Tak jak w temacie gdzieś jest zwarcie. Nie działa oświetlenie wstecznego. Wywala bezpiecznik przy włączaniu wstecznego. Wyczyściłem gniazda żarówek(było trochę śniedzi) , ale nic to nie dało. Gdzie szukać?
Tak jak w temacie gdzieś jest zwarcie. Nie działa oświetlenie wstecznego. Wywala bezpiecznik przy włączaniu wstecznego. Wyczyściłem gniazda żarówek(było trochę śniedzi) , ale nic to nie dało. Gdzie szukać?
W przejściu z budy do klapy? Zapomniałem jak to nazwać.
Czyli na tej gumie łączącej klapę(harmonijka)? Ale co by tam się mogło stać? nie wiem czy to nie włącznik świateł wstecznego tylko że nie wiem gdzie on jest
Danek jakby nie było kable w tym peszlu jednak trochę pracują jak otwierasz i zamykasz klapę, a z biegiem lat izolacja na nich twardnieje i pęka co prowadzi do spięć. Miałem to samo w innym samochodzie, i po otwarciu całego peszla wszystkie kable miały popękaną izolacje, że rdzeń był na wierzchu i nie trudno było o spięcie.
OK. jutro sprawdzę. Dzięki![]()
kable sprawdzone. Włącznik padł????
Włącznik jakby padł to by raczej zwarcia nie robił tylko w ogóle nie działał nie paląc nawet bezpiecznika. Problem musi być gdzieś indziej, a masa lampy?
A oglądałeś cały ten wkład lampy co się w niego żarówki wsadza? Może tam gdzieś zalega wilgoć i to ona robi spięcie? I nie wiem czy w Alfie się tak da, ale w jednym samochodzie sprawdzałem czujnik wstecznego wypinając wtyczkę i wsadzając w piny kabelek, żeby zrobić zwarcie bo na takiej zasadzie tam czujnik działał.
Warto też obejrzeć kable idące zaraz od czujnika, czasem mogą się przetrzeć, pozaginać itp
Ostatnio edytowane przez tomek921 ; 02-08-2012 o 22:42