Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 17

Temat: MiTo - pomoc w wyborze / zakupie

Użytkownik Embrion
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    MiToś

Domyślnie MiTo - pomoc w wyborze / zakupie

Witam,
    jak już pisałem jestem tuż przed zakupem MiTo.
    Mam już na oku jeden egzemplarz, jest to wersja Distincive w kolorze czerwonym 1.4 turbo 135KM 5 biegów.
    Rozglądałem się raczej za wersją z silnikiem bez turbiny (105KM) ze skrzynią 6 biegową. Moje auto w 95% używane będzie w mieście (WWa).
    Czy ktoś może mi napisać czy silniki z turbinką są bezawaryjne, bo na tym mi najbardziej zależy, chodź mocy też nigdy za wiele no i ta skrzynia, auto z 2011 roku i 5 biegów? Wiem, że takie rozwiązanie wychodziło z fabryki, ale jest to dla mnie dziwne, 6. bieg przydałby się w trasie.
    Może ktoś z forum ma takie auto i może napisać coś o tym, czy brakuje tego nadbiegu, czy może jeździ się lepiej bo np. biegi są dłuższe, auto jest bardziej elastyczne - tak to sobie jakoś tłumaczę zastosowaniem 5 biegowej skrzynki. Będę wdzięczny za każdą informację.
    Pozdro!

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Bytom
    Auto
    Jeep WK 4,7 ,Mazda 6 kombi, 2,0 diesel, Mito Żonki 155PS

Domyślnie

nie wiem jak w 5 biegowym , ale ta skrzynia 6 biegowa jest troszkę bez sensu, biegi są krótkie i pomiędzy 6 a piątka jest chyba 500 obr różnicy, nie jeździłem mito z 5 biegami.
    mam takie wrażenie ze ta 5 jest wogóle nie potrzebna.

Użytkownik Embrion
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    MiToś

Domyślnie

dzięki, a może ktoś napisać coś o silniku, jak tam z awaryjnością, czy rozrząd jest na pasku czy na łańcuchu?

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    warszawa
    Auto
    była Julka 2012 sport&premium1 1,4TB 120 km + TomTom2+czerwone brembo +oryginalne chlapacze :)

Domyślnie

to ten ?

http://otomoto.pl/alfa-romeo-mito-1-...C26604420.html

ogolnie miciak nie jest zly ale trafiaja sie zlosliwe egzemplarze

Użytkownik Embrion
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    MiToś

Domyślnie

ten na czym polegają te złośliwości mam na coś szczególnie zwrócić uwagę?

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    warszawa
    Auto
    była Julka 2012 sport&premium1 1,4TB 120 km + TomTom2+czerwone brembo +oryginalne chlapacze :)

Domyślnie

sam sie prosiles Mam nadzieje ze Lutraki nie bedzie zla

http://www.forum.alfaholicy.org/nasz...r_lutraki.html

W kazdym badz razie silnik jest jeszcze prawie nowy w w/w aucie wiec nie powinienes miec problemow. Auto byc moze jeszcze jest na gwarancji fabrycznej. Zadzwon i sie dopytaj. Ogolnie wyglada zacnie i to chyba full opcja bez skory chyba tylko wiec warto sie interesowac. Powodzenia w zakupie

Użytkownik Embrion
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    MiToś

Domyślnie

Cytat Napisał pieta Zobacz post
    sam sie prosiles Mam nadzieje ze Lutraki nie bedzie zla

