[159] akfa 159 1,9 jtd 150km jak wymienić filtr oleju/wkład/ oraz filtr powietrza

• Autor wątku Autor wątku Piotrek
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

Piotrek

Guest
WITAM
chciałbym wymienić filtr powietrza i oleju w alfie 159 - 150 km.
1/ Mam pytanie gdzie jest korek spustu oleju z miski,
2/ gdzie jest filtr oleju, żeby wyjąć wkład filtra oleju - czy trzeba mieć specjalne urządzenia, klucze
wyjęcia wkładu, czy mogą być jakieś niespodzianki,
3/ jak wyjąć filtr powietrza - czy są jakieś niespodzianki przy wymianie.
4/ gdzie jest korek sprawdzający poziom oleju w skrzyni biegów i gdzie się dolewa olej.
Proszę o pomoc
Z góry dziękuję
PIOTR

Wjeżdżasz na kanał. Filtr powietrza jest po stronie pasażera, odkręcasz śruby mocujące plastikową pokrywę śrubokrętem i wymieniasz filtr. Korek spustu oleju jest mniej więcej na środku, zamontowany w osi poziomej. Najczęściej na klucz 13 mm, może być też na klucz imbusowy. Filtr oleju też zauważysz ;)

Dzięki ale proszę o szczegółowe informacje.
1/ filtr powietrza zauważyłem po prawej stronie przy kole.
2/ korek spustowy oleju z miski widzę po prawej stronie miski z boku przy narożniku miski od strony chłodnicy.
3/ a filtr -wkład oleju jest chyba po stronie kierowcy zamontowane na bloku u dołu.
Proszę o pomoc opisową szczegółową nawet ze zdjęciami i czy potrzebne są jakieś specjalne klucze.

Pierwsza niespodzianka to oslona silnika moga obracac sie sruby w ramie u mnie zeszlo godzine zeby odkrecic!!!Byly trzy rodzaje:P
Druga niespodzianka filtr oleju chyba z pol godziny mi zeszlo do niego sie dostac jest nad miska od strony korka spustu oleju tyl silnika strona pasazera. Strasznie malo miejsca do odkrecania najlepiej miec orginalny klucz masakra!!!!Korek spustu oleju z boku miski olejowej prawa strona pasazera imbus lub klucz najlepiej zmienic za kazdym razem na nowy:)
Trzecia niespodzianka filtr powietrza prawa strona pasazera pod zderzakiem obok kola widac go jak sciagniesz oslone najlatwiejszy do wymiany:)
Czwarta niespodzianka skrzynia jesli nie masz wyciekow nic nie rob:)Ale jesli chcesz cos robic to wlew jest pod akumulatorem korek jest na klucz imbusowy, a korek spustowy jest z lewej strony z boku skrzyni lewa strona kierowca:) POWODZENIA Z WYMIANA!:) SORRY ZA PISOWNIE ALE NIE MAM POLSKIEJ KLAWIATURY W KOMPIE:P
PS. Filtr kabinowy jest w srodku. Schowek prawa strona pasazera

WITAM
chciałbym wymienić filtr powietrza i oleju w alfie 159 - 150 km.
1/ Mam pytanie gdzie jest korek spustu oleju z miski,
2/ gdzie jest filtr oleju, żeby wyjąć wkład filtra oleju - czy trzeba mieć specjalne urządzenia, klucze
wyjęcia wkładu, czy mogą być jakieś niespodzianki,
3/ jak wyjąć filtr powietrza - czy są jakieś niespodzianki przy wymianie.
4/ gdzie jest korek sprawdzający poziom oleju w skrzyni biegów i gdzie się dolewa olej.
Proszę o pomoc
Z góry dziękuję
PIOTR
Kolego patrząc na pytania jakie zadales radze jechac do jakiegos mechanika zaoszczedzisz sobie klopotów. Są serwisy gdzie kupujesz graty czyli oleje filtry itd a wymiane masz gratis oplaca sie bo tak czy tak musisz to kupic.

Ostatnia edycja:
Dzięki wszystkim za pomoc, w 147 i 159 wymieniam sam ale widać że tu to trochę kłopotu. Pozdrawiam wszystkich.

Odnowię trochę temat. Przed przykręceniem filtra napełniamy go olejem ?

