[159] Nagłośnienie w Alfa Romeo 159 BOSE-wzmacniacz !

loggik12

Nowy
Auto
Alfa Romeo 159 1.9jtdm 8v 120km
Witam.
Jestem tu nowy, ale nie mogłem znaleźć posta w którym zostałby poruszany dokładnie mój problem.

Jestem posiadaczem Alfy 159 Sportwagon. Mam w niej zamontowany seryjnie system nagłośnienia BOSE. Posiadam zwykłe, seryjne radio i z tego co udało mi się doczytać to na system Bose składają się 2 wzmacniacze. Jeden jest przeznaczony dla głośników w aucie a kolejny znajduje się przy skrzyni basowej i zasila subwoofer. Problem w tym, że dźwięk z głośników jest wystarczający, ale chciałbym powiększyć lekko swój bas w bagażniku, gdyż sądzę, że ten mały głośniczek w tej skrzyni nie daje wystarczającego efektu. Oczywiście sam głośnik robi co może. Zaglądałem narazie tylko za tą seryjną skrzynie basową przy lewym nadkolu w bagażniku no i jest sobie tam ten głośniczek i z tyłu jest wzmacniacz. Wzmacniacz jest mały, nie ma na nim informacji ile W. a podłączona jest do niego ogromna kostka z przewodami długa na jakieś 10cm...
Moim życzeniem byłoby podłączenie jakiejś skrzyni basowej w bagażniku. Próbowałem podłączyć głośnik 30cm pod ten wzmacniacz ale nie ma on siły grać i gra gorzej niż ten mały Bose. Nie chciałbym przerabiać tej kostki i wpinać się tam w kable. Ogólnie to nie mam raczej zamiaru ciągnąć kabli od akumulatora do bagażnika i cinchy od radia też do bagażnika skoro praktycznie wszystko mam już tam seryjnie pociągnięte.
Chciałbym się dowiedzieć jak mógłbym lekko zwiększyć bas najprostszą drogą. Czy może jest jakaś przejściówka tak bym mógł wpiąć inny wzmacniacz pod tą seryjną wtyczkę albo może spróbować założyć jakiś mały głośnik basowy do 20cm i 150w i podłączyć dwa do tego wzmacniacza ? nie mógłbym wziąć kabli jakoś bliżej bez zbędnego przeciągania ? Jestem na dobrą sprawę zielony jeżeli chodzi o nagłośnienie, ale może są jakieś inne sposoby ?
Pozdrawiam i z góry dziękuję za informację.

Oba wzmacniacze są na skrzyni basowej, jeden pod drugim z tego co kojarzę. Kabli jest dużo, bo tam przychodzi sygnał z radia i wraca sygnał na wszystkie głośniki w aucie (a tych jest z 11). Ten "subwoofer" jest policzony tak, że gra refleksem - w stronę zderzaka wychodzi kanał bass reflex - a nie "samą membraną". Ja go generalnie u siebie nie słyszę a raczej czuję na plecach przy bardzo ekstremalnym basie i dużej głośności. Plus do tego grechocze lampka bagażnika od strony suba, w sumie bardziej to dzięki niej wiem że on działa (bo że coś robi to ciężko powiedzieć).

Czy możesz podmienić sam wzmacniacz od suba i suba ze skrzynią to nie wiem, bo nie wiem czy wzmacniacze ze sobą gadają czy tylko ten główny podaje sygnał analogowy na ten od suba (jak tak to pewnie można podmienić).

Witam.
Jestem tu nowy, ale nie mogłem znaleźć posta w którym zostałby poruszany dokładnie mój problem.

Jestem posiadaczem Alfy 159 Sportwagon. Mam w niej zamontowany seryjnie system nagłośnienia BOSE. Posiadam zwykłe, seryjne radio i z tego co udało mi się doczytać to na system Bose składają się 2 wzmacniacze. Jeden jest przeznaczony dla głośników w aucie a kolejny znajduje się przy skrzyni basowej i zasila subwoofer. Problem w tym, że dźwięk z głośników jest wystarczający, ale chciałbym powiększyć lekko swój bas w bagażniku, gdyż sądzę, że ten mały głośniczek w tej skrzyni nie daje wystarczającego efektu. Oczywiście sam głośnik robi co może. Zaglądałem narazie tylko za tą seryjną skrzynie basową przy lewym nadkolu w bagażniku no i jest sobie tam ten głośniczek i z tyłu jest wzmacniacz. Wzmacniacz jest mały, nie ma na nim informacji ile W. a podłączona jest do niego ogromna kostka z przewodami długa na jakieś 10cm...
Moim życzeniem byłoby podłączenie jakiejś skrzyni basowej w bagażniku. Próbowałem podłączyć głośnik 30cm pod ten wzmacniacz ale nie ma on siły grać i gra gorzej niż ten mały Bose. Nie chciałbym przerabiać tej kostki i wpinać się tam w kable. Ogólnie to nie mam raczej zamiaru ciągnąć kabli od akumulatora do bagażnika i cinchy od radia też do bagażnika skoro praktycznie wszystko mam już tam seryjnie pociągnięte.
Chciałbym się dowiedzieć jak mógłbym lekko zwiększyć bas najprostszą drogą. Czy może jest jakaś przejściówka tak bym mógł wpiąć inny wzmacniacz pod tą seryjną wtyczkę albo może spróbować założyć jakiś mały głośnik basowy do 20cm i 150w i podłączyć dwa do tego wzmacniacza ? nie mógłbym wziąć kabli jakoś bliżej bez zbędnego przeciągania ? Jestem na dobrą sprawę zielony jeżeli chodzi o nagłośnienie, ale może są jakieś inne sposoby ?
Pozdrawiam i z góry dziękuję za informację.

Najprostsza droga to wyjęcie jednego z przewodów z wtyczki ISO. Tego, który ma opis BOOSTER DET. Dostaniesz możliwość sterowania equalizerem, podbicia (LOUDNESS), wtedy bas zaczyna być słychać.

Przecież bez wyjmowania tego również można sterować wysokimi i niskimi przez menu Audio.

A gdzie znajdują się głośniki od 9 do 11 ?

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Po 2 w drzwiach to 8, dwa z przodu w wylotach powietrza (z napisem BOSE) i jeden w w tej dużej kratce na środku deski pod szybą.
EDIT:
Po 2 w tylnych drzwiach i po jednym w przednich, czyli 6 sztuk w drzwiach a nie 8 jak pisałem wyżej.

Ostatnia edycja:
No to ew. Moim zdaniem 9. Bo w przednich drzwiach masz po jednym. A ten drugi to właśnie ten przy słupku. Za tota kratka to raczej nawiew. Ma nawet pokrętło 0 1 do zamykania i otwierania. Klima z niego korzysta :)

Tym 9 jest oczywiście tuba basowa w wersjach bose.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

No tak, zapędziłem się z przednimi drzwiami, w tylnych drzwiach są duże i piszczki, to razem 4 sztuki, w przednich drzwiach są tylko duże, to razem 6, przednie piszczki są w nawiewach górnych bocznych to 8 oraz głośnik centralny w środkowym nawiewie poziomym to 9, z subem to 10.

Ten centralny w nawiewie jest tylko w BOSE, oprócz tego pozostałe głośniki są inne.

In addition to the four speakers in the standard system (low-mid-range in the front and rear doors with specific tweeters) the Bose Sound System also includes:
Centerfill speaker in the dashboard This is a high-mide range speaker (80 mm diameter) located in the dashboard, exactly in the centre line of the vehicle, which considerably improves the stereo effect of the sound.

Ostatnia edycja:
ja robiłem tę przeróbkę z kabelkiem i naprawdę gra to lepiej

W zupełności zgadzam się z tym co napisałeś. Mam podobne wrażenia co do tego głośniczka w bagażniku :)

- - - Updated - - -

Bo ogólnie to na bas i jakoś dźwięku w pojeździe to nie narzekam, ale ten bas z tyłu z tego pseudo głośnika basowego mógłby być trochę lepszy.

Co do podpięcia się pod ten kabel jak tutaj powyżej piszecie to mogę spróbować, tylko potrzebowałbym dokładnych informacji co gdzie i jak ? Najpierw to czy żeby wyjąć radio potrzebuję specjalne klucze, takie jakie daje producent, bo gdzieś widziałem, że tak wyjmowali, można je jakoś wyjąć po swojemu ? Następnie pod jaki przewód mogę się podpiąć i czym ? W jaki sposób otrzymam dostęp do tego equalizera i gdzie trzeba podpiąć ten wypuszczony kabel ?

Ten kabel o którym piszą wyżej to musisz wyjąć z wtyczki ISO, bo to jest sygnał od systemu BOSE do radia fabrycznego, że radio ma wyłączyć funkcje takie jak equalizer. Czyli wywalasz go z wtyczki i możesz poprzez radio zmieniać barwę dźwięku i tyle.

Tak jak pisaliście powyżej, postanowiłem odciąć ten kabelek. Po odcięciu dostałem funkcje sterowanie equalizerem no i w zasadzie to wszystko. Audio gra może głośniej ale wydaje mi się, że nie o to chodziło. Ogólnie radio napierdala tak, że mogę je podgłośnić tylko do 15/40. Przed przecięciem nawet przy 40/40 miałem czysty dźwięk, a teraz gdy podgłoszę już z 25/40 to głośniki zaczynają buczeć, wrzeszczeć itp. im dalej tym sprawa się nasila. W dodatku musiałem zrezygnować z opcji bas na full czyli tam chyba +6 bo głośniki charczały. Próbowałem bawić się tym equalizerem ale to przynosi marne efekty. Jedyny plus tego jest taki, że audio gra głośniej, ale straciło dużo na jakości. Wydaje mi się, że mając nagłośnienie bose czyli te 2 wzmacniacze i 10 głośników nie ma sensu tego robić bo pogarszamy jakoś dźwięku, a jeszcze dochodzi do tego bul dupy, że można podgłośnić tylko do tych magicznych 20/40. ;/

a loudness uaktywnił sie musisz dobrze ustawic teraz audio, u mnie po tym zabigu audio grało dużo lepiej

a loudness uaktywnił sie musisz dobrze ustawic teraz audio, u mnie po tym zabigu audio grało dużo lepiej

Mam opcje tego loudness, nie wiem dokładnie co to jest, mógłbyś mi wytłumaczyć ? Może być to off lub on. Ustawić czyli masz na myśli zabawę z basem i ustawienie equalizera ? Nie wiem czy coś to da skoro tak czy siak przy wymagającej muzyce przy większym basie na większej głośności głośniki charczą. Mógłbyś podesłać mi swoje ustawienia eq ? gdyż jakoś średnio widzę to aby znaleźć jakiś kompromis pomiędzy tym wszystkim tak jak to było fabrycznie. A nie ma jakieś opcji żeby z tym podpiętym kablem mieć dostęp do eq ?

Loudness to inaczej kontur, czyli podbicie niskich i wysokich tonów. Stosowane szczególnie w samochodowych systemach audio (ale nie tylko) bo służy temu, żeby dało się słuchać i słyszeć większą ilość szczegółów dźwięku w sytuacjach, gdzie występują zakłócenia (np. hałas tła) lub gdy słuchać można tylko na niskim poziomie głośności (tło ciche również, czyli np. w nocy).
Często używane w tanich sprzętach audio (które same w sobie słabo grają) i nadużywane do "daje kopa" i robi umcy umcy poprzez wyostrzenie końców spektrum, czyli mniej szczegółów ale większe pierdolnięcie.

Uciąłeś kabelek to masz przesterowany dźwięk. Z kabelkiem na miejscu radio nadaje sygnał niewzmocniony, który zostaje wzmocniony przez system BOSE. Ujebawszy kabelek sprawiłeś, że radio nadaje na wyjściu normalny, wzmocniony sygnał (bo "myśli", że podaje prosto na głośniki) a to ponownie jest wzmacniane przez BOSE wg. ich charakterystyki i stąd przester. Moim zdaniem nie naprawisz tego żadnym EQ bo i tak zniekształcenia będą kosmiczne.

No ale jak wspominałem, dla niektórych głośniej znaczy lepiej.

Ostatnia edycja:
alfy juz nie mam ale pamiętam jak to miałem ustawione, tak więc jak chcesz mieć dzwiek mocny to loudness na on ustaw na off dzwiek bedzie płytszy poza tym basy miałem chyba na 0 a podbicie zrobiłem na EQ poeksperymentuj bo można naprawde fajnie ustawic dzwięk ale fajerwerków sie nie spodziewaj bo te bose w alfie jakoś nie wyszło, ot to tyle a głośniki może charczą bo są zajechane?

- - - Updated - - -

poczytaj może coś wiecej sie dowiesz
http://www.forum.alfaholicy.org/159...2820-system_bose_poprawa_jakosci_dzwieku.html

Mam pytanie, gdzie w Alfie Sportwagon jest wzmacniacz do głośników w systemie Bose? Zastanawiam się nad zmianą głośników, póbuje go znaleźć w ePer, w sedanie jest w sportwagonie nie ma....

W bagażniku, pod lewym boczkiem - tam jest pucha suba, na plecach puchy jest wzmacniacz.
Trochę trzeba rozebrać, żeby wyjąć suba - odkręcić plastik ten od prowadnicy rolety i zamykanego schowka oraz sam boczek materiałowy. Pucha siedzi chyba na dwóch śrubach. Nie tak dawno temu ją wyciągałem u siebie ale detale już mi się zatarły w pamięci :)

Ostatnia edycja:
Amortyzatory
Powrót