Strona 1 z 5 12345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 43

Temat: Kupno - pytanie o kilka detali

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Auto
    AR 159 1.9 JTDm 16v

Domyślnie Kupno - pytanie o kilka detali

Witam wszystkich,

coraz mocniej przymierzam się do kupna Alfy Romeo, na dzień dzisiejszy celuje w model 159SW. Mam kilka prostych pytań dla posiadaczy takich aut.

Czy przyciemnione fabrycznie tylne szyby zmniejszają widoczność na tyle, że staje się to męczące?

Czy reflektory bi-ksenonowe w waszym odczuciu to raczej bajer czy rzeczywiście jest to technologia, która znacząca wpływa na komfort podróżowania?

Pozdrawiam,
    Rafal

Użytkownik Rowerzysta Avatar Airen
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Była: Alfa Romeo 159SW marrone luci di bosco/Jest: Alfa Romeo Stelvio

Domyślnie

Cytat Napisał wawraf Zobacz post
    Czy przyciemnione fabrycznie tylne szyby zmniejszają widoczność na tyle, że staje się to męczące?
    Obecna 159ka jest pierwszym moim autem z przyciemnionymi szybami z tyłu - bardzo fajna sprawa, w zasadzie nie widzę wad.

Cytat Napisał wawraf Zobacz post
    Czy reflektory bi-ksenonowe w waszym odczuciu to raczej bajer czy rzeczywiście jest to technologia, która znacząca wpływa na komfort podróżowania?
    Moim zdaniem - przepaść między najlepszymi żarówkami halogenowymi typu +X%, a xenonem, jest taka jak między reflektorem ryflowanym, a soczewką. Właśnie xenonów najbardziej mi brakuje w obecnym aucie...
    "For me the most important thing in a car is fun. It has to make you happy" Jeremy Clarkson

Użytkownik Fachowiec Avatar AirAjti
    Mieszka w
    Lubin
    Auto
    Była 159 Berlina 2.4JTDm '06... aktualnie Tipo 1.4T-Jet z fabrycznym nadtlenkiem gazu

Domyślnie

Ja nie mam Xenonów... i tak naprawdę mocno się dziwię jak dużo osób ma "parcie" (bez ironii) na tego typu reflektory.
    Co do przyciemnianych szyb to zawsze to dobrze wygląda w aucie takim jak Alfa Sam się przymierzam, bo "niestety" kupiłem auto z monitorkami w zagłówkach i boję się, że będzie kusić giełdowiczów :/ No a wygląd swoją drogą... szkoda, że nie można przednich bocznych przyciemnić chociaż o te 10%...

Swoją drogą kiedyś czytałem, że przednich bocznych szyb przyciemniać nie można, ale w razie kontroli nie ma problemu jeżeli przepuszczalność światła jest na poziomie 75%.... to jak to w końcu jest? Kuzyn tak zrobił w Golfie (fuj) i... sprzedał zanim miał kontrolę

Użytkownik Znawca Avatar koskar
    Mieszka w
    WL // GA
    Auto
    Alfa Romeo 156 Berlina 2.0 T.S. 1999r., Renault Clio III Ph2 1.2 2010r.

Domyślnie

Co do xenonów to powiem tak: porównanie ich do normalnych świateł, to w moim odczuciu (może nieco wyolbrzymię) niebo a ziemia. Barwa światła na +, jednolitość snopu światła także duży +, no i nie wymieniasz żarówek, bo ich po prostu nie ma. Ale tu jest mowa o Toyocie z xenonami. Czytałem w jednym teście i gdzieś na forum, że w 159 xenony nie są aż tak dobre, jakby się po nich spodziewać. Nie wiem ile w tym prawdy, mówię tylko co czytałem.

Moderator Quadrifoglio Verde Avatar magil
    Mieszka w
    LHR
    Auto
    Nuova Bravo, 159

Domyślnie

i nie wymieniasz żarówek
    Za to wymieniasz żarniki tudzież przetwornice

Użytkownik Znawca Avatar koskar
    Mieszka w
    WL // GA
    Auto
    Alfa Romeo 156 Berlina 2.0 T.S. 1999r., Renault Clio III Ph2 1.2 2010r.

Domyślnie

No dobrze, ale raz na ile lat? 4-5?

Użytkownik Rowerzysta Avatar por.Jaszczuk
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    AR 159 SW JTDm 2007 & VW Passat 2018 2.0TDI

Domyślnie

1. NIE ...
    2. ZDECYDOWANIE warto.

Cyberix
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał AirAjti Zobacz post
    Ja nie mam Xenonów... i tak naprawdę mocno się dziwię jak dużo osób ma "parcie" (bez ironii) na tego typu reflektory.
    Co do przyciemnianych szyb to zawsze to dobrze wygląda w aucie takim jak Alfa Sam się przymierzam, bo "niestety" kupiłem auto z monitorkami w zagłówkach i boję się, że będzie kusić giełdowiczów :/ No a wygląd swoją drogą... szkoda, że nie można przednich bocznych przyciemnić chociaż o te 10%...

Swoją drogą kiedyś czytałem, że przednich bocznych szyb przyciemniać nie można, ale w razie kontroli nie ma problemu jeżeli przepuszczalność światła jest na poziomie 75%.... to jak to w końcu jest? Kuzyn tak zrobił w Golfie (fuj) i... sprzedał zanim miał kontrolę

Przejedz się z ksenonami to zmienisz zdanie
    Nie wyobrażam sobie 159 bez xenonu ze względu na małą powierzchnie odblaskową w reflektorze.

Ja mam wszystkie przyciemnione i w niczym mi to nie przeszkadza

janio
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał Cyberix Zobacz post
    Przejedz się z ksenonami to zmienisz zdanie
    Nie wyobrażam sobie 159 bez xenonu ze względu na małą powierzchnie odblaskową w reflektorze.
    Mam pytanie, jeździłeś 159 bez xenonów, czy teoretyzujesz?

Cyberix
    Gość

Domyślnie

jeździłem i wiem co mówię

ale wiadomo "dobrze świeci " to pojęcie względne jednemu pasuje drugiemu nie