Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 14

Temat: Co mnie dzisiaj zachwyciło w mojej Belli :)

Użytkownik Romeo Avatar dakoolk
    Mieszka w
    WPR
    Auto
    Modra Foka

Domyślnie Co mnie dzisiaj zachwyciło w mojej Belli :)

Mam taki pomysł na stały wątek podobny do innych "Co dzisiaj..."
    W końcu naszych Belli nie kupujemy po to by przemieszczać się z punktu A do punktu B, tylko cieszyć się jazdą, po drodze z A do B zahaczając jeszcze o krętą drogę C, tor D, czy zaliczając Kille na światłach.
    Mnie np. zachwycił wczorajszy poranny przelot Alejami z Dworca Zachodniego w Wawie do Pruszkowa w jakieś 12 min (oczywiście bez stopera, parę razy stałem na czerwonym), podczas którego (jechałem sam) testowałem sobie osiągi mojej "Black Mamby" (przydomek roboczy, nie kojarzyć z Polską wersją ). Szczególne wrażenie zrobiło na mnie przyspieszenie - spod świateł przy Bodycha do świateł przy Spisaka bella pędziła już jakieś 110 km/h. Wg. Google Maps to ok. 200 m, uprzedzając różne uwagi dodam, że jeździłem wcześniej raczej powolnymi autami i po to kupiłem Bellę, żeby to zmienić

PS. Ciekawostka: jak wieczorem pokazywałem ten odcinek żonie, to światełko się zmieniło w drugą stronę i mieliśmy (jeszcze z teściową z tyłu) test hamowania, zakończony odpadnięciem klapy bezpieczników (tak akurat postanowiła). Na nowych tarczach i klockach obyło się oczywiście bez sensacji i skończyło sporo wcześniej niż Jeep obok
    Moja ex - teraz u kolegi "szybka"...

Użytkownik Romeo Avatar redek83
    Mieszka w
    Raszyn
    Auto
    Inny

Domyślnie

Taa mnie zachwyciła tym że mnie nie zabiła jak jej rolka prowadząca odpadła przedwczoraj przy 170km/h na E7 z Radomia...
    170 bez wspomagania ? Mina bezcenna
    Ale pozdrawiam kolegę WPR
    STOP CIOTOM DROGOWYM
    Było>> 166 2.4 JTD '99 >> GT 1.9 JTD '05 >> Jaguar X-Type 2.5 '03 >> Laguna 2 FL 1.9 DCI '05>>
    Jest>> Passat B6 2.0 TSI 200KM '07 ver. USA

Mieszka w
    WPR
    Auto
    Modra Foka

Domyślnie

Co Cię nie zabije kolego, to Cię wzmocni Pozdrawiam!

P.S. A dziś zachwycił mnie jeszcze dźwięk silnika (znowu), ale z zewnątrz. Byłem przed chwilą z psem na spacerze i słyszę obroty, dwójka, obroty.... myślę, nie..., ale patrzę, jest srebrna bella SW, też na blachach WPR (od jutra w końcu na takich jeżdżę, mam już na półce). Jak kolega tu zagląda to też pozdrawiam!
    Ostatnio edytowane przez dakoolk ; 28-12-2009 o 23:06

nex
    Gość

Domyślnie

A mnie dziś przeraziło to co tu wypisujecie.
    110km/h w mieście i 170km/h na jakiejś drodze.
    Jest się czym chwalić...
    Wyobraźni i roztropności na Nowy Rok życzę.

Mieszka w
    WPR
    Auto
    Modra Foka

Domyślnie

Takie to miasto, jak z gierkówki autostrada , domów żadnych nie ma, tylko posesje komercyjne, zresztą poświąteczna niedziela bardzo wczesnym rankiem nie sprzyja raczej przeprawom przez Aleje Jerozolimskie ze skokiem przez barierkę na środku Do ewentualnej zapraszam w tym wątku:
    http://www.forum.alfaholicy.org/foru...a_alfisti.html

Użytkownik Znawca Avatar rafter
    Mieszka w
    Pruszków
    Auto
    BMW 540i xDrive G30

Domyślnie

Cytat Napisał dakoolk Zobacz post
    Takie to miasto, jak z gierkówki autostrada , domów żadnych nie ma, tylko posesje komercyjne, zresztą poświąteczna niedziela bardzo wczesnym rankiem nie sprzyja raczej przeprawom przez Aleje Jerozolimskie ze skokiem przez barierkę na środku Do ewentualnej zapraszam w tym wątku:
    http://www.forum.alfaholicy.org/foru...a_alfisti.html
    Panowie z granatowej Octavii kiedyś cię zaskoczą
    AR 156 1.8 TS ( 2001-2006)
    AR 159 1.9 JTDM 16V ( 2006-2009)
    AUDI A5 2.0 TFSI MTM (2009 -2014)
    BMW 528i F10 ( 2014 - 2019 )
    BMW 540i G30 ( 2019 -

Lewostronnym powolno jeźdźcom mówimy kategorycznie NIE !!!

