Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 24

Temat: Geometria - prostowanie zwrotnic + kilka innych problemów

Użytkownik Rowerzysta Avatar krzysztof12100
    Mieszka w
    Sieradz, woj. łódzkie
    Auto
    159 1.9 JTDm 16v 150kM

Unhappy Geometria - prostowanie zwrotnic + kilka innych problemów

Cześć wszystkim!

Jaka jest Wasza opinia na temat prostowania zwrotnic?
    Kiedy kupiłem auto miało wytarte opony od wewnątrz, wymieniłem na nowe i byłem na sprawdzeniu geometrii. Wstawiam zdjęcie wyniku "badania".
    Mechanik zalecił prostowanie zwrotnic, a ja nie mam zielonego pojęcia czy takie zabiegi to coś godnego polecenia.

Jak już zacząłem temat to powiedzcie czy w 159 SW stojąc w miejscu i kręcąc kierownicą słychać skrzypienie i taki nienaturalny opór jakby?
    Opony 225/50 R17"

Kolejny problem z jakim będę potrzebował pomocy to niski opuszczony przód- jutro wstawię zdjęcie jak to wygląda, ciekawe czy nie sprężyny bo ostatnio wymieniałem tył ;/
    A czy poduszki ?pod silnikiem/pod skrzynią? mogą wpływać na tą wysokość spodu auta od ziemi. Pytam ponieważ auto na niskich obrotach czy nawet na luzie, głównie na zimnym silniku wydaje odgłos jakby drgającego plastiku i po lekkim zwiększeniu obrotów nie słychać już tego i coś kiedyś wyczytałem, że to właśnie któraś z poduszek może być zużyta.

Bardzo cieszyłem się z tego zakupu, auto stało się oczkiem w głowie jednak powoli ta radość ucieka
    Z góry dziękuję wszystkim, którzy zaangażują się do tematu i postarają się w pewnym stopniu pomóc.

Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	20170614_092804.jpg
Wyświetleń:	47
Rozmiar:	91.5 KB
ID:	232699

Moderator Quadrifoglio Verde Avatar magil
    Mieszka w
    LHR
    Auto
    Nuova Bravo, 159

Domyślnie

Dlaczego zalecił prostowanie zwrotnic? Nie da się ustawić geometrii tylnej osi czy w ogóle nie próbował?

Co do samego prostowania zwrotnicy - jeśli rzeczywiście krzywa to lepiej wymienić na prostą.
    159 1.9 JTDm 16V '06 => 2.2 JTS '07 => 1750 TBi '09 => 3.2 JTS Q4 '06 => 159 2.2 JTS '08, Nuova Bravo 1.4 T-Jet '10

Użytkownik Świeżak Avatar Karbon
    Mieszka w
    CK/TPI
    Auto
    Było 156 1.9 JTD Jest 159 2.4 Q4 Ti 210 KM

Domyślnie

Pierwsze słyszę o czymś takim jak prostowanie zwrotnic. Jeśli są krzywe to je się wymienia. Tylko czy to na pewno zwrotnice?

Wysłane z mojego D2303 przy użyciu Tapatalka

Użytkownik Świeżak
    Auto
    Alfa Romeo 159 SW 1.9JTD 16V

Domyślnie

Tył jest ok. Problem jest z pochyleniem przednich. Ja osobiście nie słyszałem o takim zabiegu jak prostowanie zwrotnic. Ten 1 stopien pochylenia moga załatwić górne wahacze zwłaszcza ze mówisz o skrzypieniu przy skręcie. Przyjrzyj sie dokladnie górnym wahaczom

Użytkownik Świeżak
    Auto
    Alfa 159, 8V, 115 KM

Domyślnie

No dziwne gdy tego "oporu" przy kręceniu kierownicą w miejscu miało nie być. Trzesz całą powierzchnią szerokiej opony, która styka się z podłożem o asfalt. To nie jest wspomaganie elektryczne.
    Jeśli chodzi o skrzypienie przy kręceniu kierownicą w miejscu to u mnie przyczyną był dolny wahacz. Wymieniłem w zeszły wtorek i mam ciszę. Gdy miałem wywalony górny wahacz to objawiało się to stukaniem (łupaniem) przy wyjeżdżaniu na skręconych kołach.

