Pokaż wyniki od 1 do 3 z 3

Temat: Silniczek regulacji reflektora brzęczy

Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie! Avatar przemczyslaw
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    Alfa Romeo Sportwagon 159 ti 1.9jtdm (16V) 180KM

Domyślnie Silniczek regulacji reflektora brzęczy

Spotkał się ktoś z problemem brzęczącego silniczka regulacji reflektora (w moim przypadku prawego)? na pozycji "0" wszystko OK, natomiast przy przełączaniu regulacji świateł "1-3" silniczek zaczyna brzęczeć jakby cały czas pracował (dźwięk podobny do kręcącej się małej zębatki) - pomaga przełączenie pokrętła na z powrotem na pozycję"0". Jakiekolwiek dotknięcie obudowy silniczka czy większy wstrząs auta powoduje jego ponowne brzęczenie. Oczywiście stały brak reakcji prawego reflektora na podnoszenie/obniżanie.

Może ktoś ma pomysł jak w prosty sposób zaradzić powyższemu? To tylko problem z elektryką czy padnięty silniczek?
    Mój mechanik pierwszy raz spotkał się z taką przypadłością akurat w 159. Czy w tych modelach istnieje możliwość wymiany samego silniczka czy czeka mnie wymiana całego reflektora - na aukcjach nie widzę dedykowanych silniczków do 159?

Moderator Quadrifoglio Verde Avatar magil
    Mieszka w
    LHR
    Auto
    Nuova Bravo, 159

Domyślnie

Przełożenie silniczka wiąże się z rozklejaniem lampy. Wykonalne, ale nie jest to prosta czynność i wymaga wiele cierpliwości.
    Natomiast wymiana jednej lampy tylko to nie jest dobre rozwiązanie - pomijając kwestię wizualną, ta druga zacznie świecić znacznie gorzej

Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie! Avatar przemczyslaw
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    Alfa Romeo Sportwagon 159 ti 1.9jtdm (16V) 180KM

Domyślnie

Jasna sprawa że jakby co wymienić trzeba będzie dwie lampy rozklejanie brzmi drogo...
    Miałem nadzieje że ktoś miał podobny przypadek i napisze że to może jednak usterka elektryczna i wystarczy jedynie "taśma izolacyjna" i "poprawienie kabelków" ;P