Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 15

Temat: kontrolka bagaznika

Użytkownik Embrion Avatar rysiek63
    Mieszka w
    Grudziadz kuj -pom.
    Auto
    AR 146 1.6i TS rocz.1999

Domyślnie kontrolka bagaznika

witam wszystkich! mam maly problem ! po otwarciu klapy bagaznika powinna zapalic sie kontrolka otwarcia bagaznika a nie pali sie ! gdzi szukac usterki ? moze ktos mi podpowie !

Użytkownik Dwusuwowiec Avatar Jarek_Jarecki
    Mieszka w
    Świdnica / Legnica
    Auto
    Alfa Romeo 146 1.4 16V T.S.

Domyślnie

Cytat Napisał rysiek63 Zobacz post
    witam wszystkich! mam maly problem ! po otwarciu klapy bagaznika powinna zapalic sie kontrolka otwarcia bagaznika a nie pali sie ! gdzi szukac usterki ? moze ktos mi podpowie !
    Hej,
    Powiem szczerze, że ja u siebie nie widzę, żeby się świeciła żadna kontrolka od otwartej tylnej klapy....
    Na pewno jest?

Użytkownik Pirat drogowy Avatar Carlos71
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    była 145 1.4 TS Pack Sport, jest GT 1.9 JTD

Domyślnie

Cytat Napisał Jarek_Jarecki Zobacz post
    Hej,
    Powiem szczerze, że ja u siebie nie widzę, żeby się świeciła żadna kontrolka od otwartej tylnej klapy....
    Na pewno jest?
    A nie posiadasz na środkowej konsoli na wysokości zegarka takiego autka, w którym zapalają się czerwone lampki jak są otwarte drzwi lub klapa??

Mieszka w
    Świdnica / Legnica
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał Carlos71 Zobacz post
    A nie posiadasz na środkowej konsoli na wysokości zegarka takiego autka, w którym zapalają się czerwone lampki jak są otwarte drzwi lub klapa??
    No mam taka kontrolkę - ale nigdy nie zwróciłem uwagi, że tylna klapa się sie świeci....sądziłem, że tylko dotyczy to drzwi (choć w sumie klapa to piate drzwi i powinno być)

W takim razie - zapewne u mnie jak i u autora postu, problem dotyczy albo żaróweczki albo krańcówki - choć takiej nie widziałem u siebie w tylnej klapie.....

Użytkownik Świeżak
    Auto
    MiTo 1,4 TB 155KM

Domyślnie

Cytat Napisał rysiek63 Zobacz post
    Z tego co pamiętam to krańcówka jest zintegrowana z zamkiem. Na forum dawno temu to wyczytałem. Jedyną opcją była wymiana zamka. Mam nadzieję, że nie mylę modeli. Może ktoś to jeszcze potwierdzi

Mieszka w
    Świdnica / Legnica
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał ajajajniemamjaj Zobacz post
    Z tego co pamiętam to krańcówka jest zintegrowana z zamkiem. Na forum dawno temu to wyczytałem. Jedyną opcją była wymiana zamka. Mam nadzieję, że nie mylę modeli. Może ktoś to jeszcze potwierdzi
    Sprawdziłem ten patent u siebie - i faktycznie, powinna się świecić kontrolka a się nie świeci.....

zerknąłem też do zamka jak pisze kolega, (który nie ma jaj - patrz nick ) i śmiem stwierdzić, że:

1) Albo w zamku nie ma krańcówki ani niczego podobnego działajacego na tej zasadzie
    2) Albo mam nieoryginalny zamek, bo w jego skład wchodzi: plastik, gdzie mocuje się linkę, mechanizm zamykania (przegubik) oraz sprężyna i nic wiecej....

Będę dziś w ASO i jak będą mieli zamek do 146 na miejscu, to porównam go z moim.....

p.s.
    Zaświtało mi w głowie teraz - mam problemy z niedomykaniem tylnej klapy, tzn zamyka się, ale mam wrażenie, że jest niedomknięta, bo pracuje podczas jazdy. To może być spowodowane właśnie nieoryginalnym zamkiem, bo zamyka ale nie dociąga jak należy

wszystko się dzisiaj wyjaśni - sorry za OT

los3r
    Gość

Domyślnie

Dociągnięcie klapy da się regulować

Mieszka w
    Świdnica / Legnica
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał los3r Zobacz post
    Dociągnięcie klapy da się regulować

Tak - wiem
    ale w moim przypadku to mało daje....próbowałem już kilka rzeczy - patrz mój post o tym

Użytkownik Świeżak
    Auto
    MiTo 1,4 TB 155KM

Domyślnie

Aż poszukałem trochę, by nie zostać gołosłownym
    http://www.forum.alfaholicy.org/145_...bagaznika.html
    http://www.forum.alfaholicy.org/zrob...na_panelu.html

Te linki rozjaśnią sytuację. Najważniejsze rzeczy jakie nam się nasuwają:
    1. Mikrostyki mają to do siebie, że szwankują po jakimś czasie (tak jest np. w pilotach od tv). Tylko wtedy byłoby jak w podanych przeze mnie linkach, że lampka by cały czas się świeciła. Bo nie spotkałem jeszcze mikrostyku, który padłby w pozycji zwartej (choć może i mało widziałem).
    2. Niedociągające klapa też by sprawiała, że by diodka świeciła. Bo jeżeli to taki mikrostyk, jaki w elektronice się stosuje, a zapewne podobny, to skok tam jest 2mm, więc malutki (przyznam, że na żywo nigdy nie widziałem, nie rozkręcałem i opieram się w 100% na wiadomościach z forum).
    I najważniejsze, gdyby mikrostyk nie działał to by lampka w bagażniku, albo się paliła cały czas, albo wcale. Sprawdź czy lampka w bagażniku się pali, jak nie to sprawdź czy dochodzi do niej 12V i się po prostu nie przepaliła. Jak nie idzie tam napięcie, to patrz pkt.3.
    3. W konsoli za lampki drzwi odpowiedzialne są diody led, one też się przepalają

Użytkownik Embrion Avatar rysiek63
    Mieszka w
    Grudziadz kuj -pom.
    Auto
    AR 146 1.6i TS rocz.1999

Domyślnie

witam witam wszystkich! dzieki za odpowiedzi a jesli chodzi o kontrolke otwartego bagaznika to jest ona na panelu nad popielniczka taki rysuneczek samochodu, i wlasnie nie pali sie ta kontrolka otwartego bagaznika pozostale czyli otwartych drzwi pala sie i jeszcze nie pali mi sie swiatlo oswietlenia bagaznika nie wiem co jest ! pozdrawiam wszystkich!!!!