Witam,
jaki płyn do chłodnicy polecacie? i ile wchodzi do alfy 147 1.9 jtd 115km?? jakieś drobne wskazówki jak w ogóle wymienić
pozdrawiam
Witam,
jaki płyn do chłodnicy polecacie? i ile wchodzi do alfy 147 1.9 jtd 115km?? jakieś drobne wskazówki jak w ogóle wymienić
pozdrawiam
Wchodzi dokładnie 7,2l, polecam płyny Prestone, jedne z najlepszych na rynku.
http://allegro.pl/listing.php/search...&change_view=1
Ja od kilku lat kupuje koncentrat (2.5 litra) i tak go rozrabiam ze brakuje skali na mierniku. ma ponad -40'C
---------- Post added at 16:30 ---------- Previous post was at 16:23 ----------
a wymiana bardzo prosta odkrecasz od spodu węża od chłodnicy i czekasz aż wszystko zleci. zmotaj nowe opaski bo pewnie stare pójdą w kubeł.
Ja od kilku lat i w kilku autach juz sprawdzony niedrogi i dobry Dynagel.
Alfa Romeo 156 '00 1.9 JTD (była)
Alfa Romeo 156 '03 1.8 T.S (była)
Alfa Romeo 156 '03 1.9 JTD (była)
Alfa Romeo 156 '03 2.4 JTD (była)
Alfa Romeo 147 '02 1.6 T.S (była)
Alfa Romeo 147 '01 1.6 T.S (była)
Alfa Romeo 156 '04 1.9 16V (była)
Alfa Romeo GT '07 1.9 16V (była)
Alfa Romoe 159 '07 1.9 16V (jest)
Alfa Romeo 156 '98 2.5 V6 (jest)
Moje Paniehttp://www.forum.alfaholicy.org/nasz..._jony88-7.html
Mam taki sam silnik w 147. Mam wlane Paraflu formuła Europejska (niebieski).
Jeżeli masz wlany płyn Paraflu UP (różowy) to słyszałem, że nie powinno się go mieszać z innymi płynami.
Wymiana u mnie polegała na "grzaniu silnika" później mechanik odłączył wąż gumowy i dodatkowo pod pokrywą sinika poluzował jakiś zaworek "trochę to dawno było i nie pamiętam dobrze".
ja lałem paraflu niebieski ( tak na marginesie to nazwa brzmi jak syrop na kaszel) Ale nie wiem czy jest jakaś różnica w tych płynach. Pewnie bazą.
W jakieś gazecie motoryzacyjnej widziałem test płynów to wygrał Prestone
Parę dni temu zmieniałem płyn przy wymianie termostatu i mam wlany Dynagel. W poprzednich autach tez go stosowałem i był jak najbardziej OK.
Polecam Prestone, bo jest u mnie wlany, ale w czym miałby być lepszy od innych - bladego pojęcia nie mam.![]()
„Własnością człowieka jest zniknąć, śpieszmy się śmiać ze wszystkiego.”
Blaise Cendrars
dzięki koledzy za rady i wskazówki, jetem juz po wymianie![]()