Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 11

Temat: Bezkarne cofanie liczników, czyli przekręt bez paragrafu

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Tychy -> Pszczyna
    Auto
    ALFA ROMEO 147 1 .9 JTD 8 V 115 KM

Domyślnie Bezkarne cofanie liczników, czyli przekręt bez paragrafu

Ministerstwo Sprawiedliwości wycofało się z pomysłu umieszczenia tego typu przekrętów w kodeksie karnym.

http://motoryzacja.interia.pl/wiadom...agrafu,1794009

Użytkownik Romeo Avatar Damian156JTD
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    Alfa Romeo 159 1.9JTDm 16V

Domyślnie

szczerze powiedziawszy według mnie powinien być na to paragraf !! nie ma w polsce już chyba samochód bez kręconych przebiegów , chyba ze od pierwszego właściciela który kupił auto w PL ale to tez nie zawsze , wszystkie samochody które są sprowadzane mają kręcony licznik , bo np w niemczech samochody z przebiegiem takim jak my oczekujemy czyli do 200000-230000 tys są droższe niż u nas.Zbieram sobie tegoroczną edycje poradnika Auto świat i nie mam styczniowej , ściągnąłem sobie ją ostatnio z neta i poprzeglądałem i było tam o kręceniu licznika i dla mnie kozakiem była Astra II sprowadzona z Holandii z oryginalnym przebiegiem 465tys km bodajże a u nas była na otomoto wystawiony z przebiegiem 108tys km stan idealny zero wkładu fins!! na 10-15 aut jedno tylko nie miało kręconego przebiegu a jedno miało tylko 3 tys km w tył ale też kręcony . WIĘC...!!!

Użytkownik Ogier Avatar feuerland
    Mieszka w
    Sosnowiec
    Auto
    Alfa Romeo 166 2.0TS 99/00

Domyślnie

Hmmm jak dla mnie temat miód. Powiem Wam tyle- nie liczy się przebieg a stan ale sprzedący walą nas w du*ę jak chcą i nie ma na to żadnej kary. Moja Alfa miała przy zakupie 150tys, jak docisnąłem to okazało się że ma 60 tys cofnięte i nagle znalazła się książka serwisowa, papiery z przeglądów za ostatni rok na kwotę 3500 euro itd.- Bella do tej pory jest bezawaryjna. Bananowa Republika Polski ma na to wyj****e bo lepiej kupić policmajstrom 20 autek z wideorejestratorem i nagrywać kierowców ( ps MAŁPE by tego nauczył) niż wziąć się za poważne problemy choćby właśnie " korekte liczników". Bandziorom (SEJM) z tego kraju jest to na rękę bo kupując złoma trzeba go wyremontować- kupić części, zapłacić mechanikowi itd. Zresztą ważniejsi są Olewnikowie, Smoleńsk, tyranie do śmierci, homosie, kler, Grecja, kurs euro itd....

Użytkownik Maniak resoraków Avatar siapek
    Mieszka w
    W-wa Centralna
    Auto
    147 JTD 16V TI

Domyślnie

zapomniałeś o Magdzie z Sosnowca

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar drift-r
    Mieszka w
    Szczecin/Łódź (czasem)
    Auto
    AR 147 1.6TS Distinctive 2001

Domyślnie

Ja jestem ciekaw jakie argumenty przeważyły za tym żeby wycofać się z tego projektu.

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    Jest: Skoda Superb 2.0 TDI. Było: 159 SW 1,9 JTD AR 147 1.9 JTD 16V 170 KM 2003 r. Passatto B5 1.8

Domyślnie

Cytat Napisał drift-r Zobacz post
    Ja jestem ciekaw jakie argumenty przeważyły za tym żeby wycofać się z tego projektu.
    Ja myślę że raczej znikome możliwości udowodnienia winy, np. taki handlarzyk powie Ci że to nie on krecił licznik tylko kupował od Helmuta albo od Kebaba w komisie z takim nalotem i myślisz ze nasza policja będzie kontaktować ze sprzedawcą w Niemczech? WATPIE

Użytkownik Maniak resoraków Avatar siapek
    Mieszka w
    W-wa Centralna
    Auto
    147 JTD 16V TI

Domyślnie

na okresowych przeglądach wpisują w "system" stan licznika. Zawsze coś. Tyle, że tyczy się tylko aut użytkowanych w Polsce.
    Chociaż zawsze przed przeglądem można sobie cofnąć

Użytkownik Alfista
    Mieszka w
    Gorzyczki okolice Wodzisławia Śląskiego
    Auto
    Same ALFICE

Domyślnie

Dopóki nie zmieni sie mentalnosc polaków dotyczącą przebiegów to będziemy mieli tak nadal. Przykład? Statystyczny Kowalski słysząc iż auto ma przejechane 200tkm dostaje napadu drgawek, szybszej akcji serca, itp. Wiec, nie wymagajmy za dużo. Utarlo sie też u nas wmawiac przekonanie rodem z PRL-u iż auto które ma przejechane 200tkm nadaje sie tylko na złom

---------- Post added at 20:58 ---------- Previous post was at 20:56 ----------

Cytat Napisał siapek Zobacz post
    na okresowych przeglądach wpisują w "system" stan licznika. Zawsze coś. Tyle, że tyczy się tylko aut użytkowanych w Polsce.
    Chociaż zawsze przed przeglądem można sobie cofnąć
    fakt, dotyczyło by to tylko aut na terenie PL. Chociaz Unia ostatnio wprowadza dużo conajmniej "kontrowersyjnych" przepisów, to dlaczego nie zrobic takiego czegoś w calej unii?
    Odnosnie drugiej czesci stwierdzenia, tak przebieg przed przeglądem można by było cofnąc, lecz jedynie do stanu poprzedniego przedlądu (co wydawało by sie troche dziwne).

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar drift-r
    Mieszka w
    Szczecin/Łódź (czasem)
    Auto
    AR 147 1.6TS Distinctive 2001

Domyślnie

Przy zakupie wystarczyłby obowiązek wpisywania przebiegu i wtedy byłoby już wiadomo co się z autem działo i kto ewentualnie cofnął licznik. Tak czy siak przepis taki zdecydowanie by ograniczył tą praktykę. Skoro Niemcy zakazali to i my możemy.

Użytkownik Pirat drogowy
    Auto
    Alfa 159

Domyślnie

Na początek wystarczy kilka nalotów na przygranicznych "tjuning shopach" zrobić, telewizja bez problemów reportaż zrobiła a policja nie wie jak do sprawy podejść?
    Kilka sie zamknie, właścicieli posadzi to i inni zaczną myśleć. Ale standard, wszyscy wiedza o problemie a reakcji (akcji ) żadnej. Nie ma problemu, jeden oszuka, drugi ukradnie, takie nasze Polskie podejście, bo jak rząd kradnie to czemu społeczeństwo ma tego nie robić?.