Pokaż wyniki od 1 do 10 z 10

Temat: nie dzialaja swiatła na tylniej klapie

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    bydgoszcz
    Auto
    166, 1999, 2.0+lpg

Domyślnie nie dzialaja swiatła na tylniej klapie

Panowie sytuacja podbramkowa na trasie, przestała mi działac oświetlenei na tylnej klapie. nic nie ma, od czarwonych po cofania. Wiazke juz kiedyś ten temat przerabiałem - wyglada na ok, nie widze zeby coś się przerwało, bezpieczniki pod kierownica sprawdziłem - tez ok, zarówki wszystkei sprawne - co mogę na szybko jeszcze sprawdzić, ew. który bezpiecznik za klape odpowiada - przepraszam ze nie moge odczytac z instrukcji ale warunki mam spartanskie, dzieki za pomoc.

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Gdańsk
    Auto
    166

Domyślnie

Masa z klapy poszła ? Ja bym szukał jednak we wiązce na zgięciu.

Wysłane z mojego SM-G715FN przy użyciu Tapatalka

Użytkownik Maniak resoraków Avatar pablito8212
    Mieszka w
    Szamotuły
    Auto
    Alfa Romeo 166 2,4JTD 20V Sporttronic

Domyślnie

Ostatnio rozebrałem pół auta, cała półkę siedzenia i wiązkę przejrzałem do połowy auta co idzie od świateł. Podłączyłem wiązki z lewej strony która jest sprawna do prawej poza kostka co idzie do oprawki świateł i prawa strona ożyła ale po 15 s przygasa jakby brakowało mocy. Mogę dołączyć dodatkową masę i zobaczę co to da!

Wysłane z mojego VOG-L29 przy użyciu Tapatalka

Super Moderator Quadrifoglio Verde Avatar marek230482
    Mieszka w
    Strzelin
    Auto
    166 3.0V6, gtv 2,0TS, brera V6

Domyślnie

Po prostu jeszcze raz sprawdź tą wiązkę którą "kiedyś robiłeś". Nic nie jest wieczne. A nie wiadomo czy w ogóle dobrze to zrobiłeś.

Użytkownik Maniak resoraków Avatar pablito8212
    Mieszka w
    Szamotuły
    Auto
    Alfa Romeo 166 2,4JTD 20V Sporttronic

Domyślnie

Ale wiązka w tylnej półce nie jest odpowiedzialna za światla które mi nie działają tylko za te w klapie bagażnika bo spr to... Po weekendzie jadę do elektryka znajomego i będziemy razem kombinować. Dam znać co wyszło [emoji6]

Wysłane z mojego VOG-L29 przy użyciu Tapatalka

Super Moderator Quadrifoglio Verde Avatar marek230482
    Mieszka w
    Strzelin
    Auto
    166 3.0V6, gtv 2,0TS, brera V6

Domyślnie

Zapomniałem dać cytat - odnosiłem się do postu jerry46
    Nie mniej jednak zwora na wiązce w klapie potrafi krzaczyć nawet zamki takie przynajmniej już przypadki były

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    bydgoszcz
    Auto
    166, 1999, 2.0+lpg

Domyślnie

to by się zgadzało Marek bo rano mialem jakies dziwne objawy z zamkiem z tyłu pasażera - nie chciał się zamknac ale po kilku próbach dał rade. Możliwe ze to ta wiązka ale warunki miałem nieciekawe - zjechałem z trasy i rano będe ogarniał bo juz nie mam na to siły, 6 miesięcy bez awarii, pierwszy dzień urlopu - alfa
    wiązke robiłem z dwa lata temu i przyłozyłem się do roboty - wszystko mocno zaizolowane, nowe przewody dalem i działalo do dzis. jaki bezpiecznik odpowiada za tylna klape? niestety nie mogę odczytać spisu bezpieczników - z pdf -jakośc jest bardzo słaba

dobrze ze sie zorientowałem ze to nie dziala, najprawdopodobniej w trakcie jazdy poszło - moze jeszcze wczorajszy dzień i mega ulewy dolozyły swoje i jakieś zwarcie idzie. boczne swiatla działaja, hamulec też na bokach i na podszybiu, tablica podświetlona. za brak swiatel w klapie leci dowód czy niekoniecznie? jak nie ogarne tematu to nie chcialbym na lawecie wraca
    Ostatnio edytowane przez jerry46 ; 07-08-2021 o 23:12

Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie!
    Mieszka w
    Dzierżoniów
    Auto
    Alfa Romeo 166 "01 2.5v6 CF3 188PH.......................... Alfa Romeo 147 '08 1.9jtdm 120PH

Domyślnie

Na drodze raczej nikt Cię nie ściągnie za brak świateł, kierunki i stopy masz, postojówki na klapie są tylko dublowane, a i wstecznego czy przeciwmgłowego nie używasz "na mus" podczas codziennej jazdy. Denerwujące będzie otwieranie klapy z kluczyka;-|)
    Natomiast obstawiam wiązkę, jak pisał Raiss27 zapewne masa. Najprościej wypnij kostki z lamp i przyłóż miernik.
    Ps. Miałem okazję w zeszłym tygodniu regenerować ową wiązkę do klapy i muszę powiedzieć, że w zasadzie każdy przewód, a jest ich około 12-stu, nadawał się do wymiany*(każda żaróweczka ma swój, masa wspólna, dwa osobne do zamka klapy, plus dwa bliżej przeze mnie niezidentyfikowane fioletowy(+12v) i biały;-|)

Ps2. Rozumiem, że zamek klapy też się nie odzywa?
    Ostatnio edytowane przez RafałDDZ ; 09-08-2021 o 08:18

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    bydgoszcz
    Auto
    166, 1999, 2.0+lpg

Domyślnie

mieliscie racje - to była wiązka, mikro uszkodzenie przewodu + woda i problem gotowy, zamek klapy działał więc to zmyliło. Na spokojnie w domowych warunkach ogarnałem temat, poszedł nowy przewód w solidnym oplocie - niestety u mnie nie mieli 10 zyłowego a taki jest potrzebny więc poszedł 7 zyłowy i osobno 3 żyłowy, przeprowadzić to przez gume było niełatwo i nie polecam - lepiej szukać od razu gotowego 10 zyłowego w izolacji przewodu. całość solidnie polutowana poizolowana, powinna wytrzymac. dzieki za podpowiedzi.

ViP Znawca Avatar Rigidigi
    Mieszka w
    SB oraz WX..Y
    Auto
    166 Q2 2.5 V6, była 145 1.6TS, była 147 1.6TS

Domyślnie

Cytat Napisał jerry46 Zobacz post
    pierwszy dzień urlopu - alfa
    Opowiedzieć Ci swoje wakacje z Alfą? Na pewno zrobi Ci się lepiej..