Witam. Przymierzam się do wymiany przegubu wewnętrznego i zauważylem, że mam luz na mechanizmie różnicowym i teraz moje pytanie czy da się to zniwelować bez sciągania skrzyni i jeśli tak to w jaki sposób???
Witam. Przymierzam się do wymiany przegubu wewnętrznego i zauważylem, że mam luz na mechanizmie różnicowym i teraz moje pytanie czy da się to zniwelować bez sciągania skrzyni i jeśli tak to w jaki sposób???
http://www.forum.alfaholicy.org/166/...y_wew_jtd.html
http://www.forum.alfaholicy.org/166/...y_2_4_jtd.html
2.4 jtd widziałem ze byłaby możliwosć wyciągnięcia mechanizmu na stół ale chyba lepiej wyciągnąć całą skrzynię. u Ciebie 3.0 chyba innego wyjścia miec nie bedziesz.
Dzięki kolego za linki i nie pocieszyłeś mnie niestety.
Ja Cię pocieszę mam to samou mnie w 2.4jtd cf3 jest luz na wewnętrznym przegubie po lewej stronie i podobno też jest luz przy skrzyni
przy zmianie prędkości/biegów mam jednorazowe stuknięcie
chciałbym podpytać czy skupić się tylko na tym przegubie czy wymienić całą półoś? znalazłem całą półoś za około 600 pln firma metelli - jakieś opinie?
odnośnie tego samego przegubu to wystarczy że sprawdzę po nr. VIN czy muszę rozebrać część - z tego co zrozumiałem są 2/3 rodzaje - coś polecacie?
w podobnych wątkach piszą też o łożysku w mechanizmie różnicowym - czy wtedy trzeba rozebrać skrzynie?
pozdrawiam
igrom pisałem Ci juz że najpierw sprawdz stan wieloklinu na półosi od str przegubu wew. Jak bedzie OK to kup tylko przegub w "autoskelp24" kupisz go za 168 zł z upustem 10% dla członków forum. Jest to kompletny przegub z gumami i opaskami.
Co do mechnizmu różnicowego to najlepiej wyciągnąć skrzynie na stół i go rozebrać. Ale to beda spore koszty jeśli chodzi o jego naprawę.
Dlatego ja posłuchałem DamianaS i założyłem tylko nowe przguby wew plus wymiana poduszek skrzyni i wibracje ustały. <Mechanizm dalej ma luzy i jest to pyknięcie to zmienie biegu ale póki nie cieknie z mechanimu to go nie ruszam . ( chyba że sprzęgło padnie to wtedy przy jednym wyciąganiu skrzyni)