Strona 1 z 4 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 37

Temat: Wymiana sprzęgła, Alfa Romeo 166 Problem, nie wchodzi wsteczny i ciezko wchodzi 1 i 2

Hoster
    Gość

Exclamation Wymiana sprzęgła, Alfa Romeo 166 Problem, nie wchodzi wsteczny i ciezko wchodzi 1 i 2

Witam. Jestem nowy tutaj u was i mam pytanie do doświadczonych alfaholików, otóż sprawa wygląda następująco, pewnego czasu zajechałem panewki w swojej Alfie 166, zdecydowałem się na wymiane silnika i tak też zrobiłem, silnik zmieniony, okazało się że sprzęgło przydałoby się zrobić więc kupiłem i założono nowe, potem na to skrzynia i próbne odpalenie, wszystko ładnie pięknie, poza jednym małym szczegółem, na nowym sprzęgle ciężko wchodzi 1 i 2 a wsteczny wcale nie wchodzi, kupując sprzęgło porównałem ze starym i się zgadzało, również na pudełko jest napisane że jest to sprzęgło przeznaczone do mojego modelu. Mechanik twierdzi że sprzęgło złe kupiłem i w poniedziałek chce rozbierać skrzynie i samemu porównać ze starym sprzęgłem. Myślicie że to naprawde złe sprzęgło? Dodam że biegi wchodzą oprócz wstecznego i 1 i 2 które wchodzą z pewnym oporem, pozatym wszystko bez zarzutów. Proszę o rady bo nie widzi mi sie kupowanie kolejnego sprzęgła a podejrzewam że nie jest to wina sprzęgła lecz oleju w skrzyni lub wysprzęglika. Jak uważacie? Pozdrawiam

drugimarcin
    Gość

Domyślnie

Moze zalozona jest odwrotnie tarcza sprzegla i nie pozwala rozlaczyc calkowicie, oryginalne sprzeglo do 1,9 przychodzi zapakowane z tarcza wlozona odwrotnie i jest opisane z jednej strony gearbox side, w 2,4 nie pamietam czy jest tak samo, moze to sie wlasnie przytrafilo, bo pewnie odpowietrzyliscie dobrze.

Super Moderator Quadrifoglio Verde Avatar marek230482
    Mieszka w
    Strzelin
    Auto
    166 3.0V6, gtv 2,0TS, brera V6

Domyślnie

Jak wyciągałeś cały silnik to mogłeś nowy zamontować nie do końca w tym samym miejscu przez co cięgna mają już ciut inny skok. Dlatego niektóre biegi nie wchodzą. W 166 sprzęgła nie robiłem ale w innych autach tak. I miałem raz taki problem. Do póki nie rusza się motoru albo opuszcza tylko na jednej poduszce to ok. Ale kiedyś popuściłem na wszystkich i dałem ciała bo regulowałem to dziadostwo potem pół dnia. Albo regulacja silnika na poduszkach albo cięgien.
    Takie jest moje zdanie na podstawie roboty przy innych autach. 166 jeszcze nie robiłem.

klekot ™ gorol Quadrifoglio Verde Avatar bocian
    Mieszka w
    SD ( Dąbrowa Górn. )
    Auto
    156 1.6 TS , GT 1.9 JTD ,159 SW Ti 2.0 jtdm , Volvo 4.4 V8 , Jeep GC WK2 5.7 Hemi

Domyślnie

Cytat Napisał Hoster Zobacz post
    Dodam że biegi wchodzą oprócz wstecznego i 1 i 2 które wchodzą z pewnym oporem, pozatym wszystko bez zarzutów. Proszę o rady bo nie widzi mi sie kupowanie kolejnego sprzęgła a podejrzewam że nie jest to wina sprzęgła lecz oleju w skrzyni
    u mnie po wymianie oleju 1 i R wchodzą już ok - a też miałem opory tuż po odpaleniu autka

drugimarcin
    Gość

Domyślnie

Pytanie dodatkowe, na zgaszonym silniku biegi wchodza normalnie?

Mieszka w
    Strzelin
    Auto

Domyślnie

Jak na pracującym silniku nie wchodzą biegi wcale a na zgaszonym bez problemu to nie wysprzęgla po prostu.

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Rybnik
    Auto
    Alfa 166 2.5V6 była; Alfa Gtv 2.0 TS 2001

Domyślnie

Jeżeli na zgaszonym silniku biegi wchodzą bezproblemowo to winę ponosi sprzęgło.
    Mam nadzieję, że nie został pomylony kierunek montażu tarczy sprzęgłowej.
    Sam miałem taki objaw, po wymianie sprzęgła trudno wchodziła jedynka i wsteczny, lecz w moim przypadku wystarczyło wrzucić trójkę i jedynka wtedy wchodziła bez problemu.
    Konsultowałem się z dobrym mechanikiem i ten powiedział, że jest to wina "wyrobionej" powierzchni docisku na kole zamachowym (tam poprzednia tarcza podobnie jak w tarczach hamulcowych wytarła powierzchnię) i nowa tarcza musi się "dotrzeć" do tej wyrobionej powierzchni. Faktycznie po przejechaniu ok. 1000 km problem powoli ustępuje.

Hoster
    Gość

Domyślnie

na wylaczonym wchodzą wszystkie glanc, na odpalonym wsteka nie wchodzi;/ a jest wogole możliwość założenia odwrotnie tarczy sprzęgła w alfie 166?

---------- Post added at 14:52 ---------- Previous post was at 13:10 ----------

A powiedzcie mi, jesli byłby to zły zestaw sprzęgła do alfy też były by takie objawy?

---------- Post added at 17:25 ---------- Previous post was at 14:52 ----------

A i jeszcze jedno pytanie, jakie by byly objawy zle zalozonej tarczy?

Mieszka w
    Strzelin
    Auto

Domyślnie

Skoro na wylaczonym silniku wchodza to jest tak jak pisalismy. Nie wysprzegla. Dlaczego? To juz trudno zza klawiatury napisac. Skoro pytasz w ogole czy sie da odwrotnie, czy sa oznaczenia no to pewnie je pomyliles. Ze zlym sprzeglem to tez niewiele Ci doradzimy. po prostu trzeba wiedziec co sie kupuje a nie brac bez pewnosci. Zawsze jest taka mozliwosc ze kupiles zle

Hoster
    Gość

Domyślnie

powiem Ci tak, kupowałem wedlug katalogu i to jest sprzęgło idealnie do mojego rocznika i modelu więc raczej nie złe, a czy odwrotnie założone sprzęgło miało by takie skutki?