Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 17

Temat: Silnik zgasł i ...

Użytkownik Alfa i Omega Avatar zales00
    Mieszka w
    Siedlce/Parczew
    Auto
    AR 147 1.9 JTD 2003r.

Domyślnie Silnik zgasł i ...

Witam!

Wiem...widziałem gdzieś ten wątek, ale niemogę go znaleźć a standardowe zapytanie "silnik zgasł" itp nie zostaje znalezione :/

Piszę z pracy dlatego też proszę o odpowiedź bo jestem nieźle zdygany co się stało... W drodze do pracy podczas ruszania silnik zgasł. Przy próbie odpalenia świecił się check i auto było "martwe". Zepchnąlem z kolegą alfę na pobocze i odpiąłem aku na ok 20 sek. Nie pomogło niestety...próba odpalenia pali się check i mrugają kilometry. Odpięcie aku na 3-4 minuty... włączam znowu zapłon i licznik już nie miga, ale check gaśnie po to aby za chwilę się zapalić. Auto troszeczkę dłużej niż zwykle ale odpala i jedzie. Podczas krótkiej już drogi do pracy [ostatnie 2 km] miałem wrażenie jakby jadąc ze stałą prędkością przy niecałym 2k obrotów na trójcę silnik raz szarpnął...ale już sam nie jestem pewny czy nie jestem już przewrażliwiony. Czy to kroi coś poważnego ? wrócę ok 20 do domu to swoimi słabymi umiejętnościami podepnę lapka pod FES-a i spróbuję coś zczytać... Auto do tej pory jeździło normalnie. Jedyne co się zmieniło to to że kupiłem kasetowy adapter do kaseciaka i właśnie w tej podróży pierwszy raz go testowałem. Możliwe jest to, że w radiu jest coś uszkodzone czy ma zwarcie w kaseciaku i coś takiego wyrzuca? tak wiem w sam w to wątpię....proszę o pomoc

---------- Post added at 12:11 ---------- Previous post was at 09:21 ----------

Nie daje mi to spokoju...zamiast pracować to szukam... znalazłem na elektrodzie chyba podobną sytuację... tylko że gość nie odłączał aku tylko poczekał 15 min. Twierdzą ze to czujnik położenia wału korbowego... jest to możliwe? czy sprawdzę to na kompie po odłączeniu aku? bo śpieszyłem się do pracy Gdzie on się znajduje ewentualnie i czy skomplikowana jest jego wymiana?

Użytkownik Romeo
    Auto
    147 1.6 TS

Domyślnie

jak padnie czujnik to nie odpalisz fury albo jak ostygnie to odpali a na cielpym juz nie i w droga strone FES bez tego to wrozenie z forum

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar drift-r
    Mieszka w
    Szczecin/Łódź (czasem)
    Auto
    AR 147 1.6TS Distinctive 2001

Domyślnie

Dokładnie, z czujnikiem położenia wału tak właśnie jest. Na zagrzanym silniku gaśnie znienacka a po ostygnięciu powinien dać się uruchomić. Może jeszcze szwankować czujnik położenia wałka rozrządu i wtedy też potrafi zgasnąć niespodziewanie, ale powinien dać się dopalić tyle, że działa chyba w trybie awaryjnym z tego co wyczytałem. Jak odpalił to znaczy, że nie jest aż tak źle.

Mieszka w
    Siedlce/Parczew
    Auto
    AR 147 1.9 JTD 2003r.

Domyślnie

Dzięki za słowo otuchy

Trudno powiedzieć czy był zagrzany czy nie... bo jechałem do pracy do której mam 5 km i w zasadzie silnik mial może z 60 stopni... więc mógł przez chwilę równie dobrze przestygnąć... Mam nadzieję że tak jak mówicie to nic tragicznego...niemogę się doczekać powrotu z pracy i podpięcia FES... zobaczymy...

DZIĘKI!

Użytkownik Romeo Avatar psylo
    Mieszka w
    Rzeszów
    Auto
    Audi A5 Sportback

Domyślnie

Miałem ostatnio bardzo podobną sytuację. Podjechałem do sklepu (może ze 3-4 km), zaparkowałem, po chwili próbuję odpalić a tu czerwony check engine i samochód martwy. Jak wróciłem do niego po kilku godzinach to odpalił. Winny okazał się czujnik obrotów (położenia wału), oczywiście Made in Germany Kosztuje ok. 150 zł, wymiana w serwisie trwa kilkanaście minut.

Mieszka w
    Siedlce/Parczew
    Auto
    AR 147 1.9 JTD 2003r.

Domyślnie

I oby się na tym skończyło...dzięki za podpowiedź

Wiecie może czy w takim wypadku błąd z tego zapisze się w kompie? chodzi mi o weryfikację tylko po to aby nie wymieniać czegoś niepotrzebnie

Mieszka w
    Szczecin/Łódź (czasem)
    Auto

Domyślnie

Błąd będziesz miał zapisany.

Mieszka w
    Siedlce/Parczew
    Auto
    AR 147 1.9 JTD 2003r.

Domyślnie

Wróciłem z pracy i od razu złapałem za lapa... dodam że Ala zgasła pod samym domem już na szczęście...

Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	bladd ecu.jpg
Wyświetleń:	113
Rozmiar:	75.9 KB
ID:	43926
    czy to wspomniany wyżej czujnik położenia wału? bo nie wiem czy już mam jutro sklepy i mechaników obdzwaniać? czy da radę to wymienić na ulicy ? Dzięki i pozdro!

Mieszka w
    Szczecin/Łódź (czasem)
    Auto

Domyślnie

Dokładnie - jest to czujnik położenia wału. Na ulicy nie wymienisz (chociaż nie wiem jak to jest przy JTD) bo u mnie mechanicy spod samochodu to robili a dostęp najlepszy nie był.

Mieszka w
    Siedlce/Parczew
    Auto
    AR 147 1.9 JTD 2003r.

Domyślnie

Trudno... ale najważniejsze informacje uzyskałem. Dzięki panowie serdeczne za doraźną i szybką [jak zwykle zresztą] pomoc. Pozdrawiam