chip tuning alfy

• Autor wątku Autor wątku Gargamel2007
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
G

Gargamel2007

Guest
Powiedzcie mi jak to jest z tymi chip tuningami. Samochód do takiego zabiegu musi być nowy czy jakiś przebieg może być zrobiony. Jak ze spalaniem i wogole czy silnik po 10 tys. km nie wymięka. A może już ktoś zrobił takie coś w 156 1,9jtd 105 kucyków. :?:

Możesz spokojnie chipować.Tylko poszukaj jakiejś dobrze znanej firmy,żeby niebył to "garaż chip" :lol: Z tego co słyszałem od znajomych to mogę polecić krakowski V-tech.Są dobrzy w te "klocki" i nie zniszczą Ci motoru. :idea:

Jeśli chodzi o Diesle to faktycznie V-Tech w polsce jest chyba najlepszy :)

Moim zdaniem jeśli chodzi i chip tuning to prym wiedzie obecnie CompSport, Tune-UP, Diagtronik i Rogal. Od Mastersa wyjechało już kilka JTDeków po chipie. Ja sam jeżdże do Daniela z TTC i w sumie też nie ma się do czego przyczepic.

Ja zrobiłem w V-techu i jestem bardzo zadowolony. Chciałem podnieść trochę (w granicach 20KM i 30-50Nm) moc i moment obrotowy w swojej alfie. Początkowo myslałem o boxie, ale skończyło się na wirusiku. Na fabrycznych ustawieniach miała 143KM i 372Nm, a teraz ma 158,5KM i 405Nm

Maciek-156 napisał:
Ja zrobiłem w V-techu i jestem bardzo zadowolony. Chciałem podnieść trochę (w granicach 20KM i 30-50Nm) moc i moment obrotowy w swojej alfie. Początkowo myslałem o boxie, ale skończyło się na wirusiku. Na fabrycznych ustawieniach miała 143KM i 372Nm, a teraz ma 158,5KM i 405Nm

A jak ze spalaniem :>>>

W mieście jest zdecydowanie mniejsze nareszcie osiągam spalanie książkowe, w trasie bez zmian - dodatkowym bonusem jest fakt że komputer pokładowy już nie przekłamuje.

Moim zdaniem coś mało mocy po chipie wykreowali z tego silnika :wink:

Piotr napisał:
Moim zdaniem coś mało mocy po chipie wykreowali z tego silnika :wink:
Mocy to można wykrzesać nawet 185KM i 450Nm momentu z silnika 1.9JTD 16vM-jet - pytanie po co tak żyłowac silnik i ile jeszcze się na nim pojeździ do chwili kiedy trzaśnie rozrząd lub rozleci się sprzęgło. Zmiana softu robiona jest indywidualnie pod silnik i pod oczekiwania klienta, a ja chciałem delikatnie +20KM i +30-50Nm

Mocy to można wykrzesać nawet 185KM i 450Nm momentu z silnika 1.9JTD 16vM-jet - pytanie po co tak żyłowac silnik i ile jeszcze się na nim pojeździ do chwili kiedy trzaśnie rozrząd lub rozleci się sprzęgło. Zmiana softu robiona jest indywidualnie pod silnik i pod oczekiwania klienta, a ja chciałem delikatnie +20KM i +30-50Nm

Hey możecie powiedzieć gdzie w małopolsce można się udać z AR 156 1.9 jtdm~140km na chip tunning ? Kogo polecacie a kogo unikać?

A o Cinku nikt nie wspomniał? on też ma rewelacyjną opinie. Chłopaki od nas po 500 km jeżdżą do niego i sa zadowoleni.
Jeżeli poszukujesz wnikliwszych informacji o chip tuningu diesla to poszperaj w necie i znajdź 9 odcinek Operacji Tuning 10 serii. Masz tam sporo wyjaśnione.

Maciek ile Cię to kosztowało?:)
ja też mam zamiar delikatnie zawirusować
a mam ten sam silnik co u ciebie 156 1.9 16v

takie samo pytanie tylko co do silnika 2.4 jakiego chipa byście polecali i czy już ktoś dokonywał takich rzeczy jakie wrażenie itp ? już od pewnego czasu się tym interesuje i chciałbym mniej więcej się zorientować ile taka usługa kosztuje?:)

Jest możliwość założenia chipa do alfy 146 1.9Td 98r która nie ma komputera??

Powiedzcie mi jak to jest z tymi chip tuningami. Samochód do takiego zabiegu musi być nowy czy jakiś przebieg może być zrobiony. Jak ze spalaniem i wogole czy silnik po 10 tys. km nie wymięka. A może już ktoś zrobił takie coś w 156 1,9jtd 105 kucyków. :?:

Tutaj jest wszystko opisane:

http://www.forum.alfaholicy.org/159_brera_brera_spider/88020-wady_chip_tunningu.html

Wbrew tytułowi tematu jest tam nie tylko o wadach, ale także o zaletach. Naprawdę sporo wiedzy i różnych opinii do przeczytania.

Amortyzatory
Powrót