witam
od jakiegos czasu zauważyłem ze zaczyna mi cieknąć(paliwo)z takiego urządząka-niewiem co to jest i jak sie nazywa.Da sie to moze metodą domową naprawić czy tylko wymiana??
1,9JTD 2002r.
ponizej fotka:
![]()
witam
od jakiegos czasu zauważyłem ze zaczyna mi cieknąć(paliwo)z takiego urządząka-niewiem co to jest i jak sie nazywa.Da sie to moze metodą domową naprawić czy tylko wymiana??
1,9JTD 2002r.
ponizej fotka:
![]()
Ja to tak średnio znam się na dieslu, benzyna mi bliższa, ale jak na moje oko to siłownik od przepustnicy gaszącej silnik.
10.2008-16.11.2012r. 156 3,0 V6 24V Q2 278KM@312Nm - pozostały piękne wspomnienia
Porting głowic, budowa silników do motorsportu, budowa układów wydechowych, kolektorów ssących ITB, indywidualnych części do motorsportu
Zapraszam => https://www.facebook.com/Ku%C5%9Bmie...37265/?fref=ts
oring masz do wymiany.. w rurze IC-ssący zawsze trochę jest oleju i przepuszcza go, widać że wycieka przy obudowie klapy, a na siłowniku się zbiera
Ostatnio edytowane przez jendriu ; 13-10-2010 o 12:37
no właśnie też się zastanawiałem co tam może wyciekać... a tak przy okazji czy ta klapka która zamyka się w momencie gaszenia silnika powinna zamykać się szczelnie ?? pytam bo u mnie maksymalnie zamyka się w ten sposób że zarówno na górze jak i na dole są szpary ok 5mm i może przez to trzęsie mi budą przy gaszeniu auta...
Za gaszenie silnika nie odpowiada bo bez niej też zgaśnie, w 105KM jej nie było. Jedynie wpływa na to żeby silnikiem za bardzo nie trzepało podczas gaszenia, odcina dopływ powietrza. Wydaje mi się, że u mnie zamyka się całkowicie ale na 100% nie jestem pewny, w sobotę postaram się sprawdzić.
ok jakbyś mógł sprawdzić będę wdzięczny
czyli sam oring można wymienić? OK. a czy na takim jakbym jeszcze troche pojezdził to sie nic nie bedzie działo??bo zadnej róznicy w pracy silnika nie widze!!
dzieki za szybką odp.
kolego,ja bym się tym o ringiem nie przejmował,jedynie co bym uczynił to dociągnął cybanta na przepustnicy od rury z intercolera, bo widocznie tamtędy ten olej wydmuchuje , zawór bym wykreślił gdyż on jest sterowany podciśnieniem,
jedynie zadał bym sobie pytanie ze za dużo tego oleju w dolocie,co może być spowodowane nadmiarem oleju w silniku ,nieprawidłowo działającym zaworkiem odmy lub w najgorszym przypadku rozszczelnieniem turbo lub przedmuchem w korbowodzie.
jaki masz przebieg twojej belli
AUTKO MA PRZEJECHANE 145tys.ale czy to jest jej faktyczny przebieg to niewiem, gdyż auto sprowadzone było rok temu, a wiadomo jak to dzis robią "magicy" z licznikami.
dzieki za odp. koledzy. Narazie niebede tego naprawiał!!!!