Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 28

Temat: Problem z pedałem sprzęgła

N...SALTO
    Gość

Domyślnie Problem z pedałem sprzęgła

Witam
    Problem jest taki że od dwóch dni pod długim kilku godzinnym postoju gdy odpalam, pedał sprzęgła bierze na samym dole po 10-15 minutach jazdy stopniowo się poprawia aż jest wszystko tak jak dawniej. Jak bierze na samy,m dole tyo poprostu w duzym zakresie jest luzny az pozniej z biegiem jak sie poprawia ten zakres sie zmniejsza. Sprzeglo jest chyba hydrauliczne a nie na lince i nie wiem dlaczego dla mnie to wyglada tak jak by w ukladzie cisnienie bylo male a przy nagrzewaniu sie silnika coraz wieksze i sie poprawialo ale nie wiem jak te uklad dziala. Jakaś podpowiedz ?
    pozdrawiam

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    Poznań
    Auto
    147 1,9 JTD

Domyślnie

Zacznij od odpowietrzenia.

N...SALTO
    Gość

Domyślnie

Podpowiesz jak i gdzie ?
    Szukam szukam i widze tylko do benzyniaków a do JTD nie widze opisu
    Ostatnio edytowane przez N...SALTO ; 24-09-2011 o 10:52

Mieszka w
    Poznań
    Auto
    147 1,9 JTD

Domyślnie

Do jtd gdzies bylo na pewno tez. Miedzy akumulatorem a silnikiem szukaj wystajacej czarnej, plastikowej rurki z zawleczka.

Cytat Napisał andro34 Zobacz post
    odpowietrzenie sprzęgła to prosta operacja,tylko trzeba znać zasadę działania tego ustrojstwa.

na krućcu wysprzęglika wystającego ze skrzyni biegów jest druciana zawleczka która przytrzymuje przewód wychodzący od pompki sprzęgłowej.zakończenie przewodu ma dwa rowki.

wypnij przewód z wysprzęglika i zaraz wciśnij go spowrotem ale tak żeby zawleczka załapała na pierwszy rowek.kiedy z tego nieszczęsnego odpowietrznika zacznie lecieć płyn bez bąbelków powietrza dociskasz przewód na maksa,tak żeby załapał na drugi rowek.

i to wszystko!sprzęgło odpowietrzone!!!
    Ostatnio edytowane przez mik91 ; 24-09-2011 o 11:01

N...SALTO
    Gość

Domyślnie

Gdzies na dole czy bardziej na gorze ? Bylem wlasnie szukac ale nie wiem do konca czego jak grubego i w ktorym miejscu dokladnie i czy jest plastikowy czy gumowy ?

wojtekml
    Gość

Domyślnie

Wysprzęglik na którym znajduje się śruba do odpowietrzania jest pod akumulatorem. Żeby się tam dostać musisz wyjąć akumulator i dolną plastikową podstawkę na której stoi.
    Co do wysprzęglika to tutaj masz temat o wymianie ze zdjęciami, na jego "tyle" znajduje się owa śruba: http://www.forum.alfaholicy.org/147/...przeglika.html
    Odpowietrza się go we 2 osoby, jedna naciska pedał sprzęgła na odkręconej śrubie odpowietrzającej, przytrzymuje go i wtedy należy śrubę zakręcić i "wrócić" pedał z powrotem.
    Operację wykonuje się ok. 3 razy i powinno być ok.
    Ps. Sprawdź czy masz dobry poziom płynu hamulcowego, we wszystkich "komorach" w zbiorniczku powinien być jednakowy poziom.
    Pozdrawiam

N...SALTO
    Gość

Domyślnie

Poziom hamulcowego mam na polowie miedzy max a minimum , a za reszte instrukcji dziekuje.
    p.s Nadal frapuje mnie dlaczego na poczatku wpada a pozniej jest ok , co sie zmienia , temperatura ? Cisnienie w ukladzie ?

wojtekml
    Gość

Domyślnie

Poziom płynu powinien być max i tego się trzymaj. Środkowa komora jest od sprzęgła, jeśli tylko pojawi się mniej niż max może być problem. Uzupełnij, odpowietrz i znowu dolej na max, wtedy sprawdź i pisz jak się zachowuje.
    Pzdr

N...SALTO
    Gość

Domyślnie

Ok to sprawdze jaki mam plyn hamulcowy kupie i doleje i odpowietrze jutro , dam znac oczywiscie
    pozdrawiam

Mieszka w
    Poznań
    Auto
    147 1,9 JTD

Domyślnie

Nie trzeba wyciagac akumulatora zeby odpowietrzyc.