https://vimeo.com/219477263
https://vimeo.com/219477550
Tak jak już kiedyś pisałem :http://www.forum.alfaholicy.org/mito...usterka-6.html
Postanowiłem zakończyć wreszcie temat.Wykorzystałem pomysł makaroni..czyli podłączenie się pod instalacje drzwi kierowcy.Należało rozebrać boczek , roznitować mocowanie głośnika i dostać się do instalacji siłownika centralnego zamka.Z kabla siłownika pobrać impuls zamykania centralnego.Dodatkowo z kabla zasilającego / stały plus z akumulatora / podnośnika szyby pobrać zasilanie i masę.Potrzebne również było napięcie sygnalizujące załączenie stacyjki .Wykorzystałem zasilanie modułu sterowania szybami ..po wyłączeniu stacyjki do momentu otwarcia drzwi jest zasilanie / pali się podświetlenie klawiszy /.Do tych przewodów podłączamy się podlutowując się pod te kable i dobrze izolując miejsca łączenia.Kable zasilające silniczki zamykania lusterek musimy przeciąć i przylutować do kabli biegnących do modułu sterującego w ten sposób że przekaźnik w stanie spoczynku daje nam przejście pomiędzy miejscem przecięcia.Jeśli moduł działa to przekaźnik / 2 przekaźniki na lusterko / odłącza silniczki lusterek od instalacji samochodu i podłącza zewnętrzne zasilanie silniczków na określony czas zamknięcia lusterek / ok. 5 sek. /.Z wrodzonego lenistwa nie chciałem robić modułu / zabawa z projektowaniem ścieżek , trawienie itd./ a wykorzystać coś co już istnieje. Wykorzystałem do tego moduł domykania szyb MD-14R. Moduł ten działa na tej zasadzie że w przypadku podania impulsu z siłownika jeśli stacyjka nie jest załączona to zamyka po kolei wszystkie szyby poprzez przekaźniki / 4 szt. / znajdujące się wewnątrz urządzenia.Czyli należało go tak przerobić aby po zamknięciu pilotem drzwi / podanie impulsu z siłownika / jeśli auto ma wyłączoną stacyjkę / podświetlenie modułu zamykania szyb / zadziałały wszystkie 4 przekaźniki jednocześnie.Wewnątrz jest programowalny procesor który podaje w określonym stanie impulsy na wyjścia sterujące przekaźnikami / poprzez tranzystor/.Czyli wybieramy pierwszy działający / załączający się / przekaźnik i tniemy druk pozostałych 3 wyjść łącząc tranzystory sterujące przekaźnikami z wyjściem pierwszym.Czyli po podaniu impulsu z centralnego i braku zasilania po stacyjce 4 przekaźniki załączają się jednocześnie odłączając silniczki od instalacji auta a podając na nie zasilanie w polaryzacji zamykającej lusterka.Ciekawe jest to że po otwarciu auta i załączeniu stacyjki stan na sterowniku lusterek jest taki że lusterka otworzą się same automatyczni
.Jest jeszcze sprawa sterowania impulsem z centralnego zamka.W naszym przypadku występuje plus...moduł MD-14r potrzebuje sterowanie minusem.Wykorzystałem jako inwerter inny mały przekaźnik wklejając go na silikon na płytce modułu.Moduły MD-14 różnią się czasami załączenia podnośnika szyb. / zaprogramowanie procesora na zadziałanie przekaźnika /.Moduł MD-14 z np. zamyka szyby ok. 12 sek. i może w naszym przypadku przepalić nasze silniczki.Moduł MD-14 r..działa ok. 5 sek.czyli idealnie na czas zamknięcia naszych lusterek.Jeśli będą jakieś pytania i ktoś będzie chciał zrobić podobną "rzeźbę"..to wkleję kolory kabli itd.Podsyłam również pdfa modułu MD-14r oraz instrukcje instalacji z forum włoskiego
procedura 5.pdfIn-md14.pdf
![]()