Napisał
trz
Witam,
Zakupiłem pierwszą w życiu Alfę, nie ukrywam, że jest to też jedno z moich "pierwszych" aut.
Mam kilka pytań.
1. Szukam serwisówki do niej (w jak najprzyjaźniejszej formie, np. PDF tekstowy), chwilowo mam w JPG-ach, ale ciężko się przegląda. Czy jest gdzieś dostępna?
Jest na forum na głównej stronie. Nawet nie trzeba szukać.
2. Krótkie światła soczewkowe z przodu świecą bardzo kiepsko.
Do tego jak działają spryskiwacze reflektorów? Myślałem, że je się montuje tylko do ksenonów.
Czy to może być słaby styk, czy niewłaściwe żarówki?
Jesteś pewien, że nie masz ksenonów? Zużyte żarniki ksenonowe wyglądają właśnie tak jak opisujesz.
3. Raczej częściej niż rzadziej świeci mi się kontrolka hamulca ręcznego równo z kontrolką ABS-u.
Płyn hamulcowy sprawdzony (dolany). Auto sprawnie hamuje, jednak nie czuje pod pedałem takiego chrobotania ABS-u jak wcisnę do końca. Co to może być?
Sam sobie odpowiedziałeś: nie działa ABS. Niestety może to być sto różnych przyczyn. Czujniki ABS w kołach, centralka ABS, czasem niskie napięcie (czytaj: kiepski akumulator)
4. Chciałbym kupić interfejs diagnostyczny do Alfy, jaki polecacie? Czy można nim kodować dodatkowe kluczyki w ECU?
Kup na allegro taki z przełącznikiem na poduszki. Nie można.
5. Mam instalację gazową BRC Sequent. Czy taką instalacja wymaga regulacji? (Pomijam eksploatacje, wymiany filtrów gazu). Mam wrażenie że czasem zaśmierdzi gazem (choć jest to chyba wina nieszczelnego wydechu, który muszę zrobić, aczkolwiek mam wrażenie że w spalinach nie powinno być niedopalonego gazu). Poza tym auto na benzynie na biegu jałowym pracuje równiej.
Swoją drogą jaka jest bezpieczna najniższa temperatura przełączania gazu na jaką zmienić? (mam ochotę kupić komputer do niej i pobawić się). Obecnie jest to koło 40-50C, bo dość długo przełącza, a benzyna tania raczej nie jest (robię raczej krótkie traski)
Mam diesla - nie pomogę.
6. Mam uszkodzony przycisk od szyby przedniej lewej, do tego przycisk od opuszczenia przedniej części fotela kierowcy nie działa (podnosi, ale nie opuszcza), oraz jest chyba uszkodzony przycisk od podgrzewania fotela pasażera (dziwnie działa i nie świeci podgrzewanie).
Mam też problem z odbijaniem kluczyka w stacyjce przy odpaleniu (można rozrusznik uszkodzić jak się zapomni).
Zna ktoś ceny przycisków w ASO, czy lepiej szukać na Allegro?
Przyciski są prawdopodobnie tylko wyłamane to typowe w 166. Rozkręć i sprawdź.
7. Jak zdiagnozować zawieszenie w Alfie? Stacja diagnostyczna, trzepaki, zbieżność, luzy wystarczą?
Czy na OSKP będą w stanie zbadać kąty kół?
Mamy zawieszenie wielowahaczowe. Niestety bardzo trudne do zdiagnozowania. Szarpaki to minimum. Pewność daje tylko rozebranie an czynniki pierwsze.
Pozdrawiam