Panowie rusza mi się delikatnie gałka zmiany biegów (w lewo/prawo ok 2/3 mm) czy macie jakieś patenty jak to naprawić?
Panowie rusza mi się delikatnie gałka zmiany biegów (w lewo/prawo ok 2/3 mm) czy macie jakieś patenty jak to naprawić?
Tak przykręć jąz tego co pamietam pod kapslem jest sruba.
Alfa Romeo 156SW 2.4JTD 175KM była
Alfa Romeo 159SW 1.9JTDm 150KM była
Alfa Romeo 159SW 1.9JTDm 192KM była
Alfa Romeo 156SW GTA 3.2 V6 była...
Alfa Romeo 159 2.4JTDm 200KM jest
Serio, przeszukalem forum i wszędzie piszą, że jest ona nabijana i dużo z tym zachodu. Wystarczy podważyć ten kapselek i będzie można dokręcić??? To zbyt proste jak na Alfe![]()
Ostatnio edytowane przez SEBEK ; 05-08-2013 o 19:08
Do zdjęcia kapsla użyj szerokiego, najlepiej plastikowego przedmiotu. Łatwo można uszkodzić gumę. A potem jak kolega wyżej napisał tylko klucz nasadkowy.
159 1.9 JTDm 16V '06 => 2.2 JTS '07 => 1750 TBi '09 => 3.2 JTS Q4 '06 => 159 2.2 JTS '08, Nuova Bravo 1.4 T-Jet '10
Czyli to na jakieś zaczepy ten kapselek. Ok spróbuje może kartą albo czymś twardszym. A ktoś moze jakoś regenerował sam kapselek jakieś pomysły. Może przeszlifować i trysnąć kolorem albo samym bezbarwnym? Dzięki za info koledzy.
Najlepiej ją podważ zatyczką od długopisu jeśli nie masz nic innego lub linijką. Jeśli nie ma ubytków warstwie metalizowanej to możesz ją delikatnie papierem 400 zeszlifować i polakierować srebrnym lakierem, Bezbarwny nic tutaj nie da bo to nie jest aluminium tylko plastik metalizowany próżniowo.
Koledzy, a jak już odkreci się gałkę która nota bene u mnie też się rusza i chce się wymienić mieszek lewarka, standardowy, nie skórzany, który się przełamał na zgięciu to gdzie nowego szukać?
Czy ktoś może szyje takie mieszki na zamówienie do ALfy w jakimś zakładzie obszywającym auta skórą? Interesował by mnie czerwony lub czarny.
Będę wdzięczny za namiary.
Jestem w szoku, że w Alfie było tak proste rozwiązanieśrubeczka dokręcona - gałeczka zrobiona (szkoda że nie przez blondi ale czarnula też nie była zła
)