Witam,
Dzisiaj jak co jakiś czas wsiadłem do samochodu, przekręciłem kluczyk i zacząłem cofać z parkingu (był już włączony bieg wsteczny - samochód zamknięty zostawiam zawsze na wstecznym bo blokada skrzyni wymaga wrzucenia wsteczneg)....wycofałem....i ku mojemu zdziwieniu nie mogłem zmienić biegu, dźwignię udało się wrzucić na środek....i tylko tyle, żadnego biegu nie dało się wrzucić! tak jakby skrzynia była totalnie zablokowana. Wyłączyłem silnik. Najdziwniejsze jest to, że przy wyłączonym silniku i naciskaniu sprzęgła biegi normalnie wchodziły. Włączyłem więc silnik...i znowu to samo - totalna blokada skrzyni. i Tak w kółko ze 3 razy, aż wkońcu jakimś cudem udało się wrzucić bieg przy zapalonym silniku....pojechałem w miasto i problem się nie powtórzył.
Cała sytuacja z blokadą miała miejsce na drodze osiedlowej, więc problemu nie było. Wolę nie myśleć co by się działo w mieście gdybym stał na światłach i nie mógł wrzucić jedynki
Czy ktoś się spotkał z czymś takim? Co to może być?
Mam Alfę Romeo 147 z 2006 roku, 105KM, silnik 1.6. Skrzynia biegów to nie Salespeed.