Pytanie proste
Teraz podoba mi się to, że samochód nie puszcza w ogóle czarnych dymków i nie chciałbym żeby po takim zabiegu zostawiał czarna chmurę przy mocniejszym wciśnieciu gazu - czyli do praktyków, jak to jest w rzeczywistości?
Pytanie proste
Teraz podoba mi się to, że samochód nie puszcza w ogóle czarnych dymków i nie chciałbym żeby po takim zabiegu zostawiał czarna chmurę przy mocniejszym wciśnieciu gazu - czyli do praktyków, jak to jest w rzeczywistości?
Jak przycisnę do dna na autostradzie to powietrze za samochodem jest "gęstsze", ale tylko wtedy.
DPF mam.
Pozdrawiam
202 KM / 410 Nm powered by CINSOFT
no ale DPF masz, ja się pytam o przykłady jak ktoś nie ma, bo mi przy DPFie w ogole nie dymi ani grama..
Moja 159 potrafi zadymić jak ikarus..ale tylko po wciśnięciu gazu na maksa
Chip na 182KM + wywalony DPF + zaślepiony EGR
Zawsze troszkę poleci dym, nie będzie to dym jak za jelczem, ale to diesel więc coś tam zakopci.
Moja tez dyma nie puści przebieg 170tys. Tez zastanawiałem się czy jest sens wywalać DPF-a skoro nie mam póki co z nim żadnych problemów,ale w sierpniu jade autem do PL więc go wyrzuce z auta i programowo i fizycznie a także wytne EGR + programW PL nie macie problemu póki co z emisją spalin mi na przeglądzie sprawdzają emisje jest obawa co do wyrzucenia,ale z tego co poczytałem to nie powinno być problemu.
Alfa Romeo 156 '00 1.9 JTD (była)
Alfa Romeo 156 '03 1.8 T.S (była)
Alfa Romeo 156 '03 1.9 JTD (była)
Alfa Romeo 156 '03 2.4 JTD (była)
Alfa Romeo 147 '02 1.6 T.S (była)
Alfa Romeo 147 '01 1.6 T.S (była)
Alfa Romeo 156 '04 1.9 16V (była)
Alfa Romeo GT '07 1.9 16V (była)
Alfa Romoe 159 '07 1.9 16V (jest)
Alfa Romeo 156 '98 2.5 V6 (jest)
Moje Paniehttp://www.forum.alfaholicy.org/nasz..._jony88-7.html
Ja mam wywalony DPF i dymi jak jelcz. Myslalem ze to moze wtryski. Ale bylem u speca od alf i powiedzial mi ze ktos spierd..... mi program DPF wywalil ale samochodzik caly czas chce go wypalac i leje ropsko jak do wypalania. za tydzien zmienia mi program na serje 150KM 600PLN w plecy ale ma przestac dymic wiec jestem sklonny wydac ta kase.
U mnie to jest taka delikatna mgiełka tylko, nie żaden wielki dym, także nie przeszkadza mi to a problemów z dpfem w końcu się pozbyłem.
Mam pytanko wprawdzie nie o moje auto ale znajomy poprosił mnie o poradę.. dotyczy Alfa Romeo 159 1.9JTDm moc 110kW czyli chyba 150 koni i rocznik 2008 posiada DPF..
Sprawa wygląda tak że auto jeździ aktualnie bardzo krótkie przebiegi po mieście bywa że w ogóle się nie dogrzewa silnika do 90stopni i DPF najwyraźniej się zapchał.. kolega był z tym w ASO i chcą wykonać czyszczenie filtra z tego co zrozumiałem jakieś mechaniczne czyszczenie bo jakie inne oni mogliby w serwisie wykonać? i postraszyli że grozi to ogółem wymianą i koszt z tego co zrozumiałem 5000euro..
Moje pytanie jest następujące co zrobić z tym filtrem w tym momencie by poprawić jego działanie? jak go wyczyścić, czy to rzeczywiście coś daje..
Czy właśnie zrobić DPF-out i jak taka procedura wygląda czy oprócz zmiany w programie w wydechu jest coś ruszane.. konkretnie interesuje mnie co na to diagnosta przy badaniu technicznym jak wejdzie pod auto i np. jak wsadzi w wydech sprzęt od kontroli spalin, czy to wyjdzie że tam czegoś brak?
W dalszej kolejności czy przy robieniu DPF-out warto zrobić remap i egr-out ? czy to są wszystko od siebie niezależne elementy i zmiana jednego bardzo nie wpływa na drugie i przede wszystkim czy robienie wszystkiego razem wychodzi jakoś fajnie cenowo czy każde liczone osobno raczej..
Jaki zakład polecany do tego w Warszawie który zna się na rzeczy, tak żeby to było zrobione dobrze..
Sorry za taki wywód liczę na sporo odpowiedzi ;D
PS. no i ważne pytanie rzeczywiście jak to jest z tym dymieniem? czy fabrycznie 1.9 150 koni z dpf, egr itd. nie dymi a po modach zacznie? bo tego kolega by nie chciał..
Po co czyszczenie fizyczne DPFa skoro wiadomo, że za chwile znów się zapcha ( krótkie przebiegi po mieście )? Tylko nabijanie kasy
Czy warto zrobić chip i egr? Tak, tak po trzykroć tak !! Całkiem inne auto, elastyczność, przyspieszenie.... bajka, spalanie mniejsze
Co do dymienia - u mnie jest wszystko w normie. Jak przycisnę do dymek poleci ale tragedii nie ma.
Ja już dwa razy badanie techniczne przechodziłem bez dpf i żadnych kłopotówNawet chłop nie zczaił że czegoś nie ma
![]()