Witam,
Zwracam się z zapytaniem czy spotkaliście się już z problemem jaki przedstawię poniżej.
Dotychczas byłem już u 4 mechaników i żaden Sobie z tym nie poradził.
Model Alfa Romeo Brera 2006 grudzień 2.4 JTD 200KM przebieg 120 tys km.
Auto po nagrzaniu się do 90 stopni nierówno pracuje na biegu jałowym, zaczyna szarpać autem, a z wydechu wydobywa się basowy dźwięk
i od czasu do czasu wylatuje biały dym szczypiący w oczy.
Przy zimnym silniku nie ma żadnych problemów, nawet jak auto jest nagrzane do 85 czy 89 stopni też wszystko jest dobrze,
Problem pojawia się za każdym razem ale dopiero po nagrzaniu równo do 90 stopni, jednak gdy przy tej temperaturze auto jedzie wszystko jest w porządku.
Problem tylko występuje na biegu jałowym na postoju przy temperaturze 90 stopni.
Z tego co już sprawdziłem:
- EGR pracuje dobrze
-auto dobrze odpala
-moc jest odpowiednia w każdym zakresie obrotów
-komputer nie pokazuje żadnych błędów
-przepływomierz OK.
-układ chłodzenia OK.
Jeden problem który udało mi się ustalić to złe korekcje wtrysków na 2 i 5 cylindrze,
jednak zanim je wymienię lub zregeneruję chciałbym wiedzieć czy nie jest to czasem problem z czymś co steruje wtryskiwaczami ponieważ
z tego co wiem jak są uszkodzone wtryskiwacze auto powinno źle odpalać i nierówno pracować w całym zakresie temperatury ( u mnie tego nie ma)
Dodatkowym problemem jest fakt , że DPF wypala się średnio co 200-300 km, a nie tak jak powinno być 500-1000 km.
Korekcje wtrysków na biegu jałowym:
Cylinder 5 3,11
Cylinder 1 -0,49
Cylinder 2 -1,70
Cylinder 3 -0,08
Cylinder 4 -0,74
Z góry dziękuję za odpowiedź,