Cześć alfaholicy, miło wrócić na forum po dłuższej przerwie. Jako, że przy ostatniej awarii kolega [MENTION=59606]quba[/MENTION] potrafił zdiagnozować mój samochód lepiej na odległość niż mechanik carserwisu na żywo, wracam z kolejnym problemem bezpośrednio tutajWtopiłem wtedy kasę na regenerację pompy wspomagania, podczas gdy do wymiany była rolka napinacza
Przechodząc do sedna - w mojej alfie 159 TBi od jakiegoś czasu czuć zapach paliwa. Problem chyba się nasila. Dzisiaj samochód przeszedł przegląd bez problemów, ale zacząłem dociekać o co chodzi w tym zapachem. Obchodząc samochód dookoła, najbardziej czuć ten zapach w okolicy nadkola przy zbiorniku paliwa, oraz w okolicy tylnego nadkola po drugiej stronie. Zapach na zewnątrz jest mocny, aż mnie głowa rozbolała po tych poszukiwaniach. Najwyraźniej jest jakiś wyciek w okolicy zbiornika. Moglibyście poradzić na co zwrócić uwagę? Jak najłatwiej dostać się do zbiornika i pompy? Bez tunelu coś ogarnę?
Z góry dzięki za pomoc!
EDIT/ Pomyślałem właśnie, że może być to przyczyną trudniejszego odpalania po dłuższym postoju. Od jakiegoś czasu alfa musi kilka razy przekręcić żeby zaskoczyć, wcześniej paliła od strzała. Zaczekam 2-3h i spróbuję odpalić po kilkukrotnym włożeniu/wyjęciu kluczyka, zobaczymy czy to pomoże.
EDIT2/ Po kilkukrotnym włożeniu kluczyka auto odpala od strzała, czyli wygląda to na problem z pompa paliwa przy baku lub nieszczelność. Byłbym wdzięczny jakby ktoś potwierdził czy moje przypuszczenia maja sens oraz w skrócie opisał jak najłatwiej dostać się do pompy