[159] Nie chce wejść na obroty

Robson1236

Nowy
Auto
Alfa Romeo 159 8V 120 km
Witam.

Od trzech dni alfa czasem dziwnie się zachowuje ma tak że chodzi idealnie nacisnę pedał gazu i wskazówka leci do góry jak szalona a czasem potrafi mi zgasnąć przy puszczaniu sprzęgła. Chodzi o to że nie chce wejść na obroty jakby chciała a nie mogła baaaaardzo wolno idą w góre mimo że pedał gazu trzymam w podłodze a nawet nim wahluje ale silnik nie chce wejść na obroty dopiero czasem jak już się wkręci na 3 tys obrotów bo jakiś 15 sekundach tak jakby go coś odblokowało i od 4 tys idzie normalnie. Problem występuje coraz częściej. Co to może być ? zapchany EGR ?

Pozdrawiam!

U mnie wystepowalo podobne zachowanie, gdy zawalony byl EGR syfem. Poczatkowo, auto lekko dusilo sie przy ruszaniu z miejsca. Pedal w podlodze, a fura nie jechala. Poczatkowo sytuacja sporadyczna, potem niemal przy kazdym odpaleniu. Skonczylo sie na tym, ze nawet nie dalo sie uruchomic silnika, bo sie dlawil i gasl momentalnie. Trzeba bylo kilka razy probowac, zanim udalo sie ja odpalić. Po czyszczeniu, jest OK.

wyczyść EGR, zobacz czy nie spadła kostka z niego, skasuj błąd i jezdzij;P

aż gwiżdże, brak zarzutów wkręca się do 1.5
gwizdac chyba tez raczej nie powinna bo z tego co się orjentuje to nie jest dobry objaw.Wiadomo ze cos ja może być slychac ale delikatnie(u mnie jak się wsłucham to uslysze lekki gwizd ale prawie niesłyszalny) i raczej tylko przy zimnej turbinie zaraz po ruszeniu na 1 i 2 biegu.

turbiny nie słychać tak kolokwialnie napisałem w takim razie jutro biorę się za EGR :) ale błędu żadnego nie mam.

A właśnie, zaślepić skubańca tą zaślepką z dziurami ?

dokładnie wyczyść EGR (bo to winowajca twojego problemu) i zaślep zaślepka z dziurkami

czujnik doładowania mam padnięty i podejrzewam że trzeba wymienić bo wskazówka nie leży na zerze no ale może to pomoże ;) narazie czujnika kupował nie będe

Wymiana czujnika doładowania to priorytet, zaślepianie EGR w tym przypadku na nic się nie zda.

Panowie wyczyściłem złośliwy EGR zaślepiłem go częściowo no po 2 km jazdy zapaliła się kontrolka silnika i komunikat have check engine, błąd adaptacyjny czy pomoże zdjęcie klemy tylko nie wiem na jaki okres. wtyczka wydaje mi się że jest okej bo dwa razy ją wkładałem wyjmowałem po zaświeceniu się kontrolki znów i ruszałem itd..

Amortyzatory
Powrót