Witam wszystkich.
Swoją alfę posiadam od 30stycznia 2013 zrobiłem nią prawie 4000km. (1.6 TS 120KM 2001)
I niestety od razu przy zakupie wychwiciłem świecącą sie kontrolkę check engine i poduszki powietrzne.
Niby check nic poważnego po podpięciu pod komputer (nie pamiętam kodów błędu) wygenerowało mi 3 problemy: Nie cytuje dosłownie.
Ale z tego co elektromechanik powiedział i co widziałem na ekranie komputera.
1 błąd z iskrą na pierwszym cylindrze (podobno chodziło o tę 2gą swiecę)
2 bład dosłownie ten sam tylko tyczący sie 2giego cylindra
3 bład coś z katalizatorem(nie było mowy o sondzie lambda tylko o kacie)
Niestety o poduchach ani słowa.
Jeżeli chodzi o świecacy się check engine swieci ciągłym swiatełkiem lecz jezeli przekrocze ok 120km/h badz gwałtownie przyspiesze system zaczyna pikać a na komputerze pokładowym wyskakuje komunikat "system engine faliour"(czy jakos tak)a kontrolka zaczyna migać aż do momentu gdy nie zredukuje prędkości. wtedy wracam do "normalnej" pracy czyli świeci ciągłym światłem.
A jeżeli chodzi o spalanie cóż kolega miał tę alfe z tym samym silnikiem i tak sie nie zachowywała nawet delikatne ruszanie powoduje skok spalania nawet do 25l/100km co nie jest normalne a w trybie jałowym przy dochamowywaniu skrajnie nawet 8 litrów. Ponad to w momencie ruszanie juz na 2gim 3cim biegu oczywiscie cały czasu mowie o delikatnym ruszaniu spalanie wedle komputera sukcesywnie roznie a srednio według moich spostrzeżeń nie wyniesie mniej niz 18-20l) Na trasie spalanie sie normuje mozna nawet zejsc ponizej 7 litrów (oczywiscie jezeli jedziemy niczym slimak po lisciu max70 - 80km/h)
Aha no i dodatkowy problem to prędkość dobija do 160km/h i nie ma ochoty na więcej.
Ps a z kosmetyki to szyberdach sie zaciał trzeba było zamykać manualnie (elektryka klękła) co z tym zrobić?
A szyby elektryczne domykaja sie do połowy pozniej trzeba pulsacyjnie klikac przyciskiem to powoli sie domykają.
To chyba tyle w temacie było by miło jak by ktoś podał namiary na taniego i dobrego mechanika w łodzi lub okolicach jestem świerzak w łodzi wiec słabo obcykany w temacie co gdzie tanio i dobrzetym bardziej ze bella musi byc dopieszczona
Z góry dziękuje Max