Witam wszystkich członków forum, na początku chciałbym się przywitać gdyż jest to mój pierwszy post na forum. Następnie chciałbym przedstawić problem, który mnie nurtuje, otóż w mojej belli pojawił się problem z przepływomierzem. Samochód podczas ostrej jazdy na 4 biegu wywalał kontrolkę silnika, przez co auto przechodziło w tryb serwisowy i traciło drastycznie na mocy. Myślałem, że problem tkwi w overbooscie, gdyż potrzeba było włączyć i wyłączyć wtyczkę zasilająca 5v prowadzącą do overboosta, co powodowało zniknięcie kontrolki silnika z deski roździelczej. Bella jednak zauważyłem że zaczeła tracić na mocy i palić realnie trochę więcej. Kolejnym krokiem było przeczyszczenie czujnika doładowania, który był już zasyfiony - dalej ten sam problem, potem podłączyłem belle do komputera i sprawdziłem odczyty z przepływomierza, które były dość mocno zawyżone na luzie wartość masy powietrza oscylowała w okolicach 520, przy czym norma to 300, przy gazowaniu autem również wartości były inne niż domyślne. Obstawiam walniętą przepływkę, czy mam rację ?. Chciałbym się także dowiedzieć czy ma sens kupowanie używanej przepływki, czy może kupić jakiś zamiennik w sensowanej cenie. Sama wkładka przepływomierza z Bosha kosztowała by mnie 400 zł - czy to dużo czy mało, czy jest w ogóle sens kupna samej wkładki?. Pozdrawiam i dziękuje za pomoc.