Pokaż wyniki od 1 do 7 z 7

Temat: Ile wam pali GT V6 ? | Jak eksploatacja?

Użytkownik Romeo Avatar twardy
    Mieszka w
    Bielawa/Wroc
    Auto
    Była 156 20V, chwilowo jakieś Mitsu

Post Ile wam pali GT V6 ? | Jak eksploatacja?

Jak w temacie. Proszę właścicieli GT V6 o info:

- jakie spalanie średnie na 100km
    - jakie spalanie na trasie
    - jakie w mieście
    - ile kilometrów jeździcie pomiędzy tankowaniami do rezerwy i ile bak ma litrów

Muszę przeliczyć opłacalność ew. zakupu, bo zamierzam użytkować w trasy.

Pozdrawiam

Użytkownik Pirat drogowy Avatar coxu
    Auto
    Megane 3RS CUP-S

Domyślnie

co prawda nie mam GT, ale silnik w zasadzie ten sam.

tak więc w mieście u mnie od 15 w górę, wiadomo zależy jak się ciśnie. ciężko tym autem wolno się poruszać
    w trasie dużo lepiej - ostatnio zrobiłem prawie 1000km i spalanie wyszło 11-12 litrów po autostradzie z prędkościami powyżej 160, czasem nawet maks
    przy jeździe ~100-110 z dość dynamicznym wyprzedzaniem możesz nawet zejść w okolice dychy
    na baku (do zapalenia rezerwy) w mieście przejadę 330-360 km.
    bak ma około 63 litrów w 156 myślę, że w GT jest to samo.

ogólnie jeżeli chcesz kupić v6 do robienia tras to bardzo polecam.
    w mieście pali dużo, ale na trasie jest bardziej niż znośnie patrząc na osiągi (łatwość wyprzedzania etc.)
    ten silnik najwięcej żłopie w mieście i jak jest zimny, a na trasie te dwa problemy w zasadzie znikają.
    Alfa Romeo 156 SW GTA Q2 (10.2010 - 12.2016)
    Alfa Romeo 156 2.5 V6 (01.2009 - 12.2010)

Użytkownik Romeo Avatar twardy
    Mieszka w
    Bielawa/Wroc
    Auto
    Była 156 20V, chwilowo jakieś Mitsu

Domyślnie

Zdaję sobie sprawę, że na trasie spalanie samochodów z większymi silnikami to nic strasznego.

Jednak chodzi mi o spostrzeżenia użytkowników Alfy Romeo GT 3,2 V6. Szczególnie z racji innej skrzyni biegów.

Użytkownik Fachowiec Avatar Tomek_KRK
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    AR 159

Domyślnie

Cytat Napisał twardy Zobacz post
    Zdaję sobie sprawę, że na trasie spalanie samochodów z większymi silnikami to nic strasznego.

Jednak chodzi mi o spostrzeżenia użytkowników Alfy Romeo GT 3,2 V6. Szczególnie z racji innej skrzyni biegów.
    Ja mogę Ci podać spalania z trasy dobrze pracującej 166 3.0 V6 oraz 156 GTA. Powinny być bardzo zbliżone do GT 3.2 V6. Oba samochody w trasie, nie pokonywanej z prędkością pierwszą kosmiczną, zamykały się w 9/100.
    WWW.AUTKA.PL - kompleksowa obsługa samochodów

Hanys Romeo Avatar george11
    Mieszka w
    slask
    Auto
    GT, Lancia Ypsilon 1,3 JTD 03'było jest BMW 225xe, Ford Custom 2.0 2018.

Domyślnie

Cytat Napisał twardy Zobacz post

napisz do usera Archi, jezdzi GT 3,2

pzd.

Użytkownik Znawca Avatar Archi
    Mieszka w
    Gliwice/Knurów
    Auto
    była GT 3.2 V6 Q2

Domyślnie

[QUOTE=twardy;759772 GT V6:

- jakie spalanie średnie na 100km
    - jakie spalanie na trasie
    - jakie w mieście
    - ile kilometrów jeździcie pomiędzy tankowaniami do rezerwy i ile bak ma litrów

[/QUOTE]

GT mam 1,5 roku.

W 2011 nie robiłem jakichś większych tras, raczej wszystko na miejscu. Na co dzień dojazdy to 10-20 km (zależy jaka trasa). Do tego wyjazd na Mazury i trochę po Śląsku, czasami na poprawę humoru A1 i A4 (mam je prawie pod domem). Średnie spalanie (liczone, nie z kompa) to 15,5 l.
    Jednak jazda na północ w 2011 i 2010 to dwie różne sprawy - "Polska w budowie" - jedziesz 2x dłużej i zapomnij o płynności, a ta ma duży wpływ na spalanie tego motoru. Na autostradę - nawet polską z TIR-ami, które wyprzedzają się przez 15 km - to świetne auto (o ile nie porównujemy z ON). Przy prędkościach 140-170 na 6 komp pokazuje czasami i 7 l, ale podkreślam przy spokojnej i płynnej jeździe. Zazwyczaj będzie to ok. 10-11 l.
    Oczywiście przejazdy na poprawę humoru.... potrafią dużo więcej, ale to 4fun więc można tu pominąć.

W mieście faktycznie nie jest idealnie. U mnie wiele zależy od nastawienia - jeśli jadę spokojnie, przewiduję, że jakieś autko przede mną będzie na siłę się wpychać w korasa, albo zmieniać pasy jak pijany królik... i tak sobie się toczę, to tak 14-16 l. Jednak pojemność i moc robi swoje, a tu auta nie rozbujasz (mam na myśli z głową).
    Jeśli natomiast będziesz starać się być wszędzie pierwszy i wykorzystać każda lukę, która akurat się pojawi... no to może być i 18-19 l.

Do tego wszystkiego ważna sprawa, o której wspomniał coxu - wszystko zależy od długości trasy i pory roku, u mnie zwłaszcza zimą silnik nie ma kiedy złapać temperatury, i tym bardziej nie ma go co męczyć, ale te swoje 14-15 l i tak pije.

Ze wspomnień - to na kilku przejazdach w 2010 roku na Mazury via W-wa (czyli gierkóweczka i 7) - na trasie średnie spalanie miałem ok. 11 l

Bak faktycznie ma 63 l.
    Tankowanie - ja nie czekam do pomarańczowego "żebraka" i tankuję jak mam trochę poniżej połowy baku.
    Po mieście jednak zrobiłbym podobnie jak Karol - ok. 350 (do 400) km.

Pozdrawiam
    Ostatnio edytowane przez Archi ; 12-01-2012 o 08:09

adi
    Gość

Domyślnie

Moje GT pali średnio 14-15 litrów. Na trasie (nie na autostradach) 11-12 litrów, prędkość tak do 150 km/h i przy przyśpieszaniu mu nie żałuje

Na mieście dużo zależy od stylu jazdy i tego na jak duże korki trafisz. W małych miastach palił mi w zakresie 17-19 litrów, we Wrocławiu 20-24 litrów, przy czym te 24 zimą na krótkich trasach. Dałoby się zejść niżej, ale te 240 koni kusi