Moderator Quadrifoglio Verde Avatar magil
    Mieszka w
    LHR
    Auto
    Nuova Bravo, 159

Domyślnie

Cytat Napisał kamil_pk Zobacz post
    Tył jest ok. Problem jest z pochyleniem przednich. Ja osobiście nie słyszałem o takim zabiegu jak prostowanie zwrotnic. Ten 1 stopien pochylenia moga załatwić górne wahacze zwłaszcza ze mówisz o skrzypieniu przy skręcie. Przyjrzyj sie dokladnie górnym wahaczom
    Że co jest OK? Cała geometria jest rozjechana. I nie mam na myśli pochylenia koła.
    159 1.9 JTDm 16V '06 => 2.2 JTS '07 => 1750 TBi '09 => 3.2 JTS Q4 '06 => 159 2.2 JTS '08, Nuova Bravo 1.4 T-Jet '10

Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie!
    Auto
    Alfa Romeo 159

Domyślnie

Tyl nie jest ok. Jest blad w sprzecie do geometrii. Zbieżność tyl ms byc na +

Użytkownik Rowerzysta Avatar krzysztof12100
    Mieszka w
    Sieradz, woj. łódzkie
    Auto
    159 1.9 JTDm 16v 150kM

Domyślnie

Cytat Napisał magil Zobacz post
    Dlaczego zalecił prostowanie zwrotnic? Nie da się ustawić geometrii tylnej osi czy w ogóle nie próbował?

Co do samego prostowania zwrotnicy - jeśli rzeczywiście krzywa to lepiej wymienić na prostą.
    O ile dobrze pamiętam to powiedział, że tył może mi ustawić, ale nie ma sensu żeby tu robić skoro z przodu są krzywe zwrotnice i dał namiary na osobę, która zajmuje się prostowaniem.

Pokazywał mi różne wydruki i był przekonany, że to zwrotnice bo z przodu nie ma regulacji, żeby to inaczej zrobić.

Cytat Napisał kamil_pk Zobacz post
    Skrzypienie jest przy poprawianiu się podczas parkowania i tego typu manewrach.
    Sprawdzałem na stacji diagnostycznej i żadnych luzów nie było, to co oni podejrzewali to jakieś gumy przy amortyzatorach- może tak być, że już struchlały i przez to tak łupie

Zdaje sobie sprawę, że przy kręceniu w miejscu jest ciężko bo szeroka opona itd. ale to czuć, że coś jest nie tak i do tego to skrzypienie.

Co masz na myśli mówiąc, że błąd jest w sprzęcie do geometrii?

Dzięki wszystkim za zainteresowanie, dopiero za tydzień mogę odstawić auto do mechanika, zaczniemy od najtańszych elementów

Użytkownik Alfista
    Auto
    mam

Domyślnie

Kur$#a skąd się tacy specjaliści biorą? Prostowanie zwrotnic? Zbyt duży ujemny kąt pochylenia koło z przodu spowodowany jest wyklepanym zawieszeniem, a nie krzywymi zwrotnicami. Pomaga likwidacja luzów i wymiana sprężyn na nowe. Przód pojdzie na nowych czesciach w góre i kąty się zmniejszą. Oddaj do porządnego mechanika niech sprawdzi wahacze górne górne i porównaj też wysokość zawieszenia z innymi AR159 jak jest za nisko to nowe sprężyny powinny załatwić sprawę.
    Ostatnio edytowane przez Pływak ; 08-08-2017 o 22:06

Użytkownik Znawca Avatar salatin
    Mieszka w
    ALBA
    Auto
    Alfa Romeo 166 3.0 V6 Q2 2003,Giulia 2.9 V6 Bi Turbo.155 2.0 16V 97.

Domyślnie

Cytat Napisał Pływak Zobacz post
    Kur$#a skąd się tacy specjaliści biorą? Prostowanie zwrotnic? Zbyt duży ujemny kąt pochylenia koło z przodu spowodowany jest wyklepanym zawieszeniem, a nie krzywymi zwrotnicami. Pomaga likwidacja luzów i wymiana sprężyn na nowe. Przód pojdzie na nowych czesciach w góre i kąty się zmniejszą
    Plus duza tuleja dolnego wahacza ,ktora w oryginale jest juz troche za miekka.Jak nowa to jakos to jeszcze siedzi a potem to juz tylko rozjechanie.
    Giulia Quadrifoglio 2.9 V6 Bi Turbo
    166 3.0 V6 Q2-Jest 230KM 265NM B6+Eibach.Decat manifolds+Equal length pipes+ Ragazzon.

155 2.0 16v -Jest.CSC Marmitte,B4,Byla
    164 3.0 V6 12v- Byla
    155 1.7 TS- Byla
    159 1.75 TBI Ti - 261KM 435Nm-Byla
    Lancia Kappa 2.4 TDS-Byla
    https://www.flickr.com/photos/188123998@N07/albums