Witam, kolejny mój temat związany z ciekawostkami z życia Alfa Romeo 33. Tym razem ciekawi mnie jakie prędkości maksymalne na poszczególnych biegach osiąga Alfa Romeo 33? Jestem ciekaw jak wygląda to w silniku 16v z oryginalną skrzynią od tego modelu i w innych silnikach AR 33 z 8 zaworowy silnikiem i ze skrzynią przeznaczoną właśnie do silników z 2 zaworami na cylinder( bo z tego co się orientuje to w 33 w boxerze występowały tylko dwie skrzynie biegów, jedna do wszystkich 8 zaworowych motorów i druga do 16v).
Chyba że posiada ktoś jeszcze informacje z jazdy po swapie skrzyni z silnika 8v do 16v? Wydaje mi się że w takim przypadku silnik 16 zaworowy na skrzyni 8v będzie jeszcze lepiej przyśpieszał, czy być może się mylę? Pozdrawiam i zapraszam do wymiany postami.

Odpowiedz z cytatem
którą brat ode mnie odkupił w papierach miała 1,4 a w rzeczywistości był silnik 1.7 na dwójce brat do setki się rozpędził ale nie mam pojęcia czy tam tylko silnik był wymieniany czy skrzynia też max jechał 210 ale mówi że jakby z górki jechał to może by ciut więcej osiągnął

Tylko pas rezerwowego lotniska się kończył i musiałem hamować.