Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 13

Temat: Wysprzęglik - Pilna sprawa

Użytkownik Alfa i Omega
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    Alfa Romeo 159

Exclamation Wysprzęglik - Pilna sprawa ( mini manual na 2 str)

Witam! Ostatnio zauważyłem, że bolec od wysprzęglika pękł. Patrzyłem pod gumką i jest również pod nią pęknięty. Przez to lekko sączy się płyn pod osłoną gumową. Wszystko działa luxx, ale trzeba się tą sprawą jak najszybciej zająć...i tu moje pytania:

- potrzebuję jakieś numery katalogowe, czy linki z dobrymi zamiennikami, gdyż w Intercars czy Focie, popularne są LPR'y, a słyszałem, że mają mniejsze tłoczki i jest problem....
    - na moim nie ma wcale napisów..jedyny napis jest na osłonie gumowej: bendix......443
    - średnica w miejscu strzałek, wynosi 35 mm z hakiem, a jak patrzyłem to zamienniki mają 25mm z hakiem
    - skrzynia 6 biegów, 2001 rok (maj), CF3, 2.0 T.S 150 KM.
    - jak myślicie dlaczego rozdwoił się ten bolec....
    - w zamiennikach widzę, że ten bolec jest ostro zakończony (stożek), a nie płasko jak u mnie..

Z wymianą sobie poradzę ( ale jakieś porady mile widziane), najgorsze jest znalezienie odpowiedniego towaru, w jak najkrótszym czasie....

Poniżej foty:
    Ostatnio edytowane przez Paazik ; 05-03-2012 o 22:25

Użytkownik Romeo Avatar DamianS
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    Lancia Thesis Centenario, Lancia Phedra Platino

Domyślnie

Dla pewności podaj nr VIN ale po zdjeciach widzę , ze jest to wysprzęglik który mogę zaproponować za 105 PLN.
    Jeśli jesteś zainteresowany proszę o maila z zamówieniam na adres sklep@autosklep24.pl . Podaj ne VIN auta i dopisz , ze jesteś z forum AH.

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Rybnik
    Auto
    Alfa 166 2.5V6 była; Alfa Gtv 2.0 TS 2001

Domyślnie

Ja w ubiegłym roku zamontowałem LPR 8102 (jest dokładnie taki sam jak oryginał) - działa bez problemu.
    Przy wymianie radzę zdemontować cały uchwyt siłownika od skrzyni biegów i odkręcić przewód sztywny łączący z tłumikiem drgań, szczypcami zdemontować pierścień zabezpieczający wymienić na nowy i odpowietrzyć cały układ.

Użytkownik Alfa i Omega
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    Alfa Romeo 159

Domyślnie

Dzieki za szybką reakcje...tak myślę bo do intercarsu mam jakieś 5 km, i czy ten LPR 8102 podejdzie...czy nie będzie problemu....stanlizak słuchaj ten pierścień koniecznie do wymiany? Gdzie taki dostanę? Pozdr

Jeszcze jedno na zdjęciach LPR 8102 jest bez gumek i bolca....czy tak jest w rzeczywistości??

DamianS słuchaj a Ty co sądzisz o tym LPR?
    Ostatnio edytowane przez Paazik ; 05-03-2012 o 09:56

Super Moderator Quadrifoglio Verde Avatar marek230482
    Mieszka w
    Strzelin
    Auto
    166 3.0V6, gtv 2,0TS, brera V6

Domyślnie

Ja to wymienialem latem zeszlego roku. I szczerze to sie nad tym tak nie rozczulalem. Zamowilem najtanszy z allegro, zalozylem i jest miodzik do dzisiaj. Sprzeglo czy rozrzad to rozumiem ale wysprzeglik? Mnie to jakies 6-7 dyszek kosztowalo.
    Jezeli chodzi o rady to tak jak wspomniano wytargaj calosc. Poniewaz zeby wybic wysprzeglik z tej lapy to u mnie trzeba bylo niezlego mlota i duzy rozped. Trzeba wypiac przewod, odkrecic trzy sruby (najlepszy dostep jest po zdjeciu nadkola) i wszystko na stol i duzy mlot. To tyle.

Mieszka w
    Łódź
    Auto

Domyślnie

Moim zdaniem LPR 8102 nie będzie pasował do Twojego auta. Ma inne mocowanie. Zmarnujesz tylko czas. LPR ma sporo błędów w katalogach.
    Co więcej Eper też ma w tym temacie błędy!
    Co do jakości LPR nie mam zastrzeżeń.

Powiedz mi czy wysprzęlik jest mocowany na 2 śruby czy jest wkładany w obejmę na skrzyni i zabezpieczany pierścieniem segera ?
    Po zdjęciach nie jestem w stanie stwierdzić...
    Ostatnio edytowane przez DamianS ; 05-03-2012 o 11:45

Super Moderator Quadrifoglio Verde Avatar marek230482
    Mieszka w
    Strzelin
    Auto
    166 3.0V6, gtv 2,0TS, brera V6

Domyślnie

Z grubej blachy jest zrobione mocowanie z tuljowym prowadzeniem wysprzeglika. Ono jest przykrecane do skrzyni na trzy sruby. Wysprzeglik ma podtoczenie na pierscien sprezynujacy i wypustke. Przez co wklada sie go bardzo pasownie w to prowadzenie (wypustka zabezpiecza przed obrotem) i zapina sie pierscien sprezynujacy. Po latach to jest tak zapieczone i przyrdzewiale ze bez duzego mlota nie ma co podchodzic n

Użytkownik Pasjonat
    Mieszka w
    Lublin
    Auto
    BMW E61 545i żony, E61 530xD do orania pola :)

Domyślnie

Na zdjęciu nr jeden widać że osadzany na segerze.
    10.2008-16.11.2012r. 156 3,0 V6 24V Q2 278KM@312Nm - pozostały piękne wspomnienia

Porting głowic, budowa silników do motorsportu, budowa układów wydechowych, kolektorów ssących ITB, indywidualnych części do motorsportu

Zapraszam => https://www.facebook.com/Ku%C5%9Bmie...37265/?fref=ts

Użytkownik Alfa i Omega
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    Alfa Romeo 159

Domyślnie

Cytat Napisał DamianS Zobacz post
    Moim zdaniem LPR 8102 nie będzie pasował do Twojego auta. Ma inne mocowanie. Zmarnujesz tylko czas. LPR ma sporo błędów w katalogach.
    Co więcej Eper też ma w tym temacie błędy!
    Co do jakości LPR nie mam zastrzeżeń.

Powiedz mi czy wysprzęlik jest mocowany na 2 śruby czy jest wkładany w obejmę na skrzyni i zabezpieczany pierścieniem segera ?
    Po zdjęciach nie jestem w stanie stwierdzić...
    Jest mocowany na seger oczywiście, ale kolega montował wcześniej do 166 i pasowało....o jakie mocowanie chodzi?

Mieszka w
    Łódź
    Auto

Domyślnie

W takim układzie LPR 8102 powinien pasować. Jest to najbardziej typowy wysprzęglik. Dziwne bo w więszosci TSów jest na 2 śruby.
    Jesli chodzi o autosklep24 mogę zaproponować taki wysprzęglik z Samko za 62 PLN.