[159] Subwoofer BOSE nie działa

• Autor wątku Autor wątku maniakALFY
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

maniakALFY

Guest
Witam Panowie, mam mały problem z subwooferem w mojej 159, subwoofer jest oryginalny, jest w aucie zamontowany wzmacniacz org., problem polega na tym iż ten że subwoofer nie działa, sam głośnik jest ok, bo podłączałem go do innego zestawu, "prąd" tez na przewodach jest, więc nie wiem o co chodzi, w radiu/wzmacniaczu jest jakaś opcja wyłączenia/wyciszenia subwoofera?

A może jest problem ze sterowaniem wzmacniacza?? Jest napięcie jak masz włączone radio??

Subwoofer BOSE

witam

Od wczoraj jestem posiadaczem 159 ;) i na wstępie takie pytank. Ma nagłośnienie BOSE jednak subwoofer nie gra - czy ktos mial takie problemy? i ewentualnie od czego zaczać? czy on ma osobny np. bezpiecznik ?

Proszę jeszcze o ew. zamieszczenie fotki z bezpiecznikami dla wersji sportwargon i z BOSE (tej w bagazniku) to sobie porownam

Ostatnia edycja:
Coś ruszyło się w temacie? Dzisiaj odkryłem, że w mojej 159 też nie działa subwoofer od bose, chociaż nawet bez tego auto gra całkiem przyjemnie.

Odpinałem na włączonym audio kostkę od subwoofera w bagażniku ale nic się nie zmieniło. Podłączona, odłączona, żadna różnica.

Kolego, rozwiązałeś może problem?

tak, zalany mialem maly wzamcniacz ktory jest pod tym dużym na subwooferze - pasuje od audi itp tylko nikt nie chce sprzedac samego malego wzmaka, ja kupilem za 80 z subem od audi (do wyrzucenia)

Dzięki wielkie - precyzując - mówimy o sedanie czy SW? Ja mam sedana i na górnej półce mam włożony subwoofer, podpięty jedynie wtyczką z 4 czy 5 kablami. Nie śledziłem dalej ich drogi, ale pewnie idą do wzmacniacza.

Kolego dcfan sprawdź kabel, który idzie od suba do wzmacniacza ale tego dużego (w półce obok suba) prawdopodobnie się wypiął. Ja miałem to samo, jak sprawdzałem to napięcie na subie było ale dźwięk nie dochodził, okazało się że wtyczka od głównego wzmacniacza się wypięła. Po wpieciu sub zaczął grać.

Wszystko fajnie, ale na półce od strony bagażnika widzę tylko dół subwoffera i wtyczkę z kablem, która wchodzi gdzies pod tapicerkę półki. Wzmacniacza (żadnego) tam nie widzę. W bagażniku mam tylko zmieniarkę po prawej stronie.

Wszystko fajnie, ale na półce od strony bagażnika widzę tylko dół subwoffera i wtyczkę z kablem, która wchodzi gdzies pod tapicerkę półki. Wzmacniacza (żadnego) tam nie widzę. W bagażniku mam tylko zmieniarkę po prawej stronie.

Jak otworzysz bagażnik to po lewej stronie w półce jest zabudowany główny wzmacniacz bose (jest przykryty tapicerką) i tam wchodzi kabel z suba.

Sprawdziłem, u mnie tygląda to tak. Na środku subwoofer, wtyczka na pięć kabli (czemu 5?), po lewej stronie pod przykryty tapicerką od wewnątrz bagażnika jest faktycznie wzmacniacz - srebrny cały. Wchodzi do niego od strony tyłu auta szeroka wtyczka na klamrę, od strony kanapy nic nie ma. Problem w tym, że podczas nawet dość głośnego grania (radio z navi, ustawione na 12-13) jest całkowicie zimny. Jakby tego było mało, po odłączeniu kostki szerokiej podczas grania radia....nic się nie zmienia. Gra dalej tak samo.

To jest dopiero zagadka...

to dziwne, ja po jej odpieciu mialem błogą cisze, a jest to glowny wzmacniacz, moze ktos u Ciebie cos przerabial .. ?

Cholera wie. Mam dziwne wrażenie, że bose nie jest w ogóle podłączone. Trzebaby wyszarpać całą jednostkę centralną i zobaczyć, co słychać za nią. Może auto nie miało seryjnie navi i ktoś dołożył, ale nie podłączył bose?

Ma ktoś rozpiskę tego magicznego złącza do wzmacniacza? Posprawdzałbym chociaż sygnały.

EDIT: Proszę o dalszą dyskusję w tej sprawie w tym wątku: http://www.forum.alfaholicy.org/159...bose_zupelnie_martwy_czy_tylko_wylaczony.html

Ostatnia edycja:
Amortyzatory
Powrót