Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 12

Temat: Problem światła

Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie!
    Auto
    Alfa Romeo 159

Domyślnie Problem światła

Witam od nie dawna mam problem ze światłami podczas jazdy zapala mi się kontrolka lewego przedniego światła lecz świeci normalnie a tak naprawdę brakuje lewego drogowego oraz lewego kierunku z przodu.
    Ostatnio zauważyłem ze sytuacja dokładnie wygląda tak zapalam auto wszystkie światła działają lecz jak włączę lewy kierunkowskaz to za pierwszym drugim lub trzecim włączeniem wywala mi światło lewe drogowe oraz lewy przedni kierunkowskaz najdziwniejsze jest to że włączę światła długie to nagle znowu wszystko działa aż nie użyję znowu lewego kierunku.
    Mam nadzieję że dobrze opisałem rodzaje świateł za błędy przepraszam.
    Miał ktoś coś takiego?
    alfa 159 1.9 v8

Użytkownik Świeżak Avatar veiovis
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    Alfa Romeo 159 8v 1.9 JTDm / Afla Romeo 147 1.6 TwinSpark

Domyślnie

W ten sposób nie znajdziesz sensu Opcji co kiedy świeci i jak miga jest nieskończenie - przyczyny najczęściej dwie: problem z masą, albo zwarcie w którejś kostce. Zacznij od sprawdzenia kostek w reflektorach. Czy styki nie zaśniedziałe, czy kable nie połamane...ew. jakieś widoczne zwarcia.

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    AlfaRomeo Brera 2.4 / Stelvio MY20

Domyślnie

Drogowe i mijania nie będą sygnalizowane na desce. Jeśli masz komunikat o niedziałających przednich światłach, to dotyczy to postojówek.
    Dla pewności - instrukcja obsługi.

Wysłane z mojego G8341 przy użyciu Tapatalka

Użytkownik Rowerzysta Avatar Stiopa
    Mieszka w
    Gorzów Wielkopolski
    Auto
    AR 147 1.9 JTD

Domyślnie

Cytat Napisał mateuszszar Zobacz post
    Drogowe i mijania nie będą sygnalizowane na desce. Jeśli masz komunikat o niedziałających przednich światłach, to dotyczy to postojówek.
    Dla pewności - instrukcja obsługi.

Wysłane z mojego G8341 przy użyciu Tapatalka
    I tu się mylisz. Drogowe będą sygnalizowane jako awaria całego światła przedniego bo u mnie jest tak właśnie - podejrzewam kostkę od H1 ale dojście jest kiepskie i muszę wyjąć całą lampę za by to naprawić.

Wysłane z mojego Mi A2 przy użyciu Tapatalka
    "You cannot be a true petrolhead until you've owned one... it's like having really great sex that leaves you with an embarrassing itch." Jeremy Clarkson o Alfa Romeo

Użytkownik Fachowiec Avatar FXX
    Auto
    Peugeot 508 II / Peugeot 308 T9

Domyślnie

Cytat Napisał Stiopa Zobacz post
    I tu się mylisz. Drogowe będą sygnalizowane jako awaria całego światła przedniego bo u mnie jest tak właśnie - podejrzewam kostkę od H1 ale dojście jest kiepskie i muszę wyjąć całą lampę za by to naprawić.

Nie myli się, w sprawnym układzie w 159 jest sygnalizowana tylko przepalenie postojowki i kierunkowskazu. Przepalenie drogowych ani mijania nie jest sygnalizowane przez kontrolkę.

Wysłane z mojego moto g(7) plus przy użyciu Tapatalka

Moderator Quadrifoglio Verde Avatar magil
    Mieszka w
    LHR
    Auto
    Nuova Bravo, 159

Domyślnie

Z lampami halogenowymi jest jak napisał FXX. A czy w przypadku ksenonów też nie będzie komunikatu?
    159 1.9 JTDm 16V '06 => 2.2 JTS '07 => 1750 TBi '09 => 3.2 JTS Q4 '06 => 159 2.2 JTS '08, Nuova Bravo 1.4 T-Jet '10

Mieszka w
    Gorzów Wielkopolski
    Auto
    AR 147 1.9 JTD

Domyślnie

Cytat Napisał FXX Zobacz post
    Nie myli się, w sprawnym układzie w 159 jest sygnalizowana tylko przepalenie postojowki i kierunkowskazu. Przepalenie drogowych ani mijania nie jest sygnalizowane przez kontrolkę.

Mam bi-xenon i info wyświetla mi się info o przepalonej żarówce w przednim świetle i jak poruszałem kostka od drogowego to przestało na jakiś czas pokazywać błąd. Xenon nie pokaże bo steruje nim przetwornica.

"You cannot be a true petrolhead until you've owned one... it's like having really great sex that leaves you with an embarrassing itch." Jeremy Clarkson o Alfa Romeo

Auto

Domyślnie

Cytat Napisał Stiopa Zobacz post
    Mam bi-xenon i info wyświetla mi się info o przepalonej żarówce w przednim świetle i jak poruszałem kostka od drogowego to przestało na jakiś czas pokazywać błąd. Xenon nie pokaże bo steruje nim przetwornica.

To nie zmienia faktu, że kontrolka nie sygnalizuje przepalenia żarówki drogowych. Skoro poruszałem kostką to jaką masz pewność, że jednocześnie nie poruszałeś reszta kabli w tym tymi od pozycji? Mieliśmy 159 i Brerę w bi-ksenonie, w Brerze przez kilka dni nie było w ogóle żarówki i oczywiście kontrolki brak
    Ksenon również nie jest sygnalizowany przez kontrolkę, ale sygnalizuje błąd w sterowniku - widoczny po podpięciu kompa.
    Poza tym to, że ksenon ma przetwornicę to nic nie zmienia, bo wszystkie światła (również ksenon) są sterowane przez Body Computer.

- - - Updated - - -

Cytat Napisał magil Zobacz post
    Z lampami halogenowymi jest jak napisał FXX. A czy w przypadku ksenonów też nie będzie komunikatu?
    W przypadku bi-ksenonu jest tak samo. Brat przez kilka dni jeździł bez żarówek w drogowych i zgodnie z instrukcją, żadnej kontrolki nie było

Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	obraz_2020-11-01_201545.png
Wyświetleń:	31
Rozmiar:	41.1 KB
ID:	273745Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	obraz_2020-11-01_201619.png
Wyświetleń:	31
Rozmiar:	27.4 KB
ID:	273746
    Ostatnio edytowane przez FXX ; 01-11-2020 o 20:22

Mieszka w
    Gorzów Wielkopolski
    Auto
    AR 147 1.9 JTD

Domyślnie

Może to zależy od instrukcji lub rocznika auta. U mnie wiem że to błąd żarówki światła drogowego która świeci ale jak przy sprężynce trzymającej żarówkę poruszałem i dotknąłem kostkę to po uruchomienia auta nie było błędu przez kilka dni. W kierunkowskazie mam drl i to nie robi błędu, pozycyjne też nie daje błędu.
    Generalnie nie ma co robić off top. Ja bym sprawdził bezpieczniki i przekaźniki i sprawdzenie błędów komputerem, kostkę podłączenia do reflektora

Auto

Domyślnie

Nie zależy, we wszystkich rocznikach tak było. Również instrukcje z 2006 i 2009 podają to samo, podobnie jak i opisy schematów elektrycznych w eLearn dla 159.
    Nie ma możliwości by w sprawnym układzie sygnalizowało błąd żarówki świateł drogowych, bo najzwyczajniej w świecie żaden układ w Body tego nie sprawdza.