Witam, zastanawiam się jak tu by można było podnieść moc w mojej 166, czy jest możliwość dołożenia kompresora? do tego typu silnika?
Witam, zastanawiam się jak tu by można było podnieść moc w mojej 166, czy jest możliwość dołożenia kompresora? do tego typu silnika?
Pewnie, że jest taka możliwość, coś takiego zrobili na AlfaClub'ie z 156 GTA... jedynymi przeszkodami są pieniądze i problem ze znalezieniem kogoś kto to zmajstruje...
Można też wstawić turbo, koszt trochę mniejszy, ale też ciężko znaleźć kogoś kto to złoży...
Jest jeszcze możliwość wymiany wałków na ostrzejsze i zmiana kolektora dolotowego, poczytaj temat o aucie GrzesiekK.'ka...
Jak widzisz możliwości jest kilka, ale główną przeszkodą jest wiedza a właściwie jej niedobór...
kurde ale czy to sie sprawdzi w automacie w manualu pewnie nie ma problemu ale czy automat podoła ;/ muszę poczytać na ten temat
No właśnie na początku popatrzyłem jakie masz auto i mnie to trochę zdziwiło, że chcesz kombinować z automatem...
Ja bym się w to nie bawił a jak już to wymiana na manuala...
Jeżeli wiesz jak to zrobić to byś nie pytała jeżeli pytasz to znaczy że chcesz żeby ktoś Ci to zrobił. Myślę że podjąłby się tego gość z częstochowy. Nie pamiętam teraz niku ale QBA go zna. Ale wydaje mi się że automat nie wytrzyma podniesienia mocy o ponad 50%.
rac85 w automacie nie ma szans na przeróbkę ... mam dwa sportroniki 3.0 i też myślałem nad dołożeniem kompresora do jednej ... ale po zciągnięciu całej dokumentacji serwisowej skrzyni 4HP20 okazało się że ten numer nie przejdzie ...
4HP20 zaprojektowana jest do przenoszenia momentu obrotowego na poziomie max 300Nm także poprostu po jakimś czasie by się rozsypała
też korci mnie zrobienie kompresora ...
z resztą to już miałem tyle planów żeby się jedną pobawić ... chciałem kupić 164Q4 i zrobić swapa całego przeniesienia napędu do 166![]()