przepraszam za to i prosze modow o wyrozumialosc. Staralem sie poczytac troche forum ale materialu jest tyle ze musialbym chyba ladnych kilka tygodni poswiecic na i sobie darowalem zeby nie miec jeszcze wiekszego zamieszania w glowie
![]()