Pokaż wyniki od 1 do 7 z 7

Temat: [147] Komputer nie wyświetla informacji z radia

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar drift-r
    Mieszka w
    Szczecin/Łódź (czasem)
    Auto
    AR 147 1.6TS Distinctive 2001

Domyślnie [147] Komputer nie wyświetla informacji z radia

Kilka dni temu zauważyłem, że komputer nie wyświetla informacji z radia tj. stacja radiowa. Od kiery kupiłem alfę nie działało sterowanie z kierownicy ale tym się jakoś nie przejmowałem - pomyślałem że sprawdzę to przy jakiejś okazji. Jednak to że nie wyświetla informacji na komputerze mnie już zdziwiło bo jeszcze kilka dni temu wszystko było wyświetlane jak należy. No więc pomyślałem sobie że to dobra okazja żeby sprawdzić też sterowanie z kierownicy tak przy okazji.

Problem pojawił się wcześniej niż myślałem - a mianowicie niemożliwość wymontowania radia (fabryczne). Wetknąłem w te 4 otwory nity pasujące długością i grubością jednak nie poszło tak jak się spodziewałem. Jedna strona odskoczyła jak powinna, natomiast z drugiej strony nie czuję tych metalowych blaszek (nity nie mają oporu) - tak jakby były przekrzywione za bardzo na zewnątrz radia. Męczyłem się z tym jakąś godzinę próbując to jakoś odkrzywić i wypiąć radio ale się nie udało.

1. Jest jakaś inna możliwość demontażu radia jeśli te blaszki rzeczywiście jakoś dziwnie się odgięły?

2. Co może być przyczyną tego, że komputer nie wyświetla informacji z radia?

3. Jak rozkręcić kierownicę i na co uważać?

Kierownicę muszę rozkręcić ze względu na to, że problem z niedziałającymi przyciskami może wynikać również z innego powodu niż rozpięta kostka sterowania przy radiu gdyż na przyciskach z jednej strony nie czuć tego kliknięcia od styków.

Użytkownik Znawca Avatar wiedzmaak
    Mieszka w
    Zabrze
    Auto
    Alfa Romeo 147 1.9 JTD M-Jet 16V------------------------ Alfa Romeo 159 2.0 JTDm 170 km

Domyślnie

Tutaj kolega też chciał wyjąc przyciski.
    http://www.forum.alfaholicy.org/156/...ierownicy.html
    Ostatnio edytowane przez wiedzmaak ; 30-01-2011 o 18:29

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    okolice Wieliczki
    Auto
    AR 159 & Jaguar XF

Domyślnie

W opcjach radia albo pod przyciskiem mode (nie pamiętam gdzie to dokładnie było ) sprawdź czy masz włączona opcje wyświetlania informacji z radia na infocenterze.

Mieszka w
    Szczecin/Łódź (czasem)
    Auto

Domyślnie

I tu ciekawostka - rzeczywiście opcja wyświetlania informacji z radia była wyłączona. Dziwne jest to, że wyłączyła się najwyraźniej sama.

Niestety druga próba wyjęcia radia skończyła się w tym samym punkcie jak pierwsza. Coś się tam przy tych blaszkach mocujących odgięło i teraz wyjść za chiny nie chce....

Użytkownik Maniak resoraków Avatar nietyx
    Mieszka w
    Gliwice
    Auto
    .

Domyślnie

Cytat Napisał drift-r Zobacz post
    I tu ciekawostka - rzeczywiście opcja wyświetlania informacji z radia była wyłączona. Dziwne jest to, że wyłączyła się najwyraźniej sama.
    Po odłączeniu akumulatora zawsze będzie się wyłączać

Użytkownik Znawca Avatar wiedzmaak
    Mieszka w
    Zabrze
    Auto
    Alfa Romeo 147 1.9 JTD M-Jet 16V------------------------ Alfa Romeo 159 2.0 JTDm 170 km

Domyślnie

Hm z tego co pamiętam u mnie nie musiałem tej opcji włączać po wypięciu akumulatora.

Mieszka w
    Szczecin/Łódź (czasem)
    Auto

Domyślnie

U mnie chyba jednak była to wina akumulatora bo jakoś w tym czasie gdy przestały się wyświetlać informacje z radia był problem z niskim napięciem akumulatora, aczkolwiek nie było tak żeby był odpięty, czy padł całkowicie. Możliwe że spadek napięcia spowodował wyłączenie niej opcji.