Strona 1 z 4 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 39

Temat: Powrót do Alfa Romeo, jaki model wybrać?

Użytkownik Rowerzysta Avatar Młody_Alfista
    Mieszka w
    Okolice Olkusza i... zagranica
    Auto
    Civic ej9

Domyślnie Powrót do Alfa Romeo, jaki model wybrać?

Siemanko
    Długo już tu nie zaglądałem, to z różnych przyczyn.
    Może jeszcze niektórzy pamiętają że miałem kiedyś Alfa Romeo 156 2.0TS 98r. która zginęła śmiercią półnaturalną 23 czerwca 2012r.
    W skrócie: pożyczyłem ją znajomemu i dachował...
    Samochód ten średnio się sprawował, padła skrzynia, zawieszenie również najlepsze nie było, co trochę jakiś czujnik się pieprzył, falowanie obrotami... najgorsze jest to, że wymagała interwencji blacharza, która wartała 2500zł bo podłoga była "zgnita" czego nie było widać na pierwszy rzut oka...
    No ale nic... co było a nie jest nie pisze się w rejestr.

Od czasu mojej 156 jeździłem rożnymi autami, passat B5, bmw e46, honda civic, toyota avensis... wszystkie te auta sprawowały się dobrze i się nie psuły, w sumie oprócz klocków, tarcz, łożyska i węża do turbiny nie wiem co to awaria w samochodzie, lecz od niedzieli wujek zostawił mi Alfę Romeo 147 2.0TS Selespeed abym parę rzeczy przy niej zrobił i sprzedał przez ogłoszenie. Choć jego alfa jest w stanie lekko mówiąc nie najlepszym i równiez nieżadko się psuje to... miłość do Alfy po 3 dniach jazdy (100km) powróciła.
    Z tego oto powodu znów chce mieć Alfę Romeo, lecz taką aby jazda nią cieszyła jak na Alfę przystało, ale nie taka aby musiała stać często w warsztacie i abym nie musiał modlić się podczas jazdy aby dojechać do celu.

Co doradzicie?

Możliwości finansowe: na samochód będę mógł przeznaczyć nie więcej niż 15000zł (być może kupie za granica).

Moje wymagania:
    Koniecznie Benzyna,
    Ogólnie dużo frajdy jak to Alfa,
    LPG na pewno założę jeśli nie kupie z już założonym gazem,
    Ma być MAŁO AWARYJNA i nie sprawiać problemow (nie mowie ze w ogóle bo tak być nie może, ale bez przesady...), nie rujnować portfela,
    Nie kabrio,
    miejsca nie musi mieć wcale dużo, w tym kontekście mogę się "podeprzeć" innym autem.
    Ma nie rdzewieć szybciej niż Honda CBR przyspiesza

Mam nadzieje ze będę mógł utrzeć nosa tym co śmieją się z awaryjności Alfa Romeo i udowodnić ze nie wszystkie są złe

Proszę pomóżcie

Za wszelkie rady seeerdecznie dziękuję
    POZDRO
    Ostatnio edytowane przez Młody_Alfista ; 20-08-2013 o 21:55 Powód: literka :)

Użytkownik Maniak resoraków Avatar Klakierr
    Mieszka w
    Starogard Gdański
    Auto
    Alfa Romeo 145, 1.9JTD, 2000r.

Domyślnie

Szukaj czegoś z sercem busso. V6 to V6, da duzo frajdy ;D
    Milość bywa ciężka, ale jak się kocha, to się naprawia :p

Wysłane z mojego GT-S5660 za pomocą Tapatalk 2

Użytkownik Romeo Avatar Morbob
    Mieszka w
    Ząbkowice Śląskie/Wrocław
    Auto
    GT 3.2 V6 2004

Domyślnie

Też polecam V6

Mieszka w
    Auto
    Civic ej9

Domyślnie

Cytat Napisał Klakierr Zobacz post
    Milość bywa ciężka, ale jak się kocha, to się naprawia :p

Wysłane z mojego GT-S5660 za pomocą Tapatalk 2
    Miłość miłością, ale skarbonki nie chce, to ma być alfa która bez większego "ALE" ma wytrzymywać trudy codziennej eksploatacji

Użytkownik Alfa i Omega Avatar Huber
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    156 SW FL 1,9JTD 16V

Domyślnie

Za 15k nie kupisz nic innego niż 147 albo 156.

