witam wszystkich! mam maly problem ! po otwarciu klapy bagaznika powinna zapalic sie kontrolka otwarcia bagaznika a nie pali sie ! gdzi szukac usterki ? moze ktos mi podpowie !
witam wszystkich! mam maly problem ! po otwarciu klapy bagaznika powinna zapalic sie kontrolka otwarcia bagaznika a nie pali sie ! gdzi szukac usterki ? moze ktos mi podpowie !
No mam taka kontrolkę - ale nigdy nie zwróciłem uwagi, że tylna klapa się sie świeci....sądziłem, że tylko dotyczy to drzwi (choć w sumie klapa to piate drzwi i powinno być)
W takim razie - zapewne u mnie jak i u autora postu, problem dotyczy albo żaróweczki albo krańcówki - choć takiej nie widziałem u siebie w tylnej klapie.....
Sprawdziłem ten patent u siebie - i faktycznie, powinna się świecić kontrolka a się nie świeci.....
zerknąłem też do zamka jak pisze kolega, (który nie ma jaj- patrz nick
) i śmiem stwierdzić, że:
1) Albo w zamku nie ma krańcówki ani niczego podobnego działajacego na tej zasadzie
2) Albo mam nieoryginalny zamek, bo w jego skład wchodzi: plastik, gdzie mocuje się linkę, mechanizm zamykania (przegubik) oraz sprężyna i nic wiecej....
Będę dziś w ASO i jak będą mieli zamek do 146 na miejscu, to porównam go z moim.....
p.s.
Zaświtało mi w głowie teraz - mam problemy z niedomykaniem tylnej klapy, tzn zamyka się, ale mam wrażenie, że jest niedomknięta, bo pracuje podczas jazdy. To może być spowodowane właśnie nieoryginalnym zamkiem, bo zamyka ale nie dociąga jak należy
wszystko się dzisiaj wyjaśni- sorry za OT
Dociągnięcie klapy da się regulować![]()
Aż poszukałem trochę, by nie zostać gołosłownym
http://www.forum.alfaholicy.org/145_...bagaznika.html
http://www.forum.alfaholicy.org/zrob...na_panelu.html
Te linki rozjaśnią sytuację. Najważniejsze rzeczy jakie nam się nasuwają:
1. Mikrostyki mają to do siebie, że szwankują po jakimś czasie (tak jest np. w pilotach od tv). Tylko wtedy byłoby jak w podanych przeze mnie linkach, że lampka by cały czas się świeciła. Bo nie spotkałem jeszcze mikrostyku, który padłby w pozycji zwartej (choć może i mało widziałem).
2. Niedociągające klapa też by sprawiała, że by diodka świeciła. Bo jeżeli to taki mikrostyk, jaki w elektronice się stosuje, a zapewne podobny, to skok tam jest 2mm, więc malutki (przyznam, że na żywo nigdy nie widziałem, nie rozkręcałem i opieram się w 100% na wiadomościach z forum).
I najważniejsze, gdyby mikrostyk nie działał to by lampka w bagażniku, albo się paliła cały czas, albo wcale. Sprawdź czy lampka w bagażniku się pali, jak nie to sprawdź czy dochodzi do niej 12V i się po prostu nie przepaliła. Jak nie idzie tam napięcie, to patrz pkt.3.
3. W konsoli za lampki drzwi odpowiedzialne są diody led, one też się przepalają![]()
witam witam wszystkich! dzieki za odpowiedzi a jesli chodzi o kontrolke otwartego bagaznika to jest ona na panelu nad popielniczka taki rysuneczek samochodu, i wlasnie nie pali sie ta kontrolka otwartego bagaznika pozostale czyli otwartych drzwi pala sie i jeszcze nie pali mi sie swiatlo oswietlenia bagaznika nie wiem co jest ! pozdrawiam wszystkich!!!!