http://www.forum.alfaholicy.org/nasz...r_lutraki.html

W kazdym badz razie silnik jest jeszcze prawie nowy w w/w aucie wiec nie powinienes miec problemow. Auto byc moze jeszcze jest na gwarancji fabrycznej. Zadzwon i sie dopytaj. Ogolnie wyglada zacnie i to chyba full opcja bez skory chyba tylko wiec warto sie interesowac. Powodzenia w zakupie
    Wow, przeczytałem cały temat Lutraki i zacząłem się zastanawiać czy wchodzić w MiTo bo ja to jestem choleryk i chyba bym porąbał takie auto
    Jeździłem kilkoma autami różnych marek, od nowości swego czasu miałem dwa, Renault i Honda i nie przypominam sobie takich akcji z żadnym, poza wymianami związanymi z eksploatacją nie było takich problemów jak Lutraki miała ze swoim Mito. Czasami zdarzały się jakieś pierdoły, ale nigdy samochód nie odmówił mi posłuszeństwa.
    Czy ktoś może napisać: "mam Mito i lata bez problemów" lub coś w tym stylu?
    Jestem motoryzacyjnym maniakiem i AR to piękno przede wszystkim, ale stawiam niezawodność nad wizualnym efektem.
    Ktoś kiedyś powiedział, "jeśli nie miałeś nigdy Alfa Romeo to znaczy, że nie jesteś fanem motoryzacji" - lub coś w tym stylu ... chyba Jeremy Clarckon.

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    warszawa
    Auto

Domyślnie

Sluchaj,
    Auto Lutraki to ewenement nawet jak na alfe Ogolnie miciak to konstrukcja zbiezna z grande punto ktore jest srednio awaryjne plus bajery alfy. Ten co wkleiles jest fajny bo ma prawie wszystko co bylo mozliwe (oprocz skory chyba), poza tym kolor kozacki. Silnik 135 to prawie najmocniejszy co montowano w tym modelu, ale 155 jest znacznie drozszy jak na te 20 kucy wiecej
    Ja bym sie nim zainteresowal ze wzgledu na fakt ze moze byc jeszcze na gwarancji fabrycznej wiec ewentualne niedorobki bedzie mozna usunac na koszt Fiat Auto Poland.
    Wlasiciclel zapewnie ci to wszystko powie. A jak nie to masz numer rejestracyjny i dzwon do Boltowicza z zapytaniem czy gwarancja jeszcze dziala
    A jak jestes mega ostrozny to wykup dodatkowa gwarancje w ASO.
    Powodzenia

Użytkownik Embrion
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    MiToś

Domyślnie

Gwarancja jeszcze jest, ale do 16 maja, więc musiałbym spieszyć się z diagnozą.
    Umówiłem się ze sprzedającym, że przed zakupem podjedziemy na przegląd w ASO, ale zastanawiam czy jest sens jechać do ASO gdzie był serwisowany (tylko tam mieli dogodne terminy).
    Może ktoś poleci mi jakiś dobry serwis specjalizujący się we włoszczyźnie gdzie taki przegląd mogę zrobić?

Jeszcze jedno, czy alfy a konkretnie MiTo są wrażliwe na złe warunki pogodowe - np. mróz, deszcz, wilgoć. Pytam, bo moja będzie garażowana pod chmurką. Garaż mam jednomiejscowy i już zajęty.

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    warszawa
    Auto

Domyślnie

ASO to ASO. Masz ich od groma oprocz Boltowicza: Carservis, Dukiewicz, Twardowski (szczegolnie polecany na tym forum), Auto Ostrobramska....
    Ewentualnie mozesz podjechac na przeglad gwarancyjny pelny, niech ci sprzedajacy opusci cene przegladu z ceny auta, wtedy wszystkie usterki zgloszone do tej daty beda musialy zostac rozpatrzone przez Fiat Auto Poland.
    Ewentualnie te sprawdzenie jezeli bedzie konkretne i da podstawe do zgloszenia usterek to tez dobra opcja.

Co to garazowania pod chmurka to nie do konca rozumiem. Ogolnie kazde auto lubi mieszkac w garazu ale przeciez Mito nie jest z tektury i sie nie rozpadnie. Poza tym fiaty i lancie nie rdzewieja (natomiast Hondy owszem)

- - - Updated - - -

Pytanie mi sie nasunelo.
    Czy auto wogle mialo przeglad gwarancyjny. Jezeli nie to tym bardziej trzeba by bylo pojechac zeby rozne kwiatki na gwarancji jeszcze usunac...