Super, dzięki za odpowiedź. Słyszałem opinie ,że trzeba zalewać olejem filtry jeśli silnik ma turbosprężarkę.

Filtra oleju nie trzeba zalewać - koniecznie natomiast trzeba przesmarowć uszczelkę. Dostęp jest typowo włoski a więc h...wy. Patrzełem na ręce mechanikowi w ASO , który był kumaty i trochę się z tym męczył więc nie wiem czy jak ktoś nie ma podnosika to warto za ok 30 zł się z tym bawić.

- - - Updated - - -

Pierwsza niespodzianka to oslona silnika moga obracac sie sruby w ramie

Potwierdzam u mnie był problem z jedną śróbką a ze mechanik był tołknięty i nie chcial ułamać osłony, itp. to trochę z tym się bawił potem na nowo zagwintował i teraz jest extra.

Witam

Panowie czy ktos moze mi powiedziec jak sie odkreca filtr oleju w 1.9JTDM 16V 05/2007 ?
Czy bedzie to nasadka czy jednak imbus a moze trzeba uzyc paskowy lub lancuchowy sciagacz?
Jesli nasadka lub imbus to jaki rozmiar?

Z gory dzieki:)
Pozdrawiam

Witam,
Moze ktos wie jaki filtr olejowy FILTRONA musze kupic do Alfa Romeo 159 JTDm 16 V/ 150 KM /110 KW silnik 939A2.000
Na stronie filtrona są dostępne dwa tj.
OE 648/5
lub
OE 682/2
Czy to jest tak ze do ktoregos roku robili jeden a potem zamienili na drugi. Czy może dopiero jak wyjmę filtr to zobaczę jaki pasuje ?

[TABLE="class: tab-filtr-tab2, width: 100%"]
[TR]
[TD][/TD]
[TD][/TD]
[TD][/TD]
[/TR]
[TR]
[TD][/TD]
[TD][/TD]
[TD][/TD]
[TD][/TD]
[TD][/TD]
[TD][/TD]
[TD][/TD]
[TD][/TD]
[TD][/TD]
[TD][/TD]
[/TR]
[/TABLE]

Ostatnia edycja:
Generalnie dopiero jak wyjmiesz stary filtr to się przekonasz.

Tak czytam i nasunęło mi się pytanie - to do filtra powietrza nie ma dojścia od góry? Bo ktoś napisał o zdejmowaniu osłony :eek:
Pytam, bo nawet w sumie nie zaglądałem w tym aucie, a wypadałoby w końcu wymienić.

Nie, tylko od dołu po zdjęciu osłony silnika :rolleyes:

Witam ponownie, a ja mam pytanie o sposób wymiany wkładu filtra oleju, do osób które już to przerabiały nie jednokrotnie w AR159 1.9 JTDm.
Mianowicie według e-learn w obudowie filtra oleju gdzie znajduje się wkład jest tzw "zawór odpowietrzający" do którego należy podłączyć przewód elastyczny po czym odkręcić takowy zawór i spuścić olej z filtra po czym można przystąpić do wymiany wkładu... i tyle w tym temacie. (ma to na celu nie zalania silnika itp)
Przeglądałem trochę informacji u wujka google i wiele osob się zastanawia co to jest ten wystający króciec z obudowy filtra (ok 4cm) nawet co niektórzy mają teorie że był tam jakiś przewód olejowy który się gdzieś zapodział..
Ale wszyscy dowiadują się o nim zawsze po wymianie oleju bo zaczyna im cieknąć i tu zaczyna się ich przygoda z poszukiwaniem rozwiązania.
Oglądałem tą obudowę filtra z kanału ale dostęp jest jaki jest do tego zaworu i nie widzę rozwiązania.
Natomiast ja chciałem was podpytać jak się z tym zaworem obejść żeby go nie uszkodzić przed pierwszą moją wymianą wkładu filtra oleju we włoszce.
1. w jaki sposób się go odkręca/ wkręca ? bo opis w e-learn jest nie jasny...
2. na co uważać żeby później nie borykać się z sączeniem oleju
3. kto to wymyślił bo w żadnym samochodzie sie nie spotkałem z takim rozwiązaniem połączonym z takim dostępem :) Pozdrawiam.

Ponawiam powyższe pytanie.

Nikt nie ma żadnych pomysłów?

Amortyzatory
Powrót