Strona 1 z 7 1234567 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 66

Temat: Jakie xenony do Alfy 166?

askew
    Gość

Domyślnie Jakie xenony do Alfy 166?

Chciałem zapytać jaki zestaw xenonów kupic do moje belli?

Kupiłem ją trochę w opłakanym stanie, i sporo musiałem w niej zrobić, brakowało kilku elementów...

Mam spryskiwacze lamp, nie mam ustawiania wysokości świateł i mam założone żarówki HB3 do świateł mijania.

Mechanik powiedział mi, że te lampy są przystosowane do xenonów i powiedział, że najlepiej będzie jak zaopatrzę się w taki zestaw.

Dlatego proszę o jakieś propozycje w przystępnej cenie.

Czy do AR 166 trzeba kupować zestaw do instalacji CAN BUS?

Czekam na Wasze sugestie.

klekot ™ gorol Quadrifoglio Verde Avatar bocian
    Mieszka w
    SD ( Dąbrowa Górn. )
    Auto
    156 1.6 TS , GT 1.9 JTD ,159 SW Ti 2.0 jtdm , Volvo 4.4 V8 , Jeep GC WK2 5.7 Hemi

Domyślnie

Cytat Napisał askew Zobacz post

Mechanik powiedział mi, że te lampy są przystosowane do xenonów
    te lampy - znaczy masz soczewkę i układ samopoziomowania ?

askew
    Gość

Domyślnie

Zgadza się.
    Jest soczewka, jest układ samopoziomowania, są spryskiwacze reflektorów i bak regulacji do ustawiania świateł.
    Auto stało chyba do kupienia na części gdyż zajął je komornik, ja je odkupiłem w całości, ale wydaje mi się że ktoś wyciągnął instalację do xenonów i wsadził na zwykłe halogenówki HB3.
    To jak pomożecie i przedstawicie jakieś oferty co można kupic w dobrej cenie?

Super Moderator Quadrifoglio Verde Avatar marek230482
    Mieszka w
    Strzelin
    Auto
    166 3.0V6, gtv 2,0TS, brera V6

Domyślnie

Coś mi tu nie halo. Jeżeli masz instalację do ksenonów to faktycznie nie masz regulacji wysokości świateł.... ale.... sprawdź czy masz wodziki przy wahaczach bo przełącznik to ktoś mógł przełożyć lub czy działa samopoziomowanie. Czyli po włączeniu świateł powinny się same podnieść do poziomu.
    Jak już się upewnisz że masz te wodziki czyli kiedyś był ksenon to zobacz jakie są oznaczenia na kloszu. Jak masz DC to luzik. Wrzucasz zwykłego HIDa i masz legal na wypasie. Jednak jeżeli masz HC to znaczy że po dzwonie ktoś nie miał kasy na ksenony i wrzucił zwykłe halogenowe. I nie HB3 bo to są prawdopodobnie do drogowych. Mijania są H7. I tak pewnie masz bo skoro masz lampy bez przetwornic to i pewnie klosze są HC a nie DC. I jeżeli nie masz tych homologowanych kloszy DC to dupa zbita i legalnie nie będzie. Wtedy pozostaje Ci wrzucić te hidy i liczyć na to że nikt się nie doczyta oznaczeń na reflektorze. Ale to mało prawdopodobne skoro reszta będzie ładnie działać (spryski i samopoziomowanie).
    Jeżeli jednak masz jeszcze inaczej niż przewiduję to wrzuć foto lampy z pod maski co tam masz za rzeźbę.
    Ostatnio edytowane przez marek230482 ; 15-10-2012 o 09:27

askew
    Gość

Domyślnie

W wolnej chwili sprawdzę czy są te wodziki.
    Na kloszu lampy jest symbol DC (przez to właśnie zorientowałem się że powinny tam być xenony).
    A co do żarówek w światłach mijania to HB3 a drogowe H7.
    Wiem że powinno byc odwrotnie ale w mojej alfie coś było kombinowane z lampami.
    Więc jaki zestaw HID polecacie?
    Chodzi mi o taki, żeby nie powodował zakłóceń.
    Może jakiś link?

Mieszka w
    Strzelin
    Auto

Domyślnie

To zachodzę w głowę co Ty masz tam wsadzone???? I nie masz przetwornicy na tyle lampy??
    A jeszcze jedno.... lift czy przedlift??? Bo w polifcie przetwornica była na spodzie.

Użytkownik Rowerzysta Avatar kozi_Lukasz
    Mieszka w
    Warsaw, Poland, Poland
    Auto
    Było AR 146 1.4TS, 166 2.4 JTD 2000r. Jest AR 159 2.4JTDm 2008, Giulietta Sprint 2015 170 TCT

Domyślnie

jak już pisałem w innym temacie - zwróć uwagę na linie odcięcia soczewki do zwykłych H7 linia jest taka
    ...../... /
    __/ __/

a xenon

.....__ __
    __/ __/

(kropki tylko po to ze spacji nie przyjmuje na początku wiersza )

Mieszka w
    Strzelin
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał kozi146 Zobacz post
    jak już pisałem w innym temacie - zwróć uwagę na linie odcięcia soczewki do zwykłych H7 linia jest taka
    ...../..... /
    __/ __/

a xenon

.....__ __
    __/ __/

(kropki tylko po to ze spacji nie przyjmuje na początku wiersza )
    A jakaś podstawa prawna????
    Bo jakoś mnie nie przekonałeś nie słyszałem o tym żeby światła projekcyjne różniły się czymś pomiędzy źródłem światła wyładowczym a halogenowym.
    Skąd to wytrzasnąłeś? Może ja o czymś nie wiem ale chciałbym dowodów

Użytkownik Rowerzysta Avatar kozi_Lukasz
    Mieszka w
    Warsaw, Poland, Poland
    Auto
    Było AR 146 1.4TS, 166 2.4 JTD 2000r. Jest AR 159 2.4JTDm 2008, Giulietta Sprint 2015 170 TCT

Domyślnie

Stwierdziłem to po samej obserwacji świateł. Przykładzie AR166 z fabrycznymi xenonami i zwykłe klosze (porównałem ze światłem u kolegi grzegar, który ma wersje z H7).
    Nie jestem ekspertem w temacie ale słyszałem ze powodem odcinania w xenonach jest większa moc świetlna bodajże ponad 3 tys lumenów w porównaniu do halogenowych około 1,5 tys lumenów.
    Chyba że linie światła kreuje sama konstrukcja żarówki tu gdzież palnika. Jeżeli tak to wtedy przyznaję się do błędu i zwracam honor.
    Nie pozostaje nic jak wsadzić chińczyka w lampę i zobaczyć jak to wygląda.
    Jeżeli okaże się że linia odcięcia zrobi sie ok to zapewne zamiast regenerować starych lamp to kupię nowe do wersji H7, zamocuje jakoś przetwornice w innym miejscu (z tego co wiem "zwykła lampa" nie jest przystosowana do montażu przetwornic) i będę się cieszył pięknym światełkiem

Mieszka w
    Strzelin
    Auto

Domyślnie

Linię odcięcia reguluje przysłona. Zwykła blaszka.
    Skrupulatnie dzisiaj neta przeczesałem i jedynie znalazłem mrzonki forumowe na ten temat. A od strony naukowej, znalazłem testy porównawcze optyki soczewki do halogenu i ksenonu gdzie wyraźnie wykazano że nie ma fizyczny różnic poza gniazdem.