Mieszka w
    Auto
    Civic ej9

Domyślnie

166? 164? GTV? GT? (wiem ze do gt musiałbym sporo dozbierać ale gdyby było warto, zrobiłbym to)
    I jeszcze dodam jedno z moich wymagań: Ma nie rdzewieć szybciej niż Honda CBR przyspiesza (156 rdzewiała i to delikatnie mówiąc sporo).

Użytkownik Maniak resoraków Avatar micorl
    Mieszka w
    Siewierz/Mierzęcice
    Auto
    147 FL JTDM 16v TI Q2 - była,159SW JTDM 16v TI - była,A147 FL 1.6 T.S, Giulietta JTDM 2.0

Domyślnie

Bierz tą 147 od wujka...Pewne źródło pochodzenia i na dodatek wiesz co masz...Cenę też wynegocjujesz odpowiednią i na małe poprawki na pewno Ci wystarczy Skoro parę dni "obcowania" ze 147 obudziło w Tobie miłość do Alfy to chyba ten model mógłby zagościć u Ciebie na dłużej...

Użytkownik Pasjonat Avatar Masa625
    Mieszka w
    Wielkopolska
    Auto
    166 2,4 JTD `99

Domyślnie

Cytat Napisał Młody_Alfista Zobacz post
    166?
    za ta kwote kupisz zacne(przedlift) auto i je dopiescisz. 166 to naprawde mega auto. komfortowe, pakowne swietnie sie prowadzi, 156 w porównani do 166 troche blado wypada i ta korozja podłogi... 147 troche małe... kup 166 za 7k wpakuj ze 3k i bedziesz zadowolony.
    [C

Mieszka w
    Auto
    Civic ej9

Domyślnie

Cytat Napisał micorl Zobacz post
    Bierz tą 147 od wujka...Pewne źródło pochodzenia i na dodatek wiesz co masz...Cenę też wynegocjujesz odpowiednią i na małe poprawki na pewno Ci wystarczy Skoro parę dni "obcowania" ze 147 obudziło w Tobie miłość do Alfy to chyba ten model mógłby zagościć u Ciebie na dłużej...
    O tym zapomnijcie, to jest samochód zaniedbany i awaryjny... kosztowała go już duuuzo $$ i nerwów, ma jej już dość, choć mówi ze gdyby się nie psuła tak bardzo to by nią jeździł wiecznie.

Cytat Napisał Masa625 Zobacz post
    za ta kwote kupisz zacne(przedlift) auto i je dopiescisz. 166 to naprawde mega auto. komfortowe, pakowne swietnie sie prowadzi, 156 w porównani do 166 troche blado wypada i ta korozja podłogi... 147 troche małe... kup 166 za 7k wpakuj ze 3k i bedziesz zadowolony.
    A jak wygląda sprawa korozji w 166? jak zawieszenie? Da się jakoś wyleczyć ciągłe awarie wahaczy? Wiem ze jest bardzo podobne jak w 156/147 więc psuje się pewnie podobnie.
    Ostatnio edytowane przez Młody_Alfista ; 20-08-2013 o 22:38

Użytkownik Alfa i Omega Avatar Huber
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    156 SW FL 1,9JTD 16V

Domyślnie

Cytat Napisał Młody_Alfista Zobacz post
    166? 164? GTV? GT? (wiem ze do gt musiałbym sporo dozbierać ale gdyby było warto, zrobiłbym to)
    I jeszcze dodam jedno z moich wymagań: Ma nie rdzewieć szybciej niż Honda CBR przyspiesza (156 rdzewiała i to delikatnie mówiąc sporo).
    A, ok, myślałem że nowsze tylko rozważasz. 166 czemu nie, 164 staruszek, ale zacny, GTV jedynie z V6, GT to ładnie ubrana 147