Mieszka w
    WPR
    Auto
    Modra Foka

Domyślnie

Cytat Napisał rafter Zobacz post
    Panowie z granatowej Octavii kiedyś cię zaskoczą
    Może, ale w życiu też trochę szczęścia trzeba mieć . Ja właśnie mimo wszystko jeżdżę dość ostrożnie i jak wiem, że jak gdzieś przeginam, np. tak jak w ową niedzielę, aby przetestować możliwości autka, to rozglądam się dookoła we wszystkich kierunkach, nie tylko czy są warunki, aby zrobić to bezpiecznie (nie uszkodzić siebie/innych), ale też, żeby nie zarobić niepotrzebnie punktów i mandatu. Pewnie wspomnianą trasę dałoby się szybciej przejechać, ale: mocno zwalniałem przed szczytami wiaduktów (Rondo Zesłańców, WKD, Rondo Dudajewa), przed skrzyżowaniami (nawet na zielonym świetle), niewidocznymi zakrętami i przejściami dla pieszych (mimo, że niedziela rano-żywej duszy nie było). Generalnie wyznaję zasadę "power is nothing without control" (jak w sloganie pewnych opon), ale już się robi offtop, dlatego założyłem wątek z sondą, żeby zobaczyć, jakie podejście do tematu mają inni Alfaholicy.

Użytkownik Romeo Avatar redek83
    Mieszka w
    Raszyn
    Auto
    Inny

Domyślnie

Cytat Napisał nex Zobacz post
    A mnie dziś przeraziło to co tu wypisujecie.
    110km/h w mieście i 170km/h na jakiejś drodze.
    Jest się czym chwalić...
    Wyobraźni i roztropności na Nowy Rok życzę.
    Każdy jeździ jak się czuje. Jeśli nie jechałeś to się nie wypowiadaj. Trasa EKSPRESOWA E7 między Warszawą a Radomiem jest świeżo po generalnym remoncie (ost odcinek oddali 15.XII)
    non stop barierki i dwa pasy w każdą stronę, proste jak stół. Więc gdzie jak nie tam....?
    STOP CIOTOM DROGOWYM
    Było>> 166 2.4 JTD '99 >> GT 1.9 JTD '05 >> Jaguar X-Type 2.5 '03 >> Laguna 2 FL 1.9 DCI '05>>
    Jest>> Passat B6 2.0 TSI 200KM '07 ver. USA

nex
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał redek83 Zobacz post
    Każdy jeździ jak się czuje. Jeśli nie jechałeś to się nie wypowiadaj. Trasa EKSPRESOWA E7 między Warszawą a Radomiem jest świeżo po generalnym remoncie (ost odcinek oddali 15.XII)
    non stop barierki i dwa pasy w każdą stronę, proste jak stół. Więc gdzie jak nie tam....?

Gdzie? To proste! Na torze wyścigowym!
    "Każdy jeździ jak się czuje". No tak, wszyscy sprawcy wypadków, gdzie było zbyt dużo prędkości, czuli się "miszczami kierofnicy". Wiadomo że nie sztuką jest posuwanie 170km/h po drodze dwupasmowej. Sztuką jest nagłe zredukowanie tej prędkości, kiedy nagle pojawi się jakaś przeszkoda np. w postaci 80 latka nagle zmieniającego pas ruchu. Takich zagrożeń jest wiele i z tego powodu ogranicza się prędkość maksymalną.
    Obiektywne porównanie ilości wypadków i ich śmiertelności w Polsce z innymi krajami, gdzie przestrzega się ograniczeń prędkości , powinno mówić samo za siebie. I raczej żadne argumenty wynikające z dobrego samopoczucia i wiary we własne umiejętności, nie zmienią tego stanu rzeczy...

ViP Romeo Avatar peteja_43
    Mieszka w
    Ruda Śląska
    Auto
    AR 166 2.4JTD 2001r.

Domyślnie

Cytat Napisał redek83 Zobacz post
    Na autobanie w Niemcach

Alfa i jej ochroniarz