Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 13

Temat: 1.9 JTDm 150km

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Zawiercie
    Auto
    159 1.9 JTDm 2007r

Domyślnie 1.9 JTDm 150km

Witam
    Czy Wtryski, które w teście na stole wypadają dobrze mogą się tłuc ?

Mój silnik pracuje głośno i każdy mechanik mówi że to pewnie wtryski. Byłem już u dwóch różnych specjalistów żeby je testować zapłaciłem 150 i 200zł za test i wychodzi że są dobre a kultura pracy silnika jest średnia :/ Poza tym wóz jeździ jak głupi. Mam jeszcze problem z odpalaniem po 8 godzinach lub nocy ale to pewnie inny problem.

Użytkownik Znawca Avatar olo_84
    Auto
    Alfa 159 16V 150KM Distinsive SW 2006

Domyślnie

Miałem podobnie, sprawdź ustawienie rozrządu, oraz położenie wałków między sobą

Wysłane z mojego E6553 przy użyciu Tapatalka
    EGR - OFF
    klapki - OUT
    DPF - ON

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Zawiercie
    Auto
    159 1.9 JTDm 2007r

Domyślnie

Dzięki za odpowiedź. Zastanawiałem się nad rozrządem ale na krótko przed sprzedażą w samochodzie był wymieniony rozrząd. Wszystko oryginał i z blokadami. Uważałem do tej pory, że szansa na niewłaściwe założenie paska jest znikoma ale po Twojej odpowiedzi na pewno to sprawdzę.

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar epsonix
    Auto
    Giulia'18, Tonale'23, Spider V6'99

Domyślnie

czy u niektorych te problemy z zapalaniem po paru godzinach stania nie byly zwiazane ze slabszym stykiem ma wtyczkach wtryskiwaczy (choc czesto tez wskazówki wskaznikiw wtedy drgaly) , a u innych z dawkami startowymi ktore w alfie z jakis powodów ustawili niżej niz w tych samych silnikach, ale innych modelach aut (fiaty) - tuner to moze latwo zmienic.

glisno moze byc jak masz np urwane szpilki kolektora wydechowego, czesty problem w 2.4,a w 1.9 tez czasem sie zdarza wg tego co czytałem na forum.
    spasowanie rur, plecionka na wydechu ok?

piza tym, jak wyzej, ustawienie rozrzadu. moze maja jakies tanie/byle jakie blokady i jednak nie jest idealnue ustawiony? moj mechanik wspominal mi kiedys ze z takimi badziewiami sie spotkal, dlatego kupuje markowe blokady tylko.

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Zawiercie
    Auto
    159 1.9 JTDm 2007r

Domyślnie

Sprawdzę rozrząd i jak tu nie będzie przyczyny to będziemy szukać dalej. Kolektor nie ma okopcenia więc tam raczej jest ok. Dawki są już ustawione jak należy. Wtryski sprawdzone jak wspominałem wcześniej. Wtyczki były ściągane i nie było nieprawidłowości.

Moderator Quadrifoglio Verde Avatar magil
    Mieszka w
    LHR
    Auto
    Nuova Bravo, 159

Domyślnie

Sprawdź korekty wtryskiwaczy przez MES. Zrób też logi z przejażdżki. Może być tak, że na maszynie wtryskiwacz wyjdzie OK, a pod obciążeniem okaże się, że nie daje rady.

Ale nie bierz tego za pewnik. Na hałas silnika ma wpływ jego ogólna kondycja, a nawet wlany olej.
    159 1.9 JTDm 16V '06 => 2.2 JTS '07 => 1750 TBi '09 => 3.2 JTS Q4 '06 => 159 2.2 JTS '08, Nuova Bravo 1.4 T-Jet '10

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Zawiercie
    Auto
    159 1.9 JTDm 2007r

Domyślnie

Cytat Napisał magil Zobacz post
    Sprawdź korekty wtryskiwaczy przez MES. Zrób też logi z przejażdżki. Może być tak, że na maszynie wtryskiwacz wyjdzie OK, a pod obciążeniem okaże się, że nie daje rady.

Ale nie bierz tego za pewnik. Na hałas silnika ma wpływ jego ogólna kondycja, a nawet wlany olej.
    Sprawdzimy i to ! Jeszcze nie ogarnąłem MES`a bo dopiero co go kupiłem i nie wiem jak logi się robi ale jak się tak da to super

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Zawiercie
    Auto
    159 1.9 JTDm 2007r

Domyślnie

Korekta wtryskow:
    4 po minucie spadło do 3.60
    -1.38
    0.06
    -2.25

Rozjechane nieźle :/

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar epsonix
    Auto
    Giulia'18, Tonale'23, Spider V6'99

Domyślnie

rozumiem że robiłeś na 100% rozgrzanym silniku, z wyłączoną klimą.

jeśli tak to trochę słabo wyglądają. możesz spróbowac zamienić wtryskiwacze i sprawdzić czy duża korekta pójdzie za wtryskiwaczem. Możesz też sprawdzić kompresję. 2007r, to raczej masz aluminowy kolektor dolotowy, ale potwierdz - pytam pod kątem klapek wirowych które w plastikowych mogą się urwać i zrobić bałagan w cylindrze do którego akurat taka wpadnie.
    a jeśli masz alu, to duża szansa że już porozszczelniany na ośkach klapek, do tego mozliwe że zacięte klapy, listwa spadła i każdy jest poustawiany w przypadkowych pozycjach i tylko ta klapka na 3 cylindrze bezpośrednio sterowana silnikiem krokowym będzie się kręcić.

czekamy na więcej info.
    To jest forum. Na pytania ogólne zwykle może odpowiedzieć wiele innych osób na forum, a odpowiedź może być przydatna innym. Pożytek potencjalny dla całej grupy który nie służy społeczności. Nie będę odpowiadał na takie priv, a tylko skrzynka wiecznie się zapycha.

Tematów na nurtujący Was problem szukajcie z googlami a nie wyszukiwarką formuową która jest beznadziejna: w googlach wpisujcie (site:forum.alfaholicy.org/giulia_stelvio <TEMAT>). Wiele rzeczy na forum było wielokrtonie, najwyżej w tamtych wątkach dopytujcie żeby śmietnika nie robić na forum.

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Zawiercie
    Auto
    159 1.9 JTDm 2007r

Domyślnie

I wszystko jasne. Kompresja
    1: 14
    2: 22
    3: 15
    4: 24

Silnik do remontu ... Jak obstawiacie koszta ? Kto da